Àmbit de la notícia
Cultural

Llegir envoltat dels paisatges, el patrimoni i el silenci de la Vall Ferrera

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La Meritxell-Anfitrite Álvarez, de la llibreria Natura Llibres d'Alins, i el Joan Antoni Baron, són els impulsors del projecte.
    La Meritxell-Anfitrite Álvarez, de la llibreria Natura Llibres d'Alins, i el Joan Antoni Baron, són els impulsors del projecte.
  • Els punts de lectura es troben en espais emblemàtics de la Vall Ferrera.
    Els punts de lectura es troben en espais emblemàtics de la Vall Ferrera.
  • Sant Francesc d’Araós és un dels municipis en els quals s'ha instal·lat un punt de lectura.
    Sant Francesc d’Araós és un dels municipis en els quals s'ha instal·lat un punt de lectura.

'Vall Ferrera Llegeix', una iniciativa impulsada per l'Associació Cultural Llibre Viu de Mataró i la llibreria Natura Llibres d'Alins, fomenta la lectura i intercanvi de llibres de segona mà a diversos pobles del Pallars Sobirà.

És tan important llegir com la manera en la qual es fa. Sense caure en la fòbia a la tecnologia, diversos estudis posen de manifest les diferències que hi ha entre llegir en paper i fer-ho en format digital. Llegir un llibre físic aporta certs beneficis, com ara una major comprensió del contingut i poder recordar amb més facilitat allò que llegim. Així mateix, també cal tenir en compte l'entorn en el qual duem a terme aquesta activitat. I és que no té preu llegir un llibre físic en una atmosfera tranquil·la i agradable que creï un clima adequat per gaudir de l'experiència.

Això és el que va pensar la Meritxell-Anfitrite Álvarez, de la llibreria Natura Llibres d'Alins, qui tenia al cap crear un punt de lectura, amb llibres de segona mà, a l'ermita de Sant Quirc, al poble del Pallars Sobirà, espai on la llibretera sol passejar. "És un entorn magnífic, amb una tauleta on poder llegir i unes vistes espectaculars", descriu. La idea va sorgir després que moltes clientes arribessin amb llibres que ja no utilitzaven i que no sabien què fer amb ells. "Sempre m'havia imaginat que seria maco deixar llibres perquè la gent els agafés, o els intercanviés, en un espai com aquest", afegeix.

Aquesta idea que voltava pel cap de la llibretera, i que anava comentant a les clientes que s'apropaven al taulell de la llibreria de la capital de la Vall Ferrera, no va aterrar fins que Joan Antoni Baron, assidu a l'espai, la va escoltar. L'exalcalde de Mataró, soci de l'Associació Llibre Viu de la mateixa ciutat, va enllaçar la idea de la Meritxell amb la capacitat que té l'entitat cultural maresmenca, de la qual forma part, de proveir llibres en desús o de segona mà a diversos projectes.

"Ens vam posar en contacte amb l'Ajuntament d'Alins, perquè coneguessin la iniciativa, vam agafar dues capses de fusta amb llibres de l'Associació Llibre Viu i les vam col·locar a l'interior de l'ermita de Sant Quirc", explica el Joan Antoni. La iniciativa es va presentar a finals de gener a Natura Llibres en diverses trobades en les quals van participar diverses escriptores i escriptors relacionades amb el Pallars Sobirà, com ara la Maria Barbal, el Josep Calvet, la Raquel Piccolo, la Montse Milan o la Federica Ravera.

Escoltar el silenci

Un cop col·locades les dues capses de llibres a l'interior de l'ermita de Sant Quirc, i amb l'experiència de les primeres setmanes del projecte, les impulsores van voler afegir nous punts de lectura a altres municipis de la Vall Ferrera. Ara també es poden trobar capses amb llibres a les ermites de Sant Francesc d'Araós, Sant Feliu de la Força d'Àreu, Sant Lliser de Virós i Santes Creus de Buiro. A demanda d'algunes veïnes, el projecte s'ha estès fora de la Vall Ferrera, com a Ginestarre. Pròximament, s'instal·laran més punts de lectura a la zona.

Qui s'apropi a qualsevol d'aquests punts, trobarà una experiència més enllà de la literatura, ja que es tracta d'un projecte amb molts valors afegits. "Un d'ells és el patrimoni, perquè són cinc esglésies romàniques, restaurades, a l'interior de les quals es troben els llibres", explica el Joan Antoni, qui valora també el paisatge i les vistes, així com una de les característiques de la qual ha fet bandera la Vall Ferrera. "En aquests espais és possible escoltar el silenci", manifesta amb orgull.

Òbviament, però, la literatura juga un paper important, ja que tothom qui vulgui podrà tenir accés a una sèrie de llibres, interessants i en bon estat, una cosa de la qual s'encarrega el Joan Antoni i l'Associació Llibre Viu. La majoria dels llibres són de relats curts i poesia, gèneres adequats per poder llegir in situ en entorns espectaculars. No obstant això, les usuàries del projecte poden endur-se els llibres a casa per acabar-los i, fins i tot, per intercanviar-los per altres llibres que tinguin a casa.

​"És un gran valor del projecte el fet de poder donar sortida a uns llibres que tots tenim a casa i, pel motiu que sigui, no els utilitzem, ja no ens interessen o ja els hem llegit", manifesta la Meritxell. I és que llibres que ja no utilitzem poden ser de gran valor per a altres persones.

Llibres remenats

El projecte només té unes setmanes de vida, però ja s'han apropat persones a aquests punts de lectura interessades pel projecte. L'ús que se'n fa és difícil de quantificar, però que interessa ho demostra el fet que els llibres que es troben dins les capses estan remenats, alguns no hi són o hi ha de nous. "S'està fent un ús moderat tenint en compte la temporada en la qual estem, però esperem que a l'estiu la gent s'hi apropi més", considera el Joan Antoni.

La Meritxell hi coincideix, ja que de vegades es troba amb gent que baixa de l'ermita de Sant Quirc amb llibres per llegir, i a l'inrevés, que els puja per deixar-los a les capses. "Hi ha molta gent que veu la porta de l'ermita tancada i potser no pensa a entrar-hi, perquè no hi ha cap rètol que digui que a l'interior hi ha llibres per agafar. Però d'altres entren i es troben amb les capses, i crec que és molt maco trobar-t'ho per sorpresa", afirma.

El Joan Antoni és qui s'encarrega, cada dues setmanes, de revisar l'estat dels llibres, d'endreçar-los, així com de portar-ne de nous. "Pretenem que hi hagi una rotació de llibres i anar afegint novetats", explica. "És un projecte molt senzill, que la gent troba molt interessant, i econòmic, ja que és a cost zero. I el rendiment cultural que aporta és molt gran, un fet que, en definitiva, és el que pretenem", assegura.

Comparteix i difon

Comentaris

Ramon Nicolau Nos

(Usuari no registrat)

Una fantàstica iniciativa. Remenar llibres en silenci, a més de les biblioteques i el bibliobus es pot fer en aquests indrets maravellosos de les valls del Pallars.

Felicitats i agraïments per la feliç in iciativa.

Afegeix un nou comentari