L'impuls del cineclubisme per fomentar el cinema a la gran pantalla

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
La Trobada de Cineclubs dels Països Catalans arriba a la seva divuitena edició, la qual se celebra a Lloret de Mar els dies 3 i 4 de juny. Font: Llicència CC Unsplash
La Trobada de Cineclubs dels Països Catalans arriba a la seva divuitena edició, la qual se celebra a Lloret de Mar els dies 3 i 4 de juny. Font: Llicència CC Unsplash
Un dels objectius de la trobada és continuar teixint xarxa entre els cineclubs que hi ha arreu del territori, i posar sobre la taula els projectes en marxa i la seva salut. Font: La Fatxenda
Un dels objectius de la trobada és continuar teixint xarxa entre els cineclubs que hi ha arreu del territori, i posar sobre la taula els projectes en marxa i la seva salut. Font: La Fatxenda
La tasca dels cineclubs rau en l'organització d'actes, sessions, activitats, xerrades i cursos per fomentar l'activitat cinematogràfica a la gran pantalla. Font: La Fatxenda
La tasca dels cineclubs rau en l'organització d'actes, sessions, activitats, xerrades i cursos per fomentar l'activitat cinematogràfica a la gran pantalla. Font: La Fatxenda

L'impuls del cineclubisme per fomentar el cinema a la gran pantalla

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La divuitena Trobada de Cineclubs dels Països Catalans, organitzada per la Federació Catalana de Cineclubs, se celebra el primer cap de setmana de juny amb l’objectiu de reforçar la xarxa de l’activitat al territori.

El cinema és una branca històrica de la cultura que sempre ha tingut un pes molt important en l’agenda social. Com a conseqüència, el cineclubisme és un moviment que treballa per a promoure l’activitat cinematogràfica a través de diferents tallers, conferències, debats o cursos, entre altres. Un moviment viu que s’ha organitzat davant el tancament d’un gran nombre de sales de cinema a tota Catalunya.

“Les cineclubistes no són més que un públic que, davant de la necessitat de consumir cinema a la pantalla gran, creen una entitat per donar vida a aquests espais de cinema i de cultura que havien quedat tancats o morts”, expressa Pablo Sancho, responsable de projectes de la Federació Catalana de Cineclubs. Gràcies a la tasca dels cineclubs, es manté l’activitat cinematogràfica a un gran nombre de poblacions de Catalunya.

Actualment, hi ha una seixantena de cineclubs federats, una xifra que, al llarg de les últimes dues dècades, s’ha duplicat. El 2002 només hi havia un total de vint-i-nou cineclubs federats.

Una jornada amb l’actualitat del cinema al centre

El primer cap de setmana de juny se celebra la cita anual que convoca la federació, la Trobada de Cineclubs dels Països Catalans que, enguany, arriba a la seva divuitena edició. Lloret de Mar, la Capital de la Cultura Catalana del 2023, és la població que acull la jornada, la qual compta amb diferents activitats que es desenvolupen al llarg del dissabte i el diumenge.

Dissabte matí és la franja horària que concentra les activitats dedicades a les sòcies. Es podrà gaudir de l’esmorzar de benvinguda, de l’assemblea anual de la federació, d’una activitat de debat entre els diferents cineclubs participants per posar sobre la taula els projectes que estan en marxa i, per culminar aquesta part tancada al públic general, hi ha el dinar de germanor. Durant el dinar té lloc un acte simbòlic, com ara la celebració del reconeixement de la sòcia d’honor.

La tarda de dissabte acull l’acte central de la trobada, el qual és obert a tota la ciutadania. Elena Neira, llicenciada en dret i comunicació audiovisual i col·laboradora de Movistar +, ofereix una xerrada per parlar i debatre sobre l’actualitat del cinema. Des de la pandèmia, s’ha afegit la possibilitat de seguir l’esdeveniment per streaming.

L’impacte que ha provocat la irrupció de les plataformes de streaming

L’erupció de les plataformes de streaming ha canviat per complet els hàbits de consum de la ciutadania. Per tant, el món del cinema i de la distribució cinematogràfica fa anys que es troba immersa en una transformació global, la qual, a causa de la pandèmia, encara es va potenciar més. “Les sales de cinema a Espanya, en general, han perdut aproximadament un 40% del públic que tenien abans”, destaca Pablo Sancho.

El responsable de projectes de la FCC afegeix que les plataformes, per consegüent, han guanyat subscripcions, però que és un sector que pot estar a punt de reajustar-se, ja que, en algunes d’elles, el contingut que ofereixen comença a ser escàs i les produccions originals compten amb uns pressupostos que són complicats de recuperar.

“Per exemple, estem veient que hi ha plataformes com Amazon o Apple que preparen pel·lícules que en principi eren per a les seves plataformes, però que acabaran tornant al cinema. Potser hi ha una regressió de tot el que hem viscut en els últims anys”, explica Sancho. Elena Neira serà la ponent que posarà sobre la taula tot aquest seguit de temes que engloben la salut del cinema a la pantalla gran i farà una diagnosi per analitzar la seva distribució i exhibició. A més, s’obrirà un torn de preguntes al final de l’acte perquè el públic pugui resoldre els seus dubtes o inquietuds.

La lluita dels cineclubs, com a agents de la indústria cinematogràfica

Una de les reivindicacions del cineclubisme és el major reconeixement de l’activitat com a part de la indústria cinematogràfica. Per exemple, cada any, la federació llença una enquesta en la qual cada cineclub comparteix les seves xifres anuals de les respectives sessions, en termes d’espectadores. El 2021, un any encara marcat per la pandèmia i les restriccions, el nombre total d’assistents frega les seixanta-nou mil espectadores.

Com a comparativa que proposen des de la federació, el Festival de Sitges de l’any 2022 va tenir al voltant del setanta mil assistents. “Nosaltres no som un festival, som una activitat regular que dura tot l’any, però una cosa que sempre reivindiquem és que formem part de la indústria del cinema, igual que altres actors”, defensa Pablo Sancho, que opina que es troben al marge del món cinematogràfic.

“És un debat que tenim sobre la taula i que és una de les accions o millores que volem encarar el 2024, impulsar més activitats per reivindicar-nos com a indústria”, afirma Sancho. Cal afegir que l'últim dia de la trobada, el diumenge 4 de juny, es realitzaran activitats de turisme per Lloret de Mar per a totes les sòcies que decideixin passar-hi tot el cap de setmana.

Afegeix un comentari nou