.
La memòria econòmica de la Llei 49/2002
La memòria econòmica de la Llei 49/2002
La Llei 49/2002, de Règim fiscal de les entitats no lucratives i incentius fiscals al mecenatge, estableix per aquelles entitats que hagin optat per aquest règim fiscal (recordem que, bàsicament, poden fer-ho les fundacions, associacions declarades d'utilitat pública i ONG's de desenvolupament) la obligació de presentar a l'Agència Tributària una memòria econòmica. En aquest recurs s'explicaran els continguts d'aquesta memòria, i quan i a on s'ha de presentar.
En què consisteix aquesta memòria?
Un dels requisits per poder optar al règim fiscal de la llei 49/2002 (article 3.10é de la llei) és el d'elaborar anualment una memòria econòmica a on s'especifiquin els ingressos i despeses de l'exercici, de manera que puguin identificar-se per categories i projectes.
També s'ha d'especificar, si n'hi ha, el percentatge de participació que l'entitat mantingui en entitats mercantils.
A l'article de la llei no s'especifica el contingut concret de la memòria, sinó que remet al reglament que desenvolupa el contingut de la mateixa, el RD 1270/2003.
Quins continguts ha d'incloure?
Els continguts de la memòria que s'indiquen en el RD 1270/2003 són:
En quin format, a on i en quin termini s'ha de presentar?
No existeix un format determinat ni un model específic per presentar aquesta memòria.
Si l'entitat ja elabora una memòria econòmica per fer la rendició de comptes que tingui establerta legalment (fundacions, associacions D.U.P., per exemple), pot incloure les informacions indicades en l'apartat anterior i presentar directament una còpia de la mateixa memòria.
Però també es pot fer de forma totalment independent, utilitzant quadres elaborats amb un full de càlcul.
És convenient acompanyar la memòria amb una instància, escrit o document de comunicació per tal d'indicar la finalitat de la presentació (en compliment dels requisits establerts a la llei 49/2002).
La presentació es durà a terme a l'oficina de la Agència Tributària a la qual pertany l'entitat segons el seu domicili fiscal. Es pot fer presencialment, i també per correu certificat administratiu.
El termini de presentació és de set mesos a partir de la data de tancament de l'exercici. Per tant, per totes aquelles entitats que tinguin com a exercici econòmic l'any natural (de l'1 de gener fins els 31 de desembre), el termini finalitzarà el 31 de juliol de l'any següent al que es refereixi la memòria.
Hi ha alguna excepció a la obligació de presentació?
Hi ha una excepció a la obligació de presentació d'aquesta memòria.
Segons s'estableix al reglament, les entitats que hagin tingut un volum d'ingressos inferior als 20.000 € durant l'exercici, no hauran de presentar-la.
De tota manera, igualment s'estableix que el fet de que se l'eximeixi de l'obligació de presentació, no s'eximeix l'entitat de la obligació d'elaborar-la, per la qual cosa, a la pràctica, totes les entitats que hagin optat per aquest règim fiscal l'hauran de confeccionar.