Àmbit de la notícia
Econòmic

Una trentena d'entitats s'uneixen per garantir la transparència dels fons europeus

Entitat redactora
Suport Tercer Sector - Econòmic
Autor/a
Sandra Pulido
  • Neix una plataforma ciutadana per garantir la transparència dels fons europeus.
    Font: Freepik.
  • Open Generation EU vol lluitar contra l'opacitat del fons Next Generation EU.
    Open Generation EU vol lluitar contra l'opacitat del fons Next Generation EU. Font: Pixabay. Font: Pixabay.

Open Generation EU neix amb l'objectiu de lluitar contra l'opacitat en el repartiment dels diners provinents d'Europa i evitar que aquests es quedin en mans de grans empreses.

Open Generation EU és una iniciativa ciutadana que neix com a resposta al fons Next Generation EU, un acord a través del qual el Consell Europeu destinarà 750.000 milions d’euros en subvencions i crèdits, dels quals l'Estat espanyol en rebrà 140.000. La finalitat d’aquests fons passa per una transició transversal (ecològica, social, amb perspectiva de gènere...).

L’objectiu d’aquesta plataforma és garantir la transparència en la gestió d’aquests diners i que arribin a les petites i mitjanes empreses, a les persones autònomes i a les entitats d’economia social. Ara per ara, les condicions no estan clares i el que es planteja és: “donar els diners als grans i ells contractaran als petits. Però això no té cap lògica, perquè et sotmets als interessos i objectius d’una gran empresa”, explica Emma Avilés, membre d’Open Generation EU i responsable de coordinació política a l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

Open Generation EU engloba actors de diferents àmbits: persones que principalment provenen del món periodístic i jurídic, i gairebé una trentena d’entitats de la societat civil com ara Ecologistes en Acció, OXFAM Intermón, Enginyeria Sense Fronteres, Observatorio de Responsabilidad Social Corporativa, entre d'altres. Cadascuna d’elles està enfocada a un àmbit d’actuació concret (econòmic, contractació pública, fiscalització, medi ambient...), però totes amb un objectiu comú: “garantir la transparència d’aquests fons perquè per llei tenim dret a poder accedir a tota aquesta informació per exercir una democràcia activa des de la ciutadania”, tal com indica Avilés.

Durant els darrers mesos, la plataforma ha treballat per presentar les esmenes ciutadanes a diferents grups polítics del Congrés, alguns dels quals ja han incorporat les esmenes total o parcialment. Tot i això, el Congrés encara no ha establert una data per a la votació de les esmenes, fet que permetria modificar les regles actuals per gestionar el fons Next Generation EU. Precisament des de la plataforma es denuncia que “el govern està allargant aquest procés”. Avilés afegeix que “hi ha el risc que aquests fons arribin i acabi regint el Reial decret que es va considerar insuficient tant per la ciutadania com per grups parlamentaris”.

De moment, tampoc està clar com podran accedir a aquests diners actors petits com Pimes, persones autònomes o entitats d’economia social, “que són els que més ho necessiten i els que major potencial transformador tenen”. Per a Emma Avilés, “aquesta és l’última oportunitat de mobilitzar una quantitat tan gran de diners i, si no s’utilitzen bé i no arriben als actors que han d’arribar, tindrem un problema seriós perquè estarem en una situació econòmica, social i climàtica nefasta, i pagant un deute”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari