L’art titellaire torna a Lleida

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca / Anna Martín
Lleida serà la capital de les titelles durant tres dies. Font:  Centre de Titelles de Lleida
Lleida serà la capital de les titelles durant tres dies. Font: Centre de Titelles de Lleida
Enguany, l'aforament de la Fira de les Titelles serà limitat. Font: Centre de Titelles de Lleida
Enguany, l'aforament de la Fira de les Titelles serà limitat. Font: Centre de Titelles de Lleida
Hi participaran companyies internacionals. Font: Centre de Titelles de Lleida
Hi participaran companyies internacionals. Font: Centre de Titelles de Lleida

L’art titellaire torna a Lleida

Autor/a: 
Ariadna Roca / Anna Martín
LaviniaNext

Resum: 

Diversos espais de la ciutat serviran d’aparador per a professionals durant la 32a edició de la Fira de Titelles, un referent al sector que organitza el Centre de Titelles de Lleida i l'Ajuntament.

La ciutat de Lleida acollirà la 32a edició de la Fira de Titelles els dies 30 d’abril i 1 i 2 de maig. Organitzada pel Centre de Titelles de Lleida i l’Ajuntament, la fira esdevé una plataforma de divulgació de l’art titellaire i, al mateix temps, serveix d’aparador per a professionals, ja que molts programadors i directors acuden a la ciutat per trobar espectacles per a les seves futures produccions.

La fira congrega cada any una mitjana de vint companyies i més de tres cents professionals acreditats que participen en les jornades tècniques i actuacions programades. A més a més, els més de quaranta-cinc mil assistents que solen passar-hi durant tot el cap de setmana, també gaudeixen d’activitats paral·leles a la fira que han ajudat que aquesta hagi esdevingut un referent del sector d’espectacles de teatre de titelles, ombres i teatre visual.

L’edició del 2021, adaptada a la Covid-19

La Fira de Titelles de Lleida 2020 es va organitzar dues vegades i ambdues es va haver de suspendre a causa de la pandèmia de coronavirus, primer al maig, per l’estat d’alarma, i després al juliol. Finalment, l’edició d’enguany sí que es podrà celebrar, però ha hagut de ser adaptada a la nova realitat que ha deixat el pas de la Covid-19, això sí, “mantenint intactes els seus objectius i valors”.

Enguany hi participen vint-i-sis companyies que oferiran un total de vint-i-set espectacles per al públic general i quatre en línia per a professionals. La programació compta amb produccions de tota mena: per a infants i famílies, per a joves i per a adults; propostes catalanes, de la península i internacionals; i espectacles tradicionals, contemporanis i avantguardistes.

Normalment la majoria d’aquestes funcions es feien al carrer Major de Lleida, però, enguany, com s’hauria de tallar l’accés a aquest eix comercial per controlar l’aforament, l’organització ha decidit readaptar les actuacions a altres espais. “Si hi ha un sector que ha patit els efectes de la pandèmia tant com el cultural són els comerciants”, explica l’Oriol Ferre, director de la Fira.

Altres espectacles es faran en espais tancats amb la meitat de l’aforament i això ha provocat que les entrades gratuïtes s’exhaurissin amb molta rapidesa. “La resposta ha sigut increïble. Això vol dir que la gent té ganes de gaudir d’aquest art”, celebra Ferre.

Novetats de la 32a edició

Una de les novetats que destaca el director de la fira és la inauguració del premi Drac d’Or, que atorgarà la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol (FECOLL) a una de les companyies del territori lleidatà. La guanyadora serà premiada amb una actuació a dintre d’un dels actes que programarà la FECOLL al llarg de l’any.

D’altra banda, la Fira de Titelles de Lleida acull per primer cop una residència internacional. Una titellaire italiana i una australiana estan treballant a la ciutat per acabar d’enllestir el seu nou espectacle, ‘Variations’, i el presentaran en el marc de la fira.

Per últim, enguany es projectarà per primera vegada una pel·lícula. Es tracta d’un llargmetratge que la companyia de titelles Zero en Conducta va crear durant el confinament.

Afegeix un comentari nou