Les entitats ecologistes denuncien que megaprojectes com el Hard Rock condicionin els pressupostos

Colectic-comunitari
La mobilització d'entitats ecologistes a les portes del Palau de la Generalitat pels pressupostos. Font: Ecologistes en Acció
La mobilització d'entitats ecologistes a les portes del Palau de la Generalitat pels pressupostos. Font: Ecologistes en Acció

Les entitats ecologistes denuncien que megaprojectes com el Hard Rock condicionin els pressupostos

Colectic-comunitari

Resum: 

La Fundació Bofill demana que els comptes inverteixin en equitat educativa.

Més de 270 entitats ecologistes, entre les quals Ecologistes en Acció de Catalunya, Zeroport i la plataforma Aturem Hard Rock, s'han mobilitzat aquest dilluns davant del Palau de la Generalitat contra el fet que Junts per Catalunya i PSC hagin condicionat el seu suport als pressupostos 2023 de la Generalitat al desbloqueig de dos macroprojectes d'enorme impacte ambiental: la construcció del complex d'oci Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat.

Les entitats demanen "fermesa política i coherència" al Govern de Pere Aragonès, que ja ha dit que el Hard Rock no serà un escull per arribar a un acord.

Ho consideren un plantejament "insostenible", que menysprea les declaracions d'emergència climàtica i que va contra les evidències científiques. "Resulta obscè que partits polítics menyspreïn d’aquesta manera la ciència, les Nacions Unides, la ciutadania conscient i implicada en entitats socials i ecologistes i, directament, els mateixos informes de la Generalitat de Catalunya i les Lleis de les quals s’ha dotat el Parlament", diuen en un manifest.

"No poden negociar amb el que no és seu: garantir l’accés a un medi ambient saludable i sostenible és un dret humà i no pot ser venut per unes prioritats a curt termini que ignoren la natura, la salut i la vida", afegeixen.

Al text, exigeixen al Govern Aragonès que no accepti aquestes condicions de PSC i Junts, i reclamen que convoqui les entitats ambientals a Palau per escoltar les necessitats per fer front a l'emergència socioambiental, tal com ha fet amb l'empresariat, sindicats i partits polítics.

Així mateix, les organitzacions demanen a PSC i Junts que s'alliberin del "control de la Patronal" i abandonin "els dogmes del creixement econòmic sostingut i a qualsevol preu".

També volen "un canvi radical en les polítiques públiques de totes les administracions" per assolir un país que no contribueixi a la degradació global i que "adapti l'economia a les possibilitats de la Terra".

La Fundació Bofill demana equitat educativa

Per la seva banda, la Fundació Bofill reclama que els comptes inverteixin en equitat educativa, ja que considera que són una eina crucial per combatre la cronificació de les desigualtats.

L'entitat proposa mesures com erradicar l'abandonament escolar mitjançant l'ampliació de l'oferta d'estudis secundaris i 11.000 beques de salari anual per a joves en risc d'exclusió de 16 a 18 anys per tal que es mantinguin dins el sistema educatiu.

També plantegen avançar cap a un sistema educatiu completament gratuït, acabar amb la segregació escolar i garantir ajuts econòmics a infants i joves de famílies amb baixos ingressos perquè puguin participar en activitats extraescolars.

A més, reivindiquen desplegar el decret de l'escola inclusiva i incrementar l'assignació de personal docent i no docent, així com acabar amb el dèficit de finançament.

Afegeix un comentari nou