L'Associacionisme i el Voluntariat al Pla de l’Estany

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'Associacionisme i el Voluntariat al Pla de l’Estany

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

El Pla de l'Estany és una comarca situada a la plana de l'estany de Banyoles, que limita amb les comarques de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès. La comarca del Pla de l'Estany va ser creada l'any 1988 i està composada per onze municipis. La comarca té un gran teixit associatiu, especialment, en els àmbits cultural i social.


L'Associacionisme i el Voluntariat al Pla de l’Estany

Cultural

 • El vol del pollastre: és una companyia de teatre que neix l'any 2009 formada per alumnes de l'Aula de Teatre de Banyoles. El 2011 van estrenar el seu primer espectacle, Júlia?, una tragicomèdia sobre les xarxes socials dirigida per Clàudia Cedó. El desembre de 2015, la mateixa Cedó va dirigir l’obra “Et planto”.
 • Ple de 8TS: és una associació de dansa de Banyoles que treballa per a la difusió de la dansa moderna, clàssica, contemporània, jazz i claqué. Al món de la dansa es compta per seqüències de vuit temps la música i el moviment, d'aquí ve el nom de Ple de 8ts, doncs cada coreografia és un conjunt de seqüències de molts i molts vuits.
 • Associació Catalana per al Foment de la Lectura: és una entitat privada sense ànim de lucre, d'àmbit soci-cultural, i de caràcter laic, apolític i plural. Té com a missió dissenyar, desenvolupar i gestionar activitats i programes que facilitin l’accés social a l’ús i al gust per la lectura i al plaer de llegir.
 • Gàrgoles de Foc: diables grans, diables txiquis, timbalers, bèsties, espectacles pirotècnics, correfocs, dues bandes de música i batucades. Són la flama de la cultura popular a la comarca.
 • Palol T’engresca: associació que s’encarrega de portar al municipi de Palol de Revardit diverses activitats per atots els públics amb el clar objectiu de dinamitzar el poble tenint en compte que no disposa de gaire oferta cultural.
 • Associació Sahira Nyla, Dones de la Dansa del Ventre de Banyoles: associació de dones unides per a la promoció, divulgació i exercitació de la dansa del ventre. Ofereixen formació i espectacles de la dansa del ventre a les comarques gironines.
 • Joventuts Musicals de Banyoles: des de la seva fundació el 1999, Joventuts Musicals de Banyoles no ha deixat de créixer en nombre de socis (actualment més de 300) i en volum d’activitat, convertint-se en una element central de la vida cultural banyolina. Per raó d'un conveni subscrit anualment amb l'Ajuntament de Banyoles, JMB és el programador principal de l'Auditori de l'Ateneu. Així, és resident anual i s’encarrega de la programació de música clàssica, jazz, músiques del món, noves músiques i concerts familiars.

Altres entitats culturals de la comarca: Casal Popular Independentista del Pla de l'Estany - Astrobanyoles. Agrupació d'Astromia i Ciència del Pla de l'Estany - Associació La Tieta - Associació d'Artesans Banyolins - Associació Cultural Gales de Mata - Agrupació Coral Veus de l'EstanyColla Castellera Esperxats de l’Estany.

Social

 • Sòpuls: entitat dedicada a la musicoteràpia, especialitat que intervé de forma científica i sistemàtica emprant experiències musicals i motrius, dins un procés interpersonal, per promoure aspectes de salut de la persona.
 • Associació Petits Trols: és una associació sense afany de lucre fundada a Banyoles amb la finalitat d’aconseguir que els espais on hi ha nens siguin segurs, higiènics i confortables. Tenen diversos projectes en marxa: campanya per a la seguretat viaria de vianants i ciclistes; millora dels parcs infantils garantint la neteja i la seguretat; trobades, tallers i fins i tot, feina 100% en conciliació familiar.
 • La Nave Va: entitat que treballa amb el teatre com a eina d’aprenantatge i transformació social. Des del 2006 treballa amb el teatre aplicat a diversos contextos educatius i d’exclusió social realitzant tallers, espectacles, projectes d’intervenció i formació.
 • Junts i Endavant: és una associació que fomenta la relació entre famílies i persones tutores de persones amb discapacitat del Pla de l’Estany; facilita la comunicació entre l’Associació i l’equip de professionals del COIET i altres institucions i dóna suport a projectes, activitats i formació per a promoure l’autonomia de les persones amb discapacitat.
 • Ateneu Obert de la Dona: va engegar el 1995 amb més de 120 dones de la comarca que treballen per la igualtat de gènere. Organitzen mensualment tallers d’empoderament, activitats físiques, projeccions de cinema, idiomes, teatre...

Altres entitats socials de la comarca: Associació Don@ de Fontcoberta – Fundació Estany – Càritas Banyoles - Associació Sociocultural de Dones Africanes de Banyoles - Associació senegalesa de Banyoles.

Comunitari

 • Coordinadora del lleure del Pla de l'Estany: és la Federació que agrupa les entitats d’educació en el temps lliure de la comarca (Ei, Gent!, Escambell, Femtram, Tabitum i La Traça). La coordinadora va néixer el 2004 i permet la coordinació entre les diferents entitats que treballen en un mateix àmbit geogràfic així com l’organització d’activitats amb membres de diferents entitats de lleure de la comarca.
 • Associació de veïns del barri de Canaleta: és un barri molt actiu a Banyoles. Destaca el projecte d'intervenció sòcio-educativa a Canaleta i Can Puig consolidat com a dinamitzador del lleure entre els joves del barri. Des del 2007 es fan activitats orientades als alumnes de primària i secundària, amb incidència directa al barri i que es combina també amb treball acadèmic.

Ambiental

 • Limnos-EdC (Ass. de Defena del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany): és una entitat ecologista que va néixer a finals de l’any 1987, per l’interès d’un grup de persones de Banyoles i els seus voltants preocupades per la protecció del medi ambient i disposades a treballar voluntàriament per preservar el valuós patrimoni natural de la zona. Editen la revista La Llúdriga.
 • Escola de Natura de l’Estany de Banyoles: és una entitat sense afany de lucre que es dedica a l’educació, la sensibilització i la comunicació ambientals. Va iniciar la seva activitat l’any 1989 amb propostes de descoberta de l’estany de Banyoles per a escoles. Progressivament ha anat incorporant com a recursos didàctics altres llocs d’interès natural i social de la zona i, d’altra banda, ha assumit projectes en altres àmbits com el turisme, la sensibilització medi ambiental, l’adequació d’espais d’interès natural, l’edició de publicacions de divulgació, la gestió ambiental, entre altres.
 • Centre Excursionista de Banyoles: es va fundar oficialment l'any 1953. Anteriorment, però, el municipi ja havia mostrat l'interès per l'excursionisme.

Internacional

 • Banyoles Solidària: és una ONG que des de 1994 treballa i potencia la solidaritat entre les persones, pobles i cultures. És un grup de gent diversa i ideològicament plural, que no es conforma a sentir parlar de la pobresa dels pobles del Sud, sinó que actua por a combatre-la. Actualment tenen projectes en marxa a Condega (Nicaragua), Segundo Montes (El Salvador) i Kerewan (Gàmbia). Es reuneixen al Centre Cívic del carrer Barcelona, de Banyoles, el segon i quart dilluns de cada mes.

Principals activitats associatives del Pla de l’Estany

1. Festa Major de Sant Martirià de Banyoles: es celebra cada any el cap de setmana anterior a la diada de Sant Martirià, el 24 d’octubre. En el calendari local és un dels moments festius més importants i amb més recorregut (des de 1300). S’estructura al voltant de dos grans eixos: les jornades competitives de música de cobla i sardanes i la programació musical de les Barraques, un model d’espai festiu originari de la ciutat de Banyoles ara força estès en d’altres indrets, i impulsat per l'agrupació de Barraques de Banyoles.

2. Exposició de Flors de Banyoles: sol coincidir amb el primer cap de setmana de juny. En el transcurs del cap de setmana hi ha programades diverses activitats i actes culturals en diversos racons del municipi relacionats amb les flors. Es caracteritza per la participació dels ciutadans/es de Banyoles, ja que hi ha molta gent que porta plantes en l’exposició. A part, també es compta amb la participació de les escoles, instituts i escoles bressol de la població que any rere any fan muntatges relacionats amb les flors. I també de tots els Ajuntaments de la comarca que decoren un espai cadascun ampliant així la festa a un àmbit comarcal.

3. Festes de la Mare de Déu d’Agost: són les festes petites de Banyoles i s’escauen els dies 15 i 16 d’agost, tot i que uns dies abans i després ja hi ha programades diverses activitats orientades al públic en general i per a totes les edats. Dins de la seva programació hi trobem: espectacles infantils, concerts, correfocs, sardanes, cercaviles de gegants i cap-grossos, tallers, visites guiades…

4. Fira d’Hivern de Porqueres: se celebra la primera setmana del mes de desembre i inclou activitats per a grans i petits, concerts, trobada castellera, competicions esportives, activitats solidàries i la Fira del Petit Mercader.

5. Festa del Roser de Serinyà: se celebra el segon diumenge de maig i ret homenatge a la vellesa; aquesta festa és de les més antigues de tota Catalunya, ja que aquest 2016 celebrà la seva edició número 100, gairebé sense interrupció des de la primera. Durant la festa els alumnes dels centres de parvulari i primària de la població reciten uns balls en homenatge a la vellesa tal com marca la tradició.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou