Torna el Desenfaixa’t, un concurs per donar suport a les colles castelleres internacionals

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
El concurs esportiu té com a objectiu recaptar fons per a garantir la sostenibilitat de les colles castelleres internacionals tot fent esport. Font: Castellers of London
El concurs esportiu té com a objectiu recaptar fons per a garantir la sostenibilitat de les colles castelleres internacionals tot fent esport. Font: Castellers of London
Una de les novetats de la segona edició són els dos dissenys de samarretes oficials que han creat, perquè les participants puguin lluir-les durant el concurs. Font: Castellers of London
Una de les novetats de la segona edició són els dos dissenys de samarretes oficials que han creat, perquè les participants puguin lluir-les durant el concurs. Font: Castellers of London
Sant Fèlix, Festa Major de Vilafranca Font: Daniel Soler
Sant Fèlix, Festa Major de Vilafranca Font: Daniel Soler

Torna el Desenfaixa’t, un concurs per donar suport a les colles castelleres internacionals

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

A les portes de la celebració de la segona edició, del 6 al 19 de febrer, l’equip de la colla impulsora, Castellers of London, ha introduït algunes novetats per continuar donant visibilitat i cooperació a les colles internacionals.

El sentiment casteller i el caliu d'estar com a casa encara que siguis a una ciutat llunyana, són els trets que donen força a les colles castelleres internacionals, petits trossets de la cultura catalana que contribueixen a la promoció d’una de les tradicions més característiques del territori. La pandèmia va provocar una situació complicada, per la qual un gran nombre de colles es van veure afectades, colpejades per un sentiment de desconnexió i desmotivació.

Aquest fet, juntament amb la desconeixença estesa de l’existència de les colles castelleres internacionals, fomenten que la situació econòmica i social d’aquestes hagi travessat una època de dificultats. “Avui en dia encara ens trobem amb alguns missatges de sorpresa de persones que no sabien que hi havia una colla castellera a Londres, per exemple. Un dels punts forts del Desenfaixa’t és la visibilitat que dona a les colles internacionals”, expressa Marta Cardús, membre de Castellers of London, l'entitat impulsora de la iniciativa.

La segona edició, a punt d’arrencar motors

Aquesta competició esportiva en línia retorna enguany amb la seva segona edició, celebrada durant dues setmanes, del 6 al 19 de febrer, per continuar treballant pels objectius de visibilitzar i cooperar per a la persistència dels grups internacionals. “Vam agafar totes les nostres ganes, i les que van posar les colles de casa, i vam tenir molt clar que aquest any havia de tornar a passar un Desenfaixa’t”, destaca Cardús.

Amb la utilització de l’aplicació per a mòbils Strava, cada colla castellera i persona individual hauran d’enregistrar les activitats esportives que duguin a terme per aconseguir punts i optar a guanyar un dels tres reconeixements: ‘Dream Team’, per a la colla més activa; ‘Gamma Extra’, per al grup amb més reptes assolits, i ‘Enxaneta’, per a la persona que ha invertit més hores en activitats esportives.

Al llarg de les dues setmanes del Desenfaixa’t, cada participant haurà de realitzar activitats de diferents disciplines esportives, com córrer, caminar, nedar, fer peses, crossfit, ciclisme i rem per sumar punts al recompte de la seva colla i posicionar-la al rànquing. A més, cada setmana es presentarà un challenge o repte, la descripció del qual no se sabrà fins al moment de sortida. En aquesta edició hi ha un petit gir sorpresa pel que fa a aquests desafiaments setmanals.

Novetats per a millorar la dinàmica

Enguany, però, Castellers of London presenta algunes novetats. Per una banda, en comptes de durar quatre setmanes, com va ser el cas de la primera edició, s’ha reduït a la meitat. Per tant, també minven a dos els reptes setmanals que s’organitzen. “L'any passat, durant les quatre setmanes, vàrem tenir molta participació, però creiem que és molt millor reduir-ho a dues i que sigui molt més intens”, declara la membre de Castellers of London.

A més, davant la voluntat de persones de fora del món casteller de participar en els donatius, aquest any l’equip ha dissenyat dues samarretes del Desenfaixa’t, que tothom qui vulgui pot comprar-les des de la pàgina web. Finalment, s’ha obert un compte de PayPal per les persones interessades a col·laborar en el projecte. D’aquesta manera, s’obren portes per incrementar les ajudes a les colles castelleres internacionals.

Per a participar, totes les colles han de fer una aportació benèfica de dos-cents euros, com a part de l'objectiu de recaptació de fons per a sostenir i ajudar els grups castellers de fora de Catalunya.

Enguany, ja hi ha vint-i-una colles confirmades: “Esperem que la participació de les castelleres que formen part d'aquests grups sigui la mateixa o més que l’any passat, en el qual vam tenir gairebé set-centes participants”, explica Marta Cardús. En definitiva, construir perseverança al voltant d’uns hàbits de salut correctes, com fer esport, amb un motiu important al darrere és el que cerquen des de l’organització.

La lluita per superar el sotrac que va deixar la Covid

“Aquest any hem vist com ha augmentat el nombre de les castelleres que hi participen, però tampoc és fàcil”, confirma Cardús. Castellers of London ha tancat la temporada 2022 amb una valoració positiva. Just quan va impactar la Covid, el nombre de membres va descendir fins a quinze i, actualment, hi ha fins a quaranta-cinc persones als assajos.

Tot i aquesta remuntada positiva, les dificultats econòmiques encara són presents. Els preus han augmentat i les despeses del local de la colla, les assegurances de les castelleres, l’ambulància que cal contractar per a les actuacions, i tot el seguit de detalls que cal tenir coberts, continuen implicant els mateixos obstacles econòmics.

Per aquesta temporada 2023, la colla anglesa té previst intentar pujar el nivell dels seus castells, fins a consolidar estructures de sis. “Tenim moltes ganes de seguir organitzant actes. Tenir el suport de les colles castelleres de casa és reconfortant i motiva a repetir el Desenfaixa’t i continuar-hi treballant”, conclou Marta Cardús.

Afegeix un comentari nou