22 nous projectes d’economia social a les comarques de Ponent

Suport Tercer Sector
Durant els últims cinc anys, els ateneus cooperatius han acompanyat la creació de 661 noves empreses d’economia social. Font: Programa d'Economia Social de la Generalitat
Des del 2017, els ateneus cooperatius han acompanyat la creació de 661 noves empreses d’economia social. Font: Generalitat de Catalunya.
Gràcies al programa, les comarques del Ponent han aconseguit estendre el seu model cooperativista més enllà del sector agrari. Font: Generalitat de Catalunya
Gràcies al programa, les comarques de Ponent han aconseguit estendre el seu model cooperativista més enllà del sector agrari. Font: Generalitat de Catalunya.

22 nous projectes d’economia social a les comarques de Ponent

Suport Tercer Sector

Resum: 

Un programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat possibilita la creació de més de 1.000 empreses i entitats d’aquest àmbit durant els seus primers cinc anys de funcionament.

El cooperativisme, com a part essencial del teixit associatiu de Catalunya, fa que l’economia del territori sigui més justa i generi menys desigualtats. En les comarques de Ponent, on se situen municipis com Lleida, Balaguer, Mollerussa i Tàrrega, el cooperativisme agrari és el model més arrelat històricament.

Aquest escenari fa que esdevingui complicat poder fer cooperativisme en altres àmbits. Ara, però, gràcies a l’ateneu cooperatiu Ponent Coopera i al suport de la Generalitat, s’han pogut constituir –des del 2017 fins al 2021– 16 nous projectes econòmics al territori. Els altres sis han estat acompanyats pels anomenats Projectes Singulars, l’objectiu dels quals és generar ocupació a través de la creació de nous projectes en el marc de l’economia social i cooperativa.

Tant els ateneus cooperatius com els Projectes Singulars són part del Programa d’Economia Social de la Generalitat, que va néixer a finals de l’any 2016 per aconseguir fer de l’Economia Social i Solidària (ESS) un motor de transformació del model econòmic i social a Catalunya, però també per avançar cap a una economia més sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori.

Enfortint el cooperativisme al territori

Aquestes dades, segons Josep Vidal –de la Direcció General d’ESS, el Tercer Sector i les Cooperatives, són molt rellevants. Durant la presentació del balanç del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, va exposar també que resultats com aquests han estat possibles gràcies a l’aposta perquè els ateneus treballin amb projectes a tres anys vista i no a un, com fins ara.

El programa ha ajudat en total a la constitució de més de 1.000 empreses i entitats d’aquest àmbit i a la creació de gairebé 5.000 llocs de treball a Catalunya. Tot això, en els seus primers cinc anys de funcionament i en un context de pandèmia. Ho ha fet, principalment, a través de les dues línies que es mencionaven anteriorment: els ateneus cooperatius i els Projectes Singulars. I, d’altra banda, amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat –que en total n’ha invertit més de 65 milions d’euros.

Anna Maria Capdevila, membre de Ponent Coopera, ha destacat la fita d’aquest ateneu, que ara per ara es pot considerar un referent al territori: “A banda de ser porta d’entrada d’aquelles iniciatives que treballen en els valors de l’ESS i que requereixen ajuda i acompanyament en la consolidació dels seus projectes, també com a punt de trobada d’aquelles iniciatives ja constituïdes al territori i que fomenten la intercooperació".

Vist l’èxit del programa en aquesta primera etapa, Vidal ha informat que enguany la inversió prevista per als Projectes Singulars serà superior, ja que “és un model que ajuda a enfortir i fer créixer el cooperativisme”. El 2022, a més a més, s’han incorporat noves línies de foment de l’ESS, per exemple en l’àmbit de l’habitatge cooperatiu, al qual s’han destinat 1,3 milions d’euros.

Afegeix un comentari nou