Anna Reyes: "Mai és tard per aprendre i la gent gran m'ho ha demostrat"

Associació per a Joves Teb

Anna Reyes: "Mai és tard per aprendre i la gent gran m'ho ha demostrat"

Associació per a Joves Teb

Resum: 

L'Anna té 26 anys i ara viu a Sant feliu de Llobregat, després d'haver viscut al barri del Clot. Participa a la Verneda com a voluntària en un projecte d'alfabetització digital amb gent gran de l'Associació Àgora.

En quina activitat relacionada amb les TIC participes com a voluntària i a on?

Vaig arribar a l'Escola d'Adults de la Verneda per treure'm l'ESO i després d'aprovar-ho tot em va agradar tant la forma de fer que tenen que vaig voler començar a participar-hi activament. Participo a l'activitat d'Internet inicial com a voluntària a l'escola.


Quines necessitats tenen les persones grans en relació a l'ús de les TIC?

Sobretot tràmits en relació als metges, el mail amb la família... Cada cop informatitzem més les coses quotidianes. Els participants i les participants també volen poder formar part del funcionament de l'escola.


Per què penses que tenen tanta moticavió per participar en activitats formatives?

Jo crec que tenen més temps lliure per invertir, i com ja he dit abans, la vida cada vegada està més rodejada de competències TIC, ordinadors, mòbils... Volen aprendre per relacionar-se amb la família, per curiositat, per necessitat...

L'escola juga un paper molt important, ja que és un ambient que propicia anar-hi i participar. T'animen sempre a superar-te i a perdre la por a estudiar o a reciclar coneixements i a adquirir-ne de nous.

Què creus que aporta l'aprenentatge de l'ús d'aquestes tecnologies a la gent gran?

Jo crec que els dóna molta autonomia. Quan aprenen es senten realitzats i els dóna empenta per seguir aprenent.

A mi sempre em diuen que "mai és tard per aprendre" i la gent gran m'ho ha demostrat.

I que t'aporta a tu el fet de transmetre aquests coneixements?

M'agrada perquè no nomes sóc jo la que transmet coneixements, sinó que és una cosa recíproca: jo aprenc molt d'ells.

A mi m'aporta coneixements, realització, alegria de veure que surten aprenent el que estan buscant...

De quina manera afavoreix l'entorn de la participació l'aprenentatge de les TIC que fa la gent gran?

Jo crec que si aprenen i surten contents, això fa que la gent que no ho ha probat mai o que no ha pensat mai en aprendre més sobre les TIC s'ho plantegin. Penso que a l'escola hi ha molta diversitat, i treballar en grups interactius és el que fa que l'aprenentatge s'escampi i arribi a tothom. El fet de barrejar grans i joves, dones i homes, altres cultures...

Per a mi la diversitat és el què ajuda a la gent a voler aprendre més sobre les TIC. A l'escola es participa des del primer dia, i això és una cosa que no trobes en altres escoles. L'aprenentatge de les TIC va sorgir del somni de la gent de l'escola i això crec que és una de les coses per les què la gent està tan a gust aprenent.

També participem en projectes europeus com el DigiUp per poder arribar i portar l'aprenentatge de les TIC a tothom! I això ho aconseguim perquè se sent la veu tant de voluntaris com de participants i ens tenen en compte. Això crec que és el que més valoren els participants a l'hora de vindre i aprendre.

Afegeix un comentari nou