Àmbit de la notícia
Econòmic

'Vinyes per calor', de la poda de la vinya a la caldera de biomassa

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Ton Grau és Cap de l'Àrea de serveis i Projectes de Nou Verd
  • Vinyes per calor (Nou Verd)
    Vinyes per calor (Nou Verd)

Ajuntament de Vilafranca del Penedès, agricultors, cellers vitivinícoles i entitats socials cooperen en un projecte d’economia circular que utilitza la biomassa residual de les vinyes per reduir les emissions de CO2.

Les ciutats juguen un paper important en l’economia circular i és una oportunitat per a la seva promoció econòmica, per al foment de l’ocupació i per al finançament de nous models de negoci enfocats a la sostenibilitat mediambiental. Una bona posada a la pràctica d’economia circular és el projecte 'Vinyes per calor' a Vilafranca del Penedès, en el que agents del sector públic i privat aprofiten la poda de les vinyes per a generar calor i fred amb biomassa per als cellers i el territori vinícola del Penedès (incloent les zones urbanes). Generen una economia productiva local verda que hauria de permetre tancar el cercle de la vinya utilitzant biomassa residual de les vinyes.

Un projecte pioner que ha implementat en 2 anys la creació del Districte de Calor al barri de La Girada, on hi ha instal·lada una caldera de biomassa que funciona des del gener 100% amb poda de vinya del territori penedesenc. Aquesta instal·lació està a punt d’assumir part de les necessitats energètiques del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, durant tot l’any.

La iniciativa sostenible es basa en una cadena on intervenen proveïdors, recol·lectors i consumidors de l’energia provinent de la biomassa, amb la supervisió d’un garant institucional. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès s’encarrega de la coordinació del projecte i del subministrament final de l’energia; Covides representa el col·lectiu d’agricultors, que subministra la biomassa proporcionada per les parcel·les de vinya on es realitza la poda; INNOVI, associació sense ànim de lucre, representa el clúster del sector vitivinícola català, és a dir, els cellers que consumeixen la biomassa procedent de les restes de la poda que generen energia tèrmica; i Nou Verd és qui ha realitzat els treballs de poda de la vinya els primers anys. Aquesta cooperativa social promou i facilita la inserció laboral de persones amb discapacitat, prioritàriament treballadors amb malaltia mental

Ton Grau és Cap de l'Àrea de serveis i Projectes de Nou Verd.

Què és el Cercle Virtuós de les Vinyes (VVC)?

És un model econòmic circular, aquell en què no es generen pràcticament residus ni es consumeixen amb prou feines nous recursos. El Cercle Virtuós de les Vinyes aprofita la poda de les vinyes per a generar calor i fred per als cellers. Aquest VVC involucra tots els actors de la cadena de valor de la biomassa: proveïdors de biomassa procedents de vinyes, recol·lectors de biomassa, i consumidors d’energia, amb la supervisió d’un garant institucional: el municipi de Vilafranca.

Així el projecte Vinyes per Calor promou l’aprofitament de la biomassa sobrant procedent de la poda de les vinyes per generar bioenergia de manera descentralitzada i propera, reduint les emissions de CO2 i la despesa energètica, alhora que es generen llocs de treball local.

Quins agents hi intervenen?

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Covides, Innovi i Nou Verd. L’Ajuntament s’encarrega de la coordinació del projecte. Coordina el model de gestió i s’encarrega del subministrament final de l’energia; és a dir, fa d’enllaç entre els consumidors d’energia tèrmica (ja siguin cellers o edificis municipals, residencials, etc.) i els gestors de la biomassa, i alhora, assumeix el rol d’empresa de subministrament d’energia.

Covides representa els agricultors. Subministra la biomassa proporcionant les parcel·les de vinya on es realitza la poda. Innovi representa els cellers que consumeixen la biomassa procedent de les restes de la poda de la vinya per generar energia tèrmica. I Nou Verd, som qui posem els i les treballadores encarregades de la poda de la vinya.

Quines són les tasques de Nou Verd?

Realitzem els treballs de recollida de poda de la vinya, gestionem les instal·lacions de tractament i emmagatzematge del combustible i el subministrament a la caldera de biomassa. També recollim els residus que deixen els sarments de la caldera i els aprofitem per a jardineria.

Quins beneficis ha aportat a les persones treballadores?

Ha creat llocs de treball nous, que s’han sumat als que ja fèiem habitualment (jardineria, neteja i consergeria), a banda de ser un projecte molt innovador en el qual les persones que hi treballem ens hi sentim molt identificades. També, degut a la quantitat de persones que hi participa directament o indirecta, ens ha proporcionat molta visibilitat al territori.

Alguns inconvenients?

Hi han hagut tasques que són molt especialitzades, com per exemple, el transport d’una recollidora de sarments enganxada a un tractor pel mig de les vinyes. Requereix de formació i experiència i ens ha comportat molta dedicació. També ha estat complexa la relació amb els propietaris de les terres, pel fet d’entrar a ‘casa seva’; ha estat un procés de confiança mutua.

Quins beneficis ambientals aporta el Districte de Calor?

Més que el districte de calor, és el combustible que s’hi utilitza. La crema de biomassa produeix emissions de CO2 neutres. S’aprofita un residu verd de la vinya per crear energia.


 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari