A menys impacte ambiental, major benefici social

F Pere Tarrés
 Font: Félix Bernet
Part de la societat aposta cada cop més per un consum responsable a través d’una compra sostenible
 Font: Walimai
Part de la societat aposta cada cop més per un consum responsable a través d’una compra sostenible
 Font: Marina del Castell
Part de la societat aposta cada cop més per un consum responsable a través d’una compra sostenible

A menys impacte ambiental, major benefici social

F Pere Tarrés

Resum: 

En els darrers temps, s’han fet diverses publicacions que aporten una reflexió al voltant del consum responsable i la compra sostenible.

“Els individus poden escollir entre comprar o no productes respectuosos amb el medi ambient. Això canvia els patrons de consum i al final els patrons de producció. Tots els individus tenim aquest poder”. Aquesta declaració de Kofi Annan, Secretari General de les Nacions Unides des del 1997 al 2006, posa de manifest com les persones podem adquirir productes i serveis que generin un mínim impacte ambiental i els màxims beneficis socials.

En els darrers temps, part de la societat aposta cada cop més per un consum responsable a través d’una compra sostenible i això, en gran part, ha donat lloc a un auge de les publicacions sobre aquestes temàtiques. A continuació, es presenten diverses guies, informes i quaderns que podeu trobar a la nostra biblioteca i que aporten una reflexió al voltant d’aquesta forma de consum.

Guia pràctica de consum conscient i economia solidària per a associacions

Escrita a sis mans entre Ecos, Opcions i Servei Civil Internacional, aquesta guia, publicada el 2017, pretén enfortir el vincle entre entitats i associacions amb l’economia solidària. Tot plegat, a partir de propostes pràctiques i concretes en l’àmbit del consum crític i conscient.

El Comercio Justo en España 2015. Un movimiento en auge

La Coordinadora Estatal de Comercio Justo va publicar aquest informe que ofereix un balanç de les vendes de comerç just a l'Estat espanyol, amb especial èmfasi en l'evolució experimentada en l’exercici de 2015. Les dades de vendes es comparen amb les assolides en d'altres països europeus i es fa una estimació del pes que representa el comerç just en el consum de les famílies espanyoles.

Per menjar bé, bo i barat

Un receptari elaborat per cuiners i cuineres de prestigi, destinat a les famílies que participen en els projectes d’intervenció social de la Creu Roja. D’això tracta la publicació que la mateixa entitat va publicar l’any 2015 amb l’objectiu que es pugui aplicar com a guia per preparar àpats saludables i econòmics, i sempre promovent el consum d’aliments locals i de temporada.

Present i futur de l'alimentació a Catalunya: estudi prospectiu

Elaborat l’any 2013 per la Fundació del Món Rural, aquest estudi presenta una aproximació transversal a l'alimentació a Catalunya. Mitjançant reflexions i recomanacions, el contingut pretén ajudar a la persona consumidora final a detectar oportunitats de millora en les pautes de consum tot incidint en la seguretat alimentària.

Un consum més responsable dels aliments: propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari

L'any 2012, l’Agència de Residus de Catalunya va elaborar aquest document en què es dimensiona el fenomen del malbaratament alimentari, se n'identifiquen les causes i es plantegen estratègies i propostes d'actuació per reduir la pèrdua d'aliments que poden ser encara aprofitables, així com els impactes socials, econòmics i ambientals que se'n deriven.

L'agroindústria sota sospita

Cristianisme i Justícia va editar aquest quadern l’any 2010 en què els autors aporten una reflexió sobre la agroindústria alimentària i les desigualtats que hi ha darrere tant de la producció com del consum. Els autors ho defineixen com “una crida d’atenció urgent i necessària sobre la realitat que viu més de la meitat de la població del món”.

Afegeix un comentari nou