L’activista Fàtima Ahmed o l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius reben la Creu de Sant Jordi

Suport Tercer Sector
Fàtima Ahmed és fundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona. Font: Ignasi Robleda.
Fàtima Ahmed és fundadora de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona. Font: Ignasi Robleda.
L’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova ha rebut el reconeixement per la seva tasca en la difusió de la cultura castellera durant cinquanta anys. Font: Associació Colla de Castellers els Bordegassos.
L’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova ha rebut el reconeixement per la seva tasca en la difusió de la cultura castellera durant cinquanta anys. Font: Associació Colla de Castellers els Bordegassos.

L’activista Fàtima Ahmed o l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius reben la Creu de Sant Jordi

Suport Tercer Sector

Resum: 

El Govern atorga aquest premi, un dels més importants del territori, a un total de vint persones i deu entitats, entre les quals hi ha l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira o la Colla de Castellers els Bordegassos.

La Generalitat de Catalunya ja ha fet públics els guardonats i guardonades amb la Creu de Sant Jordi del 2022. Es tracta d’un dels principals reconeixements que s’atorguen a Catalunya, des del 1981, per reconèixer la feina i els mèrits tant de persones i com d’entitats de diferents àmbits.

Entre les persones reconegudes a títol individual hi ha l’activista social i voluntària Fàtima Ahmed, fundadora i presidenta de l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, una entitat que treballa al Raval de Barcelona com a punt de trobada i socialització entre les dones migrades i nouvingudes al barri.

Ahmed ha estat reconeguda per la seva aportació dins del tercer sector social sobretot al costat de les persones migrades i, en concret, de les dones de religió musulmana, tal com reconeix la Generalitat. Des de la seva arribada a Catalunya, la seva activitat ha estat vinculada també a la Fundació Ibn Battuta i també forma part del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa i del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona.

Entre les persones guardonades també hi ha el pallasso Tortell Poltrona, reconegut per la seva aportació a l’humor clown de Catalunya i “la seva vessant d’activista social queda reflectida a la tasca de Pallassos sense Fronteres". Jaume Mateu Bullich va ser, juntament amb Montserrat Trias, el cofundador d’aquesta entitat que treballa per millorar la situació dels infants que viuen conflictes armats o catàstrofes naturals, amb espectacles de pallassos.

D'altra banda, l'economista Carme Trilla i Bellart, ha estat reconeguda pel "seu compromís i implicació en un àmbit de gran repercussió social com és el de l’accés a l’habitatge, des de les vessants social, econòmica i de polítiques públiques". De la presidenta de la Fundació Hàbitat 3 s'ha destacat la seva implicació en la Llei del dret a l’habitatge i del Pacte nacional per a l’habitatge.

Des del govern de la Generalitat es vol reconèixer la tasca de persones en diferents àmbits, per això, també han rebut la Creu de Sant Jordi altres persones com la professora, política i activista Maria Olivares i Usac, “pel seu compromís amb la lluita antifranquista i la seva adscripció al moviment feminista” participant en grups com Dones Antimilitaristes; o la pastora Marina Vilalta i Fajula per “la seva devoció pel camp, el treball amb el bestiar i el manteniment de les tradicions orals de la comarca del Ripollès”, segons reconeix el Govern.

També el sociolingüista Miquel Strubell i Trueta qui “va dedicar la seva vida a la defensa de la llengua i la cultura catalanes i a l’estudi de les llengües minoritzades d’Europa i les polítiques lingüístiques per assegurar-ne el futur”, entre moltes altres personalitats.

La Creu de Sant Jordi és un guardó que també reconeix l’aportació d’entitats del territori, entre les quals n’hi ha l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira. L‘entitat de Sant Andreu del Palomar (a Barcelona) ha estat reconeguda per la seva tasca “cívica, cultural i esportiva” al barri a través de diferents seccions i iniciatives. Des de l’entitat es manifestaven pel guardó: “Molt agraïdes i agraïts per aquest reconeixement i per continuar formant part del teixit associatiu 150 anys més!.”

També ha rebut la Creu de Sant Jordi l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, una entitat que treballa des de 1982 per “impulsar, fomentar i facilitar la sensibilitat, la prevenció i l’educació de la societat en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva”, tal com assenyala la mateixa entitat. En aquest sentit, la Generalitat ha destacat la seva feina “per reivindicar els drets sexuals i reproductius i reubicar la sobirania corporal de totes les persones”, a banda de la seva tasca amb el jovent i la defensa de l’equitat i la diversitat.

L’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova ha rebut el reconeixement per la seva tasca en la difusió de la cultura castellera durant cinquanta anys. Alhora, els Bordegassos han estat destacats perquè “han democratitzat l’accés a la cultura, posant-la a l’abast de tothom mitjançant la seva tasca social i cultural en què els valors de cohesió i inclusió de persones amb diversitat sexual, afectiva i de gènere sempre hi són presents”.

També en l’àmbit cultural han rebut la Creu de Sant Jordi la Fundació del Gran Teatre del Liceu; l’Associació El Círcol de Reus, entitat amb un important llegat patrimonial; o l’Orfeó Vigatà, amb cent vint anys de promoció de l’activitat coral i musical, entre d’altres.

L’11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró serà el moment en el qual aquests guardonats i guardones rebran la Creu de Sant Jordi en l’acte de lliurament.

Afegeix un comentari nou