Nou impuls per reactivar la reforma de la llei de mecenatge

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
 Font: Fundació Catalunya Cultura.
El 17 d'octubre tindrà lloc una jornada al Congrés dels diputats per reactivar el procés de reforma de la llei de mecenatge. Font: Fundació Catalunya Cultura.
La Fundació Catalunya Cultura lidera la Plataforma de Mecenatge que busca el suport dels partits polítics perquè la proposició de Llei arribi al BOE. Font: Fundació Catalunya Cultura
La Fundació Catalunya Cultura lidera la Plataforma de Mecenatge que busca el suport dels partits polítics perquè la proposició de Llei arribi al BOE. Font: Fundació Catalunya Cultura
 Font: Fundació Catalunya Cultura.
Maite Esteve juntament amb David Garrofé, membre del Consell de Mecenatge de la fundació i del Grup de Treball de la Llei de Mecenatge. Font: Fundació Catalunya Cultura.

Nou impuls per reactivar la reforma de la llei de mecenatge

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Plataforma pel Mecenatge, encapçalada per la Fundació Catalunya Cultura, urgeix al govern espanyol a tirar endavant una reforma que, malgrat tenir el suport de la majoria dels grups parlamentaris, es troba paralitzada.

Vint anys han passat d'ençà que es va crear la llei de mecenatge, el marc legislatiu que regula el règim fiscal de les entitats sense afanys lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge. I malgrat el nou entorn socioeconòmic en el qual estem, els nous models de finançament que han nascut, com ara el micromecenatge, o el canvi en la manera de relacionar-se que tenen empreses i entitats, l'estructura de la llei, a banda d'alguna petita reforma feta via decret llei, s'ha mantingut.

I la manca de canvis en la llei 49/2002 no ha estat precisament per falta de demanda, al contrari. Des de fa anys, centenars d'entitats de diversos àmbits, i d'arreu de l'Estat espanyol, han demanat canvis en un text que en el seu moment va ser avançat, però que avui dia ha quedat obsoleta. En aquest sentit, existeix una plataforma pel mecenatge, liderada per la Fundació Catalunya Cultura, que engloba al voltant de cent vuitanta entitats d'àmbits tan diversos com la cultura, el medi ambient, la recerca o el món social i medi ambient.

La Fundació Catalunya Cultura va néixer l'any 2014, ja des d'un inici, amb l'objectiu que la llei de mecenatge s'equiparés a la resta de lleis europees. Vuit anys després, i malgrat les propostes de l'entitat, així com de la plataforma que lidera, la llei de mecenatge no s'ha reformat. El març de 2021 hi va haver un avenç cap a aquesta reforma, ja que el Congrés dels Diputats va admetre a tràmit, amb els vots favorables de formacions polítiques molt diverses, la Proposició de Llei de modificació de la llei 49/2002.

"Aquesta proposició recull moltes de les peticions i demandes que la plataforma ha proposat al llarg dels anys", valora Maite Esteve, directora de la Fundació Catalunya Cultura, que afirma que en aquest sentit s'ha treballat braç a braç amb Sergi Miquel, del Grup Plural, que és qui va entrar la proposició de llei. No obstant això, després d'un període d'esmenes, el procés de tramitació de la llei ha quedat paralitzat malgrat quedar palès que el 90% de l'arc parlamentari està a favor de fer un canvi en la llei de mecenatge.

"Els terminis que havia de seguir la proposició de llei han quedat aturats. S'havia de convocar la mesa per discutir les esmenes i revisar article per article, però, ara com ara, encara no s'ha fet", lamenta Esteve.

Jornada al Congrès

Davant aquesta "inexplicable" aturada de la tramitació de la proposició de llei, i per tal de reactivar els terminis necessaris per reformar la llei de mecenatge, des de la plataforma liderada per la Fundació Catalunya Cultura, i juntament amb l’Asociación Española de Fundaciones i altres entitats de l’Estat, han elaborat un manifest que urgeix al govern espanyol a tirar endavant la reforma.

Juntament amb el manifest, que porta el títol 'Manifest per la Filantropia. El Mecenatge no pot esperar més', el proper 17 d'octubre es duran a terme una jornada amb l'objectiu de desencallar la situació de la reforma de la normativa. Així, juntament amb altres organitzacions no lucratives, ciutadanes i representants dels grups parlamentaris, la fundació participarà en una jornada al Congrés dels Diputats amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents maneres en què s’exerceix la filantropia i la solidaritat a la societat.

L'acte es pot dividir en dues parts: la primera, diverses persones d'àmbits diversos tractaran els beneficis de la filantropia i el mecenatge en la societat; mentre que a la segona part es tractaran les propostes dels grups parlamentaris.

Una reforma incentivadora que fomenti la participació ciutadana

Esteve destaca aquest nou marc legal i fiscal de mecenatge ha d'afavorir el compromís ciutadà i empresarial amb la cultura a través de la filantropia i el mecenatge. "A més d'una reforma que contempli el nou entorn socioeconòmic en el qual estem, i que ha canviat en els darrers vint anys, cal una llei que incentivi les polítiques de mecenatge", afirma la directora de la Fundació Catalunya Cultura. "La nova llei ha de buscar empoderar el ciutadà perquè participi activament de l'interès general de la societat", afegeix.

Quan ens comparem amb el país veí, quant a aspectes de mecenatge i filantropia, queda clara la necessitat de la reforma. "França va aprovar el 2003 la seva llei i va impulsar una sèrie de polítiques d'incentivació per fer arribar a la societat els beneficis del mecenatge, que la gent conegués la finalitat i les deduccions fiscals que implica i motivar-los a participar-hi", explica Esteve, que afegeix que això va fer que es multipliqués la incidència en entitats no lucratives. "L'any 2019 França triplicava en nombre de fundacions a Espanya", informa.

La Fundació Catalunya Cultura va crear una comissió que treballa per fer realitat aquesta reforma de la llei de mecenatge. La primera proposta va arribar l'any 2016, però sis anys després, la reforma per aconseguir una llei de mecenatge digna encara no s'ha produït malgrat estar més a prop que mai. "No pararem de reivindicar-la i de lluitar fins que sigui una realitat", sentència Esteve.

Afegeix un comentari nou