Una obra que trenca barreres al servei de l’emoció

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias
 Font:
Font:

Una obra que trenca barreres al servei de l’emoció

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

La directora Carla Torres Danés incorpora en la posada en escena de la seva adaptació d’'Anònim venecià' el llenguatge de signes i l’audiodescripció, en una obra coprotagonitzada per una actriu amb discapacitat visual.

Sovint les obres de teatre fan sessions puntuals amb audiodescripció a través d'uns auriculars a disposició del públic amb discapacitat visual. Sovint, tot i que en són molt comptats els casos, els teatres programen sessions especials amb un intèrpret de llenguatge de signes que permeti als discapacitats auditius seguir la representació. Què passaria si tots aquests elements formessin part de la posada en escena d’una obra i fossin sempre presents al llarg de totes les representacions, seguint un criteri artístic? Aquesta pregunta se la va formular la directora Carla Torres Danés i la resposta és 'Anònim venecià', obra que es representarà cada dissabte de novembre, a partir de l'estrena del dia 8, a la sala Porta 4 a les 18h de la tarda.

Sobre l’escenari hi haurà en Bernat Renau, actor format a l'escola el Plató de Cinema, i la Natàlia Roig, en el seu primer paper com a actriu. La Natàlia té discapacitat visual i és experta en accessibilitat a les noves tecnologies. Ells no estaran sols: la Mireia Isal i la Alexandra Navarrete s’encarregaran d’interpretar en llenguatge de signes les paraules dels actors. “Però faran molt més: ja que cadascuna d’elles actuarà com una part de l’ànima del personatge”, explica la Carla, que té molt clar que la seva proposta parteix d’un procés de creació conjunta de tots els implicats, amb l’objectiu que tot sumi a la posada en escena.

“Partim del rigor artístic i social, sabem que la nostra obra és un mitjà per a la inclusió social, però la finalitat última és l’artística”, afegeix la directora, formada en direcció i interpretació teatral a Manchester i a casa nostra en acadèmies com el Col·legi del Teatre; a més, en uns mesos obtindrà la graduació en Educació Social. L'obra es defineix com una lectura dramatitzada, però s'ha posat molt èmfasi en les interpretacions i en què el conjunt tingui una coherència escènica, que ha portat a tot el grup a crear la companyia teatral BamBú.

“A banda que el públic amb discapacitat visual o auditiva podrà seguir l’obra, la resta que hi assisteixi no només en sortirà més sensibilitzat, sinó que serà més conscient dels seus sentits”. Són paraules de la Natàlia que sent por i il·lusió davant del seu primer paper com a actriu i que espera que pugui tenir continuïtat en nous projectes: "he descobert que m'encanta el drama".

El procés d’assajos de l’obra va començar el mes de juny, amb alguns descansos per vacances, i ha estat un procés enriquidor. “Tots aquests mesos amb la Natàlia m’han ajudat a vincular-me amb ella, professionalment i també personalment, ja que el que fa és molt valent”, en Bernat resumeix la seva experiència. Format a acadèmies d’interpretació sap que la teoria indica que un actor ha de saber escoltar al seu company, ara bé, reconeix que amb la Natàlia ha estat molt més conscient d’aquesta escolta activa.

Amb un programa de mà imprès en tinta i en llenguatge Braille, les persones amb discapacitat visual podran accedir una hora abans de la representació per pujar a l’escenari, on la Carla les guiarà, permetent que toquin l'atrezzo per tal d'imaginar-se'l. 'Anònim venecià', obra escrita per Giuseppe Berto i traduïda per Joan Oliver, porta la inclusió social a un nou nivell, per tal que tot el públic, sense distincions, gaudeixi d’una obra pensada per emocionar.

Afegeix un comentari nou