Viu un juny ple de cultura: aquests són els deu esdeveniments més destacats

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
La Patum de Berga Font: Instagram @lapatumberga
La Patum de Berga Font: Instagram @lapatumberga
Les Falles d'Isil Font: Instagram @fallesdisil
Les Falles d'Isil Font: Instagram @fallesdisil
Espectacle del Festival Inundart 2022 Font: Instagram @inundart
Espectacle del Festival Inundart 2022 Font: Instagram @inundart

Viu un juny ple de cultura: aquests són els deu esdeveniments més destacats

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

El juny és un mes que es caracteritza per les seves festes de cultura popular, tot i que també hi ha propostes d'un altre perfil, com ara esdeveniments centrats en l’art contemporani i cicles musicals a la natura.

Ja tenim l'estiu a tocar! Aquest mes de juny entrem a l'estació de les vacances i els plans a l'aire lliure. Per això, us suggerim deu propostes per gaudir i descobrir el territori, ja sigui amb la família, amb la colla d’amigues o en solitari. Aquestes són deu recomanacions ben variades i per a tots els públics: des del Dia de l'Associacionisme Cultural, la Nit de Remences, la Patum de Berga i el Festival de Llegendes de Catalunya, passant per l'art visual contemporani de l'Inund'Art i l'Aplec Internacional d'Adifolk.

El diumenge, 4 de juny, es commemora a Catalunya el Dia de l'Associacionisme Cultural, però des d'uns dies abans ja es podran gaudir d'activitats organitzades per un munt d'entitats: exposicions, concerts, visites guiades, assajos oberts… També destaquen les portes obertes per descobrir com són per dins els equipaments i les entitats, i saber quina feina fan les persones que hi treballen.

Entre aquesta pila d’activitats, se celebra un acte institucional que, aquest any, es farà el divendres, 2 de juny, al Casino Prado Suburense de Sitges, a les 19 h. Hi participaran diverses entitats culturals i s'entregaran diplomes a aquelles entitats que celebrin aniversaris rellevants, com ara vint-i-cinc, cinquanta o cent anys.

Del 2 de juny al 22 de juliol, Girona s'inundarà de propostes d'art visual contemporani. El seu programa compta amb instal·lacions, performances i recorreguts sensitius als carrers de la ciutat, que es portaran a terme fins al 4 de juny. Per altra banda, fins al 22 de juliol, el festival ha programat exposicions a la Casa de Cultura de la ciutat.

L'objectiu de l'Inund'Art és el d'apropar a la ciutadania "propostes innovadores i de risc", com diuen les organitzadores, i fomentar-ne la creació, la producció i l’exhibició.

Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, una pagesa de remença és aquella que a l'edat mitjana estava "adscrita a un mas o a terres que només podia abandonar mitjançant el pagament de la remença". Als municipis de la Vall de Llémena (Sant Gregori, Canet d'Adri, Sant Aniol de Finestres i Sant Martí de Llémena) es commemora cada any, i ja en van tretze, la revolta que la pagesia va iniciar contra els seus senyors per aconseguir la llibertat.

Enguany, la festa és el dissabte, 3 de juny, a l’entorn de la Planta, situat a Sant Esteve de Llémena, municipi de Sant Aniol de Finestres. A partir de les 19.30 h, serà possible gaudir de música medieval, jocs i, a les 21 h, fer un recorregut nocturn amb teatre itinerant.

Una de les grans manifestacions de la cultura popular catalana és la Patum de Berga. Del 6 a l'11 de juny, la capital del Berguedà s'omplirà de foc i balls, així com d'altres activitats com concerts, una diada castellera i ballades de sardanes. L'esdeveniment principal, la Patum completa, se celebra el dijous, 8 de juny, i el diumenge, 11 de juny, a les 21.30 h.

Com a novetat de l'edició d'enguany, per fer la festa més inclusiva, l'organització disposarà de bucle magnètic i motxilles vibratòries perquè les persones amb discapacitat auditiva puguin gaudir del concert de Patum del Memorial Ricard Cuadra. A més, s'editaran més exemplars dels programes en braille i lletra gran per a les persones amb discapacitat visual.

En el marc de la festivitat de Corpus, a Sallent, al Bages, celebren les Enramades, una festa d'origen medieval i declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. Si us animeu a anar-hi, podreu contemplar els carrers del municipi engalanats gràcies a la feina de les veïnes per transformar tota mena de materials en obres d'art.

Arriba la 35a edició de l'Aplec Internacional d'Adifolk que cada any té lloc en un indret fora de les nostres fronteres. Aquest cop, les colles de cultura popular catalanes es desplaçaran fins a la població austríaca de Villach per mostrar cadascuna de les seves disciplines.

Entre els actes previstos en el programa hi ha sardanes, cercaviles d'imatgeria festiva, havaneres, corals, danses, cobles… A més, s'organitzen tallers, degustacions de productes catalans i mostres de jocs tradicionals.

Un dels dies més esperats del mes de juny és el de la revetlla de Sant Joan. Les veïnes es reuneixen als carrers i places de les seves localitats per tirar petards, degustar les exquisides coques i encendre les fogueres. Unes fogueres que, en molts pobles i ciutats, s'encenen gràcies al foc de la Flama del Canigó.

Tot comença al cim de la muntanya del Canigó la matinada del 22 al 23 de juny. El dia de la revetlla, gràcies a grups i entitats, aquesta flama arriba a diversos municipis dels Països Catalans, seguint diversos recorreguts.

No deixem el foc de banda i ens desplacem fins al Pallars Sobirà, al poble d'Isil. Cada 23 de juny a la nit se celebra la baixada de les falles, un espectacular esdeveniment en què la muntanya s'il·lumina dels troncs encesos que els fallaires porten fins al centre del poble. Un cop han arribat, van cap a la Falla Major, on llancen les falles que han baixat.

Com es pot endevinar pel nom del festival, el seu objectiu és difondre les històries i les rondalles populars catalanes. Aquest esdeveniment comptarà amb participants, no només de Catalunya, sinó també de Mallorca, València, Argentina, Occitània i un grup de persones ucraïneses que viuen a casa nostra i que permetran al públic conèixer relats dels seus llocs d'origen. La d'enguany serà la 14a edició i omplirà d'històries Sant Martí de Tous, a l'Anoia, del 29 de juny al 2 de juliol.

Per acabar, un cicle de concerts a la comarca de la Selva que permet a les assistents gaudir de la música i, a més, ajudar a tirar endavant projectes de conservació de la natura que impulsa la Fundació Emys, organitzadora de l'esdeveniment. Els concerts comencen el 2 de juny, amb l'actuació de Lluís Cabot, i se'n programa un cada mes fins a l'1 de setembre, dia en què Anna Andreu posarà el punt final d'aquesta tercera edició. Entre l'un i l'altre, actuaran a Can Moragues, a Riudarenes, Paula Grande (7 de juliol) i Maria Jaume (4 d'agost).