La trilogia ‘Sempre Neu’, un projecte escènic de creació comunitària
Comparteix
L’Associació Free Art presenta aquest projecte, que combina a arts escèniques amb acció social, amb l’objectiu d’apropar la ciutadania a l’art de crear.
“Tot ésser humà és un artista”, sentencia Toni Fajardo, coordinador de l’Associació Free Art. Neix la trilogia ‘Sempre Neu’, la primera obra de teatre que estrena la companyia en clau comunitària. Han obert l’apartat de creació de l’espectacle per tal de comptar amb la participació de les usuàries de Xamfrà Centre d’Escena i Música del Raval, l’Institut d’Educació Artística Oriol Martorell, l’Hospital de Campanya de Santa Anna i l’Associació Hèlia Dones.
La integren els espectacles escènics de ‘Winterreise: viatge d’hivern’, el recital de música clàssica Lieder; ‘Nou Leiermann’, una òpera per a un sol intèrpret i música electrònica; i ‘Sempre Neu: Nou Winterreise’, l’espectacle multidisciplinari protagonitzat per Ferran Albrich, baríton, Laia Armengol al piano, Elisa Keisanen, performer i Toni Fajardo, encarregat de la coreografia. El projecte escènic està coproduït per la companyia Notte e Giorno, i ha estat guardonat amb el Premi Barcelona Cultura 2020, en la categoria d' 'Acció Comunitària'.
La creativitat que portem a dins
Des de l’Associació Free Art treballen per demostrar que “tot ésser humà és creatiu”. “Un dels objectius principals del projecte és apropar la música clàssica o l’alta cultura a persones que no hi tenen accés”, expressa Fajardo. ‘Winterreise’ permet entrar en contacte amb els continguts de l’obra de Schubert, la poesia i la música alemanya, una reflexió sobre les persones desposseïdes, sense sostre.
El procés de creació ha estat esgraonat, amb inici el setembre de 2021 fins a l’abril de 2022, i ha comptat amb una sèrie d’etapes per tal que les elaboracions creatives de cada col·lectiu poguessin ser aprofitades pel següent. S’han dut a terme quatre tallers, cada un enfocat específicament al desenvolupament i la creació artística d’una disciplina de l’obra.
Quatre entitats que han ajudat a crear l’obra
Primer de tot, les usuàries de l’Hospital de Campanya de Santa Anna van conformar els paisatges sonors, una base musical que engloba el so d’ambient: bufar el vent, respirar, tossir… una sèrie d’elements que formen part del ‘Viatge d’hivern’ de Schubert. Aquesta era la base perquè els infants de l’Institut d’Educació Artística Oriol Martorell s’inspiressin per crear les melodies de la peça musical que tanca l’espectacle, l’últim poema de ‘Winterreise’.
El tercer taller es va centrar en la creació de la coreografia i el ‘happening’, de la mà de les usuàries del Xamfrà Centre d’Escena i Música del Raval. Finalment, les membres de l’Associació Hèlia Dones van ser les protagonistes del quart taller, en el qual varen tenir l’oportunitat d’escoltar l’obra i connectar amb els sentiments i la intensitat de tot el que transmet.
Treball en xarxa
“Les accions creatives estan lligades amb una xarxa, l’obra és realment col·lectiva”, opina Toni Fajardo. Descriu aquest desenvolupament comunitari com a intens, ja que han viscut unes situacions en les quals, persones que han experimentat circumstàncies extremes, han descobert la seva actitud creativa i han expressat els seus sentiments.
“Per mi és molt important demostrar que és possible, que les persones que no són artistes de formació, puguin veure que la seva creativitat és molt vàlida”, afirma el coordinador de l’Associació Free Art. Tothom és capaç de generar idees originals i, amb un projecte d’impuls, es pot conformar un producte real. “Creem un pont entre la persona artista i la no artista i dissolem les barreres”, afegeix Fajardo.
Segons asseguren des de l’organització, l’art és terapèutic, i els espais de creativitat tenen el poder d’alliberar, de fer sentir les participants més segures de si mateixes i empoderades.
Les estrenes
Obre la trilogia ‘Nou Leiermann’, el cap de setmana del 12 i 13 de novembre al Teatre del Foment Hortenc, a Barcelona, on l’associació Free Art hi té residència. Una peça en la qual Toni Fajardo presenta el seu primer solo, un espectacle amb música electrònica, cant i performance.
‘Winterreise: viatge d’hivern’ s’estrena el següent dissabte, 19 de novembre, al Teatre de Sarrià, també a la capital catalana. Un espectacle en el qual predomina la poesia, la música i el cant. La veu del baríton Ferran Albrich n’és la protagonista, i l’acompanya al piano Laia Armengol, cocreadora del projecte Sempre Neu.
El 4 de febrer de 2023, finalment, s’estrena l’obra multidisciplinària que dona nom a la trilogia, ‘Sempre Neu: Nou Winterreise’, de tornada al Teatre del Foment Hortenc. “És un nou procés pel qual entrevistaré a persones de diferents estrats socials sobre què és la consciència”, afirma Fajardo. En aquesta interpretació amb estructura contemporània és on culmina el programa d’acció creativa de Free Art.
A més, el dilluns 17 d'octubre, se celebra un concert benèfic a les instal·lacions de l'Església de Santa Anna de Barcelona, l'indret on s'ha realitzat el taller de creació comunitària.
Afegeix un nou comentari