World Press Photo ’17: disparar (la càmera) durant un tiroteig

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

World Press Photo ’17: disparar (la càmera) durant un tiroteig

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’exposició de les fotografies guanyadores del certamen fotoperiodístic amb més prestigi mundial s’avança a l’abril al CCCB.

Estar en el moment i lloc precís li ha valgut al fotoperiodista turc Burhan Ozbilici el primer premi del World Press Photo 2017. En la seva 60ena edició, la cita més prestigiosa dedicada al fotoperiodisme ha concedit el mèrit a l’autor de la instantània que va captar el crit que va fer Mevlüt Mert, el policía suspès que va assassinar a trets l’ambaixador rus a Turquia, Andrei Karlov, quan assistia a la inauguració d’una exposició en un centre cultural d’Ankara, el passat 18 de desembre de 2016.

Obeint a la seva responsabilitat periodística, Ozbilici va seguir disparant la seva càmera mentre l’assassí tenia al públic atemorit amb la seva arma, segons ell mateix ha explicat. Aquesta fotografia, juntament amb les altres premiades en vuit categories, es podrà veure en l’exposició World Press Photo que enguany s’avançarà i arribarà el 28 d’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). D’aquesta manera, Barcelona –junt amb Sevilla- serà una de les primeres ciutats del món en acollir la mostra.

Amb el canvi de calendari, l’entitat que organitza l’exposició a Barcelona, la Fundació Photographic Social Vision, també reprograma el seu festival de fotografia documental DOCfield, que passa de l’estiu a la tardor. La cita es concentrarà, aquest 2017, durant els mesos d’octubre i novembre, s’allargarà una setmana més i es desplegarà per una desena d’espais del centre de la capital catalana. El viatge i la mobilitat humana seran l’eix temàtic de les projeccions.

Les fotografies guanyadores del WPP ‘17

A banda del primer premi, els i les premiades del concurs dividit en vuit categories són: en l’apartat de "Qüestions contemporànies", el fotògraf Jonathan Bachman capta una activista pacifista enmig d'una càrrega antidisturbis; en "Vida diària", Laura Bronstein ha guanyat per la fotografia en un hospital després d'una bomba a Kabul; en "Esports", el fotògraf del "Guardian" Tom Jenkins ha obtingut el primer premi d’instantània única, en captar el moment en què la genet Nina Carberry salta pels aires en descavalcar del cavall Sir Des Champs durant la competició hípica del Grand National Meeting, celebrada a Liverpool.

En l’apartat "Natura", la fotografia guanyadora correspon a Francis Pérez, per la imatge d’una tortuga nedant prop de la costa de les Canàries, enredada en una xarxa de pescadors. A la categoria "Persones", Magnus Wennman ha guanyat per una fotografia d'una nena de cinc anys que ha fugit de Mossul (Iraq) fa una setmana. Jamal Taraqai s'ha fet amb el primer premi de la categori "Spot News", després d'immortalitzar el moment en que uns advocats ajuden els seus col·legues ferits després de l'explosió d'una bomba a Quetta, Pakistan.

El rus Valery Melnikov ha guanyat la categoria "Projectes a llarg termini" amb una fotografia on es veuen civils que escapen d'un incendi en una casa destruïda per un atac aeri al poble Luhanskaya. A "Notícies generals" una imatge, obra de Laurent Van der Stockt, mostra les forces d'operacions especials iraquianes van a cases de Gogjali, un districte oriental de Mossul, a la recerca de membres Daesh.

Enguany al certamen hi han participat 5.034 fotògrafs de 125 països, que han presentat en total 80.408 imatges.

Afegeix un comentari nou