'Plácido Mo': un recorregut auditiu amb la mirada de persones sense llar

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El projecte compta amb la participació d'Anna Maria Llobet, Fran Mora i Stephan Tubbeckx, tres persones que viuen o han viscut als carrers de Barcelona. Font: Marc Puig
El projecte compta amb la participació d'Anna Maria Llobet, Fran Mora i Stephan Tubbeckx, tres persones que viuen o han viscut als carrers de Barcelona. Font: Marc Puig
Plácido Mo es va estrenar al festival TNT 2016 de Terrassa i aquest any s'ha pogut veure a Girona. Font: Marc Puig
Plácido Mo es va estrenar al festival TNT 2016 de Terrassa i aquest any s'ha pogut veure a Girona. Font: Marc Puig

'Plácido Mo': un recorregut auditiu amb la mirada de persones sense llar

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa del Teatre Lliure, que compta amb la col·laboració d'Arrels Fundació, convida a les persones participants a re-descobrir la ciutat a través de la veu d'un col·lectiu tan invisibilitzat.

Re-descobrir espais de la ciutat a través de la mirada de persones sense llar. Aquest és un dels objectius de 'Plácido Mo', un dispositiu artístic documental del Teatre Lliure, proposta de Magda Puig Torres, amb la col·laboració d'Arrels Fundació. Després de desenvolupar-se a altres ciutats catalanes, com Terrassa i Girona, la iniciativa arriba a Barcelona, concretament al barri del Poble Sec, la zona de la ciutat on més persones dormen al carrer.

'Plácido Mo' és un recorregut pel barri del Poble Sec guiat per persones que dormen o han dormit al carrer i que expliquen experiències pròpies de la seva vida als carrers de Barcelona. "Són històries, experiències, que et poden fer veure la ciutat d'una manera diferent, una altra mirada dels mateixos carrers pels quals passes cada dia", explica la creadora de la proposta. Així, el públic és convidat a fer aturades en llocs invisibles, llocs sense història, però plens de vides no relatades.

Per no exposar la imatge de les persones sense llar que hi participen, la seva veu arriba al públic a través dels auriculars. "Hi ha una veu en off que fa d'enllaç de diversos temes, però sobretot les sentim a elles, fins al punt que fins i tot, tenen converses entre elles", afegeix la creadora.

"Durant el recorregut hi ha intervencions artístiques a l'espai públic que van completant les coses que les persones que hi participen senten, i que normalment tenen relació amb el que escolten", explica la creadora. "El joc que proposem és crear un estat d'alerta en la mirada de l'espectador en la qual qualsevol cosa pugui formar part de l'obra. Nosaltres hem fet un recorregut, però no sabem què és el que el públic veu", afegeix.

La proposta estarà activa fins al 20 de desembre. Pots aconseguir les entrades a través d'aquest enllaç.

Persones invisibilitzades

Per explicar la realitat del barri barceloní, el projecte compta amb la participació de tres persones que viuen o han viscut als carrers de Barcelona: Anna Maria Llobet, Fran Mora i Stephan Tubbeckx. Els tres es mostren satisfets de poder ensenyar la seva realitat a la gent. Això no obstant, demanen que el públic es posi en la seva pell, "que no critiquin, que no ens titllin de drogoaddictes ni d'alcohòlics. Hi ha moltes històries, cadascú té la seva", explica Llobet.

Un dels punts forts de la proposta és poder donar veu a un col·lectiu molt invisibilitzat. "La proposta parteix d'una reflexió que vaig fer quan jo vivia al Raval de Barcelona. Hi ha un dia que te n'adones que has arribat a incloure dins l'espai de la ciutat les persones que dormen al carrer, com si formessin part d'ella", manifesta Puig.

El projecte pren el nom de 'Plácido Mo' pel compte de twitter @Placido_Mo, d'Arrels Fundació, en el projecte 'Tots ens mereixem una oportunitat'. Tot i ser un pseudònim, el veritable Plácido Moreno va existir. Va morir el 10 d'octubre de 2010 als 52 anys després de passar 10 al carrer. Fins al juny passat, cada dilluns al migdia, els seus companys Plácidos, tal com s'autoanomenen, es trobaven i decidien quin missatge volien fer visible per les xarxes.

Aquest va ser l'últim missatge amb el qual es van acomiadar de les xarxes:

Afegeix un comentari nou