Com realitzar un esdeveniment online per captar fons?
Comparteix
Aquestes eines poden ajudar les entitats a rebre donacions quan organitzen actes virtuals, que poden ser de molts tipus segons l'àmbit d'actuació de cadascuna.
Existeixen diverses estratègies a través de les quals una entitat pot realitzar una captació de fons, com per exemple l’organització d’esdeveniments. Fins abans de la pandèmia, la gran majoria es celebraven de manera presencial. Tot i que ara comença a recuperar-se aquest format, moltes entitats segueixen fent actes virtuals, o bé híbrids, per tots els seus avantatges.
No s'ha de caure en l’error de pensar que l’esdeveniment online ha d’organitzar-se de la mateixa manera que s'organitzaria un acte presencial. En ambdós casos, aquestes activitats serveixen perquè les persones vinculades a l’entitat interactuïn amb ella i li donin suport econòmic, però l’enfocament ha de ser diferent i específic per cadascun.
Els avantatges del format online
En general, els esdeveniments ajuden les organitzacions a donar-se a conèixer i a guanyar visibilitat. Un acte online, a més, permet traspassar fronteres, ja que el públic pot seguir-lo des de qualsevol lloc. Així, l’entitat té la possibilitat de fer el salt de l’àmbit local al global i arribar a més persones interessades en la seva causa, encara que no visquin a prop d'on s’ubica la seva seu.
D’altra banda, els esdeveniments online tenen uns costos menors que els presencials, ja que aquests últims requereixen més recursos enfocats a la logística (personal, material...). També és important, però, tenir en compte que el format online no és totalment gratuït, i que pot ser interessant invertir en eines i plataformes digitals que facilitin la seva organització i desenvolupament.
Quin tipus d’esdeveniments es poden fer?
En la majoria de casos, el tipus d’esdeveniment que s'organitzi dependrà de l’àmbit al qual pertanyi cada entitat. Aquests són alguns exemples:
Classes i tallers solidaris: ja siguin classes de ioga, cuina, ball o de qualsevol altra disciplina. També es poden fer esdeveniments esportius, animant els seguidors i seguidores a córrer, per exemple. La millor manera de captar fons en aquest cas és proposar un tarifa de registre per poder participar-hi.
Concerts virtuals o torneigs de videojocs: aquest tipus d’acte permeten recaptar fons de manera efectiva a través de la venda d’entrades. En el cas dels torneigs de videojocs, que cada vegada tenen més popularitat, també es pot utilitzar una tarifa de registre.
Webinar o conferència digital: pot ser interessant organitzar una jornada de conferències i xerrades online, ja sigui amb persones vinculades a l’entitat directament o bé amb experts/es en la matèria. Es pot cobrar una tarifa d’admissió o bé demanar donacions al final de l’acte.
Sorteig online: les rifes solidàries també poden servir per recaptar fons. A l'esdeveniment, es poden reunir les persones que hagin participat per escoltar en directe el nom dels guanyadors o guanyadores. La participació al sorteig pot estar supeditada a una petita donació.
Gala virtual: també es pot organitzar una gala benèfica online. Aquesta hauria de tenir un contingut interessant i entretingut, amb diferents intervencions, vídeos, jocs, música, sorpreses... i les donacions poden ser, o bé a través de la venda d’entrades, o bé voluntàries al final de l’acte.
Eines per realitzar la captació de fons digital
Pàgina de donació: si el teu lloc web té una pàgina específica per rebre donacions, pots difondre-la al mateix esdeveniment. Si no, pots crear una nova pàgina de donacions i utilitzar-la per donar informació detallada sobre l’acte. Aquesta és l’opció més adient si sol·licites donacions voluntàries a les persones assistents al final de l’acte.
Venda d’entrades: si l’esdeveniment es tracta d’un concert o una gala, pots recórrer a aquesta modalitat per controlar l’assistència i per recaptar fons a través de plataformes com Eventbrite o Ticketmaster (Universe o Ticketpass són d’autogestió). Això sí, s'ha de pagar una petita comissió per cada entrada.
Xarxes socials: també existeix l’opció de retransmetre l’esdeveniment en directe a través de Facebook Live o Instagram Live, plataformes que permeten recaptar fons durant la retransmissió. Els espectadors i espectadores veuran una opció a la pantalla per fer la donació de forma directa.
Plataformes de pagament: si es proposa una tarifa de registre per accedir a l’esdeveniment, es pot utilitzar Paypal, per exemple. Aquesta plataforma té un servei específic per a organitzacions sense ànim de lucre amb una comissió reduïda i, a més, només cal indicar una adreça de correu electrònic perquè les persones facin la seva donació.
Crowdfunding: el crowdfunding és una xarxa de finançament col·lectiva online. Es pot fer servir a través de plataformes com iHelp, Mi Grano de Arena o Kukumiku (que també permet fer sortejos solidaris). De vegades s’utilitza per finançar projectes específics, però també pots utilitzar aquesta eina per recaptar fons i aprofitar un esdeveniment per fer l’anunci.
'Peer-to-peer': aquesta expressió anglesa significa "d’igual a igual". És un mètode que consisteix en què les persones vinculades a l’entitat recaptin fons per elles mateixes a través dels seus contactes propers, de manera que l’entitat pugui arribar a un públic més ampli. Si es vol aprofitar un esdeveniment per fer ús d’aquesta tècnica, les persones donants s'encarregarien de fer difusió de l’acte i, alhora, de sol·licitar les donacions.