L’Ajuntament de Barcelona amplia la partida per a les beques dels casals d’estiu

Suport Tercer Sector – Econòmic
Autor/a: 
Dani Gallart
De les més de 22.000 sol·licituds, un total de 3.852 de beques es van denegar. Font: Suport Associatiu. Font: Font: Suport Associatiu.
De les més de 22.000 sol·licituds, un total de 3.852 de beques es van denegar. Font: Suport Associatiu.
De les més de 22.000 sol·licituds, un total de 3.852 de beques es van denegar. Font: Suport Associatiu. Font: Font: Suport Associatiu.
Des del 2014, l’ajut en aquestes beques ha augmentat en un 209’3 %. Font: Unsplash.

L’Ajuntament de Barcelona amplia la partida per a les beques dels casals d’estiu

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Econòmic

Resum: 

Amb un augment de 500.000 euros, es destinarà el mateix pressupost que al 2018.

El consistori ha ampliat en 500.000 euros la partida de beques per a la campanya d’activitats d’estiu per a infants i adolescents per a cobrir totes les sol·licituds. Ho va anunciar en un comunicat després de les queixes arran de la denegació de 3.852 peticions. Amb l’ampliació, la partida total és de 3.691.249 euros, la mateixa que al 2018.

3.852 sol·licituds denegades

El passat dilluns 3 de juny, milers de famílies van rebre la noticia de que la seva beca pel casal d’estiu havia estat denegada. De les 22.000 sol·licituds, el 17’5%, un total de 3.852, van ser denegades. Això es deu a que l’Ajuntament de Barcelona ha baixat els barems per accedir a les beques.

Al 2018, per optar a una beca del 90% cada membre de la unitat familiar havia de cobrar un màxim de 6.141 € anuals, mentre que el 2019 s’ha reduït fins als 6.000 €.

Però el canvi més important s’ha patit amb les beques del 60% i del 30%. Per optar a una beca del 60% s’ha baixat dels 9.960 € fins als 7.500 € i per accedir a la del 30%, ha passat de 12.000 € a 9.000 €.

Tot i així, des del 2014, l’ajut en aquestes beques ha augmentat en un 209’3%, ja que al 2014 es van ajudar a 7.668 famílies i aquest any s’arribarà a donar beques a 17.676 infants.

Ni un pas enrere

Des de les entitats que es dediquen a l’educació i el lleure, el dimarts 4 de juny van avisar que aquestes activitats “no són un luxe, sinó que són educatives”.

Asun Gil, cap de lleure de Fundesplai, assegura que “aquestes colònies tenen una gran importància pels infants tant pel que fa a la seva educació i creixement com per la conciliació de les seves famílies”. “Però sobretot, són un pilar bàsic per les estratègies que lluiten a favor de la igualtat en la infància”, afegeix Gil.

“Durant el curs escolar s’estructuren moltes iniciatives a favor de la infància, com les beques menjador, extraescolars o activitats de reforç. Però quan acaba el curs, arriben tres mesos que poden esdevenir un forat negre en el qual totes aquestes estratègies deixen d’existir si no es compta amb una oferta accessible d’activitats d’estiu”, explica Gil.

En un context on les dades de l’Index Arope de l’INE-Idescat afirmen que el 29’5 % d’infants a Catalunya viuen en situació de risc de pobresa, la cap de lleure de Fundesplai alerta que “encara s’han de fer moltes passes cap a endavant, però sobretot no es pot donar ni un pas enrere”.

Un estiu per a tothom

Des del 2011, Fundesplai porta a terme la campanya ‘Un estiu per a tothom’, no només amb la intenció de donar suport a les famílies sense recursos, sinó també amb la intenció d’interpel·lar les administracions, les empreses i la societat en general amb valors educatius i socials que aporten aquestes activitats i que no esdevingui un factor d’exclusió.

Gràcies a la captació de fons que es duu a terme amb la campanya, el nombre de beques des del 2011 s’ha multiplicat per cinc. Mentre que el 2011 es van donar 900 beques, aquest any s’arribaran a donar 5.300.

Gil explica que “darrere d’aquestes beques hi ha una tasca de fer pressió i sensibilitzar de la importància d’aquestes activitats, perquè l’educació en el lleure no esdevingui un temps d’exclusió”.

Com a novetat, l’edició d’enguany, posa el focus d’atenció en els monitors i monitores que són els encarregats de fomentar els valors socials i educatius en els infants.

Qualsevol persona que vulgui col·laborar amb la campanya, pot fer un donatiu a través del web.

Afegeix un comentari nou