Una trobada per reivindicar el paper de la dona en el món trabucaire

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge de la XIII Trobada de la Dona Trabucaire celebrada durant el 2022 al Prat de Llobregat. Font: Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
Imatge de la XIII Trobada de la Dona Trabucaire celebrada durant el 2022 al Prat de Llobregat. Font: Juan Ávila.
Tere Tarruella, presidenta de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, durant una galejada. Font: Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya
Tere Tarruella, presidenta de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, durant una galejada. Font: Ricard Carcelén.
Imatge de l'anterior Trobada de la Dona Trabucaire celebrada al Prat de Llobregat. Font: Trabucaires del Comú de Vila-seca
Imatge de l'anterior Trobada de la Dona Trabucaire celebrada al Prat de Llobregat. Font: Trabucaires del Comú de Vila-seca

Una trobada per reivindicar el paper de la dona en el món trabucaire

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Vila-seca acull el 5 de març la celebració de la 14a Trobada de la Dona Trabucaire, una jornada emmarcada en els actes del dia de la dona, i que comptarà amb la participació d'una vuitantena de dones trabucaires.

La presència de la dona en el món trabucaire ha anat en augment, amb el pas dels anys, d'ençà que dues dones van entrar a una colla de Barcelona, l’any 1984. Van ser dues pioneres, d'un món tradicionalment masculinitzat, que van obrir la porta a les moltes trabucaires que van venir després. Actualment, del total de set-cents membres trabucaires que formen part de les colles de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, cent cinquanta són dones.

Amb l'objectiu de reivindicar el paper de la dona en el món trabucaire, el 5 de març se celebrarà a Vila-seca la 14a Trobada de la Dona Trabucaire, una jornada emmarcada en els actes del dia de la dona del 8 de març, que comptarà amb la participació de vuitanta-una dones, amb cent vint-i-tres acompanyants, de vint-i-dues colles trabucaires de tot el país. De la mà de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Colla Trabucaires del Comú, del municipi del Tarragonès, organitza aquesta trobada.

Tal com explica Àngel Holgado, el president de la Colla Trabucaire del Comú de Vila-seca, i tresorer de la Federació, s'espera que sigui una jornada festiva en la qual les dones trabucaires siguin les protagonistes. Més enllà de la rebuda de les colles, l'esmorzar i l'acte protocol·lari al Castell de Vila-seca amb l'alcalde i les regidores de cultura i d'igualtat del municipi, el punt fort de la trobada serà la galejada, que constarà de quatre parts on les dones, a l’inici de la cercavila galejaran soles, i a mida que es vagi avançant s’aniran incorporant els homes fins a acabar totes les colles juntes galejant.

La jornada es tancarà amb el lliurament de records, així com l'homenatge a una dona en vàlua, un reconeixement que ja es va fer l'any passat per primera vegada, durant de la 13a Trobada de la Dona Trabucaire que es va celebrar al Prat de Llobregat, i que es repetirà enguany amb una nova protagonista.

La necessitat d'una Trobada de Dones Trabucaires

Malgrat haver avançat en la inclusió de les dones i la importància de la seva figura dins les colles, fet que es demostra amb l'augment del nombre de dones a les galejades, la presència d'una dona al capdavant de la Federació, o l'existència d'una Vocalia d'igualtat de gènere a l'organització, encara queda molta feina per aconseguir una igualtat real, però amb catorze edicions realitzades, ja podem dir que la llavor plantada ha donat el seu fruit.

"Hi ha moltes veus que consideren que es tracten igual homes i dones, però la igualtat encara no ha arribat. Ho veiem amb les galejades de la Trobada de la Dona Trabucaire. Des de la comissió d'igualtat de la Colla Trabucaires del Comú es va proposar una galejada de dones, i amb els homes rebent-les al castell de Vila-seca. Però la iniciativa no va tenir molt bona acollida, així que des de l'organització van fer un petit canvi i permetran galejar els homes durant el darrer tram de la cercavila, tal com es va fer l'any passat", explica Tere Tarruella, presidenta de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

En tot cas, malgrat situacions com aquesta, en els darrers anys s'han assolit reptes a favor de la igualtat. Per exemple, ja no és estrany veure dones en llocs de responsabilitat, com a presidentes, caps de colla o vocalies dins les colles, o la mateixa Federació.

A més de reivindicar el paper de la dona en el món trabucaire, la Trobada de la Dona Trabucaire també va esdevenir una cita important com a punt de trobada de les colles, més enllà de la Trobada Nacional, en un moment en el qual encara no estava tan estès l'ús de les xarxes socials i noves tecnologies, i, per tant, el contacte entre colles no era tan constant com ho és ara. "Aquesta segona trobada ens donava la possibilitat de trobar-nos tots i totes, era un moment de germanor", considera Tarruella.

Colla Trabucaires del Comú

La celebració de la 14a Trobada de la Dona Trabucaire a Vila-seca coincideix amb el 15è aniversari de la Colla Trabucaires del Comú del municipi del Tarragonès. Des de la Federació es valora molt positivament la tasca d'una colla que organitzarà per segona vegada la Trobada de la Dona Trabucaire, i que, tot i la seva relativa curta trajectòria, també ha organitzat altres grans esdeveniments, com la 37a Trobada Nacional de Trabucaires del 2019.

"És una de les colles per excel·lència i són mestres organitzant trobades", afirma Tarruella, qui destaca la importància que la Colla Trabucaires del Comú compti amb el suport de l'ajuntament del municipi. Holgado també considera aquest suport cabdal per poder dur a terme la tasca de la colla. "A Vila-Seca sempre ens han donat suport, no hem tingut mai cap problema en galejar i sempre hem estat en consorci amb ells", afirma. "Cal canviar el rol d'alguns ajuntaments que posen obstacles a què les colles facin galejades: nosaltres no només disparem, sinó que sobretot cridem a la festa", afirma.

Afegeix un comentari nou