Enrique Galván: “Marcar la X és una acció normal que pot tenir efectes extraordinaris”

Suport Tercer Sector - Econòmic
Un 46% de les persones contribuents encara no marquen aquesta casella. Font: Unsplash
Un 46% de les persones contribuents encara no marquen aquesta casella. Font: Unsplash.
La campanya de la X solidària es realitza amb el suport de diverses entitats locals, autonòmiques i estatals. Font: Unsplash
La campanya es realitza amb el suport de diverses entitats locals, autonòmiques i estatals. Font: Unsplash.

Enrique Galván: “Marcar la X és una acció normal que pot tenir efectes extraordinaris”

Suport Tercer Sector - Econòmic

Resum: 

Actualment, el percentatge que pot destinar-se a subvencionar activitats d’interès general i social és del 0,7%.

La casella d’activitats d’interès social, també anomenada X solidària, és una casella del formulari de la declaració de la renda que permet destinar una part dels impostos de cada persona contribuent a iniciatives socials. Marcar aquesta opció no suposa cap cost econòmic ni modifica el resultat a pagar o a retornar.

Enrique Galván, portaveu de l’entitat coordinadora de la campanya X solidària (Plataforma de ONG de Acción Social), explica els orígens d’aquesta proposta, el paper de les ONG en la gestió de la campanya i per què un 46% de les persones contribuents encara no marquen aquesta casella.

Què tal l’acollida de la campanya?

Estem tenint una bona acollida. Jo crec que actualment hi ha un corrent de solidaritat molt forta a causa del conjunt de situacions que per desgràcia estem patint globalment (la pandèmia, la guerra a Ucraïna...).

L’única conseqüència positiva d’aquests esdeveniments tan greus és que les persones prenen consciència que poden dur a terme iniciatives solidàries per canviar i millorar les coses. Una d’aquestes iniciatives en l’àmbit institucional és la X social.

Qui hi ha darrere?

Es tracta d’una campanya coral realitzada per entitats locals, autonòmiques i estatals. Totes tenim la mateixa veu, ja que compartim una mateixa missió: generar accions positives perquè els col·lectius més vulnerables tinguin les mateixes oportunitats i drets que la resta de la ciutadania.

En una societat fragmentada, polaritzada i individualista com la nostra, aquest és un gran exemple de com podem sumar. Marcar la X és una acció normal que pot tenir efectes extraordinaris sobre moltes persones.

Quin paper teniu les ONG en la gestió de la campanya?

Aquesta és una proposta que realitza el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 i que porta al Consell Territorial de Drets Socials i Dependència. Després, s’aprova en totes les comunitats autònomes. A qui consulten, però, és a les ONG. Nosaltres tenim un paper molt rellevant, i hem de ser escoltades perquè som les qui coneixem les necessitats d’aquests col·lectius vulnerables.

Penseu que la gent encara desconeix la possibilitat de marcar la X solidària?

Hi ha un 46% de persones contribuents que encara no marquen la X per desconeixement. Potser hi ha qui no està d’acord o desconfia de les organitzacions, però aquests casos són puntuals i minoritaris. El problema principal és que els impostos no conviden a aprofundir en aquest tema. Per això, fa temps que ens hem adonat de la importància de comunicar aquesta possibilitat. La gent no sap, per exemple, que la casella d’interès social és compatible amb la de l’Església.

Enrique Galván: “Hi ha un 46% de persones contribuents que encara no marquen la X per desconeixement”.

Quins orígens té aquesta campanya?

Es remunta a l’any 2002. En aquell moment va començar a haver-hi consciència sobre la situació de pobresa i exclusió que vivien moltes persones, una situació a la qual no s’estava donant resposta. Va ser llavors quan diferents moviments socials i ONG van mobilitzar-se per aconseguir que el 0,5% dels impostos de les persones es poguessin destinar als col·lectius més vulnerables. L’any 2008, el sector va tornar a reivindicar una pujada, al 0,7%. Actualment, demanem que s’elevi a l’1%.

Actualment, també es pot marcar la X solidària a l’Impost de Societats...

Sí. Fa tres anys va néixer aquesta possibilitat, que no està vinculada directament a la ciutadania sinó més aviat al món empresarial. El que intentem és aconseguir recursos des de distintes fonts, ja que creiem que el desenvolupament econòmic i social depèn molt de la cohesió i la igualtat. Si no dediquem esforços a generar cohesió, tindrem una minoria amb unes condicions econòmiques molt elevades i un augment de la pobresa.

Com penseu que anirà enguany?

L’any passat es va recaptar una mica menys que l’anterior degut a la pandèmia. Confiem que aquest any augmentarà el percentatge de contribuents que marquin la X solidària i, per tant, la quantitat recaptada.

Es tracta d’una decisió sobirana de la ciutadania que no depèn ni de polítics/ques ni de partits. A més, el nivell d’intervenció, inspecció i transparència que té aquest programa permet garantir que aquests recursos arribaran a les persones que ho necessiten. Aquesta quantitat no es pot destinar a una altra cosa que no sigui a fins socials.

Afegeix un comentari nou