La polèmica sobre el C1 de català: el funcionariat, referent lingüístic
Comparteix
Plataforma per la Llengua demana ser part en l'expedient sancionador que el departament de Salut ha obert a la treballadora de l'Hospital de Vall d'Hebron que va gravar el vídeo viral.
Plataforma per la Llengua demana ser part en l'expedient sancionador que el departament de Salut ha obert a la treballadora de l'Hospital de Vall d'Hebron que es mofava en un vídeo del requisit del C1 de català per fer les oposicions.
"La Generalitat no pot tolerar declaracions catalanòfobes i actes de supremacisme lingüístic greus com el que es permet fer aquesta treballadora", denunciava l'entitat a les xarxes, mentre que a través de la campanya 'Tots som referents lingüístics #notexcusis', impulsada juntament amb sindicats, recordava que "els treballadors públics autonòmics, siguin funcionaris o no, han de saber català" perquè "són referents lingüístics".
La Llei de política lingüística assevera que tots els treballadors públics autonòmics, siguin funcionaris o no, han de saber català.
— Tots som referents lingüístics. #Notexcusis (@notexcusis) March 2, 2023
Són referents lingüístics i cal que ho tinguin clar: aturem la catalanofòbia! #Notexcusis https://t.co/dPW5AVG0mx
Per ara, ha transcendit que l'infermera ha demanat una baixa laboral per les amenaces rebudes després de la publicació del vídeo.
Un 65% de les professionals de l'àmbit sanitari fan servir el català a la feina, segons l'entitat, que va recollir 102 denúncies per vulneracions dels drets lingüístics en aquest àmbit als Països Catalans entre el 2019 i el 2022. Una realitat de la qual en depèn, asseguren, la seguretat i la salut de les pacients.
Les xarxes atien el debat polític i judicial
"Declaracions com aquestes són intolerables en una servidora pública. Des del centre fins al departament arribarem fins al fons de la qüestió. Obrim un expedient. El sistema sanitari ha de garantir l’atenció en la llengua pròpia de Catalunya, en això treballem cada dia". Així va reaccionar el conseller de Salut, Manel Balcells, que va recordar que s'ofereix formació gratuïta en català perquè "comprendre el pacient és clau per la seva seguretat".
Mentrestant, i paral·lelament al procediment judicial de les famílies d'alumnes que demanen la meitat de les classes en castellà, 42 persones de l'àmbit sanitari han presentat una demanda administrativa davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar l'anul·lació del C1 com a requisit excloent per participar en les convocatòries d'oposicions.
Afegeix un nou comentari