L'associacionisme i el voluntariat a la Noguera

F Pere Tarrés
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'associacionisme i el voluntariat a la Noguera

F Pere Tarrés

Resum: 

Coneix les entitats, punts de voluntariat i les principals activitats associatives de la comarca.

La comarca de la Noguera se situa a l'oest de Catalunya, la seva capital és Balaguer i consta de 30 municipis i un total de 40.213 habitants. Les ciutats més poblades després de la capital són Artesa de Segre, Ponts, Albesa, Vallfogona de Balaguer i Térmens.

La Noguera, ubicada al Prepirineu de Lleida, és la comarca més extensa de Catalunya i una de les més heterogènies per la seva gran varietat paisatgística que li confereix un caràcter molt peculiar, únic a Catalunya.

Ofereix un gran ventall de possibilitats a l’hora de visitar-la. La zona nord o Noguera Alta desplega un paisatge que acull paratges i racons d’interès històric, natural i d’oci. A la Noguera Baixa el paisatge canvia radicalment i s’hi estenen grans planures amb un gran nombre de camps de conreu de secà i regadiu.

La comarca és coneguda pel Parc Astronòmic del Montsec, un indret únic a Catalunya per a la instal·lació d'equipament astronòmic professional i per a un centre de docència i divulgació de l'astronomia.

Aquesta comarca té un gran teixit associatiu que tot seguit us presentem.

L'associacionisme i el voluntariat a la Noguera

Ambiental

Entitat situada a Vilanova de la Sal que es dedica a la formació i a la restauració de patrimoni ambiental. Compta amb programes desenvolupats amb persones voluntàries.

Altres entitats ambientals de la comarca: Agrupació de Defensa Forestal del Mig Segre, Cel i terra amics de la natura (CITAN).

Internacional

​Entitat sense ànim de lucre que busca promoure la cultura africana amb tota la seva diversitat, facilitar la integració dels nouvinguts en la societat catalana i ajudar als membres que estiguin passant per un problema econòmic, de salut, judicial o laboral.

Altres entitats internacionals de la comarca: Associació Cultural Senegalesa de Balaguer i Comarca.

Social

L'Associació Salut Mental La Noguera és una entitat privada sense ànim de lucre, creada per l’iniciativa dels familiars de persones diagnosticades d’un trastorn mental que viuen a la comarca de la Noguera i amb el suport de l’Associació Salut Mental Ponent de Lleida, per tal de crear un ambient d'ajuda mútua i amb la finalitat de millorar la situació social de la persona amb trastorn mental, oferir serveis i assessorament a ells, a les seves famílies i persones interessades amb el col·lectiu.

Nexes Socials està format per persones sensibilitzades envers necessitats avui emergents, des d’un punt de vista social, ambiental i comunitari. Són professionals del món social, artístic, educatiu i terapèutic disposats a acompanyar processos col.lectius de dinamització sociocomunitària.

  • Caritas

És una entitat no lucrativa d’acció social de l’Església Catòlica, realitzen un servei desinteressat, lliure, gratuït i responsable en benefici de la comunitat a tota la comarca.

La Creu Roja compta amb seu a La Noguera, amb l'objectiu d'atendre i vetllar per les famílies i els col·lectius més necessitats de la comarca.

Altres entitats de la comarca:Mans Unides Balaguer, Taula d'Entitats de Balaguer del PDC de La Noguera, Caritas de Balaguer, Caritas de Bellcaire d'Urgell i Caritas de Ponts

Comunitari

El centre, situat a Balaguer, aplega infants, adolescents i joves per a viure el temps lliure d'una forma diferent, amb sentit, cercant com a últim objectiu l'educació en el lleure i sense afany de lucre.

Es tracta d'una associació de Balaguer formada per dones i homes que volen la igualtat, l’apropament i el coneixement entre cultures.
Dóna Pas és una entitat sense ànim de lucre que treballa a través de quatre eixos generals: Sensibilització i consciència social, Intercanvi cultural, Codesenvolupament i Participació ciutadana.

​És una associació de Balaguer a favor de les persones en situació d’atur de les terres de Ponent. Se centren en les persones que estiguin en situació d'atur, busquen ser un espai de trobada, catalitzador de les diferents idees i energies dels veïns i veïnes, així com d'entitats, empreses locals, i administracions.

​El Cau d'Artesa de Segre està format per més de 20 caps i prop de 70 nens i nenes de tot el municipi i rodalies. Però per poder fer una bona feina, els agrupaments, es divideixen en direcció, caps i branques en funció de l'edat dels nens i nenes.

Altres entitats de la comarca:​ Associació de dones d'Almatà, Banc del Temps La Noguera, Associació solidària "Els Bitxos" per la protecció dels infants i adolescents de La Noguera, Associació de Joves de Balaguer, Associació de Lleure La Bufera, Associació de Dones del Mig Segre, Associació de Dones de la Vall d'Àger, Associació Juvenil d'Activitats de la Vall d'Àger, Associació de Gent Gran "Germanor" de Camarasa, Associació de Dones de Camarasa.

Cultural

L’Associació cultural Grup d’Art 4 és una entitat balaguerina sense cap ànim de lucre formada a finals de 1997 que es dedica a promocionar la cultura a través de xerrades, presentacions de llibres, exposicions pictòriques d’artistes locals i d’arreu i sobretot la música amb el concurs-concert internacional de cant líric “Germans Pla. Ciutat de Balaguer” que any rere any té més seguidors.

L'Orfeó Balaguerí és una associació cultural formada el 1921 per socis protectors i socis cantaires amb la ferma vocació i principis de vetllar per la cultura musical i la catalanitat arreu.

​Es tracta d'una revista nascuda ja fa més de 30 anys que a més d’informar del dia a dia de la comarca i fer una tasca important per la recuperació de la seva història, promou una bona colla d´iniciatives encaminades a aconseguir un millor futur pel bé del país i de la seva gent.

​La Fundació Privada Arnau Mir de Tost és una entitat sense afany de lucre creada el 2009, els seus objectius són: defensar, conservar, estudiar, promocionar i potenciar el patrimoni cultural, històric, artístic i natural de la Vall d’Àger.

Altres entitats de la comarca: Ball de Bastons del Casal Pere III, Coral Pontsicana, Sofre, dimonis de Ponts, Grup de Caramellaries de Ponts, Colla Gegantera de Ponts, Colla Sardanista Fonts de Vallda, Associació Cultural Vallsonora, Pessebre vivent de Camarasa, Associació artesenca per les arts, Associació cultural "La Palanca", Associació cultural "La Roureda", Associació d'amics del Castell de Montmagastre, Grup de caramelles "La Dàlia blanca".

Principals activitats associatives a la comarca

El Vallsonora és un festival de música i cultura que té lloc durant un cap de setmana a la Vall d’Àger, per a descobrir els artistes més emergents i creatius de l’escena independent en espais únics i acollidors.

La Transsegre és la festa més important coneguda arreu de les Terres de Lleida i s'ha convertit gairebé en una festa major d'estiu col·lectiva que es desenvolupa a la ciutat de Balaguer. Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desbocat, són els principals ingredients d’aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens esbojarrat i no competitiu que cada any aplega més participants entusiastes.

La trobada es fa cada dos anys des de l’existència de la Colla Gegantera i Grallera de Balaguer. Hi participen més de vint Colles de diferents punts de la geografia catalana i de la Franja, fet que suposa una seixantena de gegants, més gegantons, capgrossos i altre bestiari que també es pot veure en aquesta trobada.

L’Ajuntament d’Os de Balaguer i la Confraria de Campaners de Catalunya organitzen laTrobada de Campaners per retre homenatge a tots els Campaners, que amb la seva il·lusió i esforç permeten mantenir viu aquest ofici.

Al voltant del 9 de novembre, la ciutat es vesteix de gala per celebrar la festa del seu patró, el Sant Crist, amb una programació d'actes tradicionals i festius. Les festes del Sant Crist, la Festa Major de Balaguer, conserven aquells ingredients de les festes tradicionals i tenen, com a principal característica, la col·laboració i organització d'una gran quantitat d'actes per part de les associacions, agrupacions i entitats de la ciutat.

El final del Carnestoltes de Ponts és una de les festes més singulars de Catalunya. Una renglera de 60 olles bullint i fent oloreta de brou preparen, des de les 6 h, l'últim àpat abans de la Quaresma, 'lo ranxo', una escudella grassa de pagès feta amb carn de porc, xai i vedella, col, cigrons, fesols, fideus, arròs, gallina, botifarra, entre molts altres productes.

Vallfogona de Balaguer celebra, cada segon divendres de maig, un ritual ancestral. Es tracta de la Plantada del Xop, una tradició local que gira al voltant d’un dels arbres propis de la conca del Segre. La Plantada del Xop és una cerimònia col·lectiva que consisteix en anar a cercar un dels altíssims pollancres que creixen a la conca del riu Segre al seu pas per Vallfogona de Balaguer, tallar-lo, escorçar-lo i transportar-lo fins a l’interior de la vila, on és replantat de nou.

Si voleu que la vostra entitat aparegui en aquest recull podeu enviar un correu electrònic a info@xarxanet.org.

Accedeix al mapa comarcal

Afegeix un comentari nou