Com promoure la mobilitat sostenible a la infància i la joventut
Comparteix
Activitats per a treballar formes alternatives al cotxe per a un transport sostenible i saludable.
Promoure hàbits de mobilitat sostenible entre la infància i l’adolescència és un pilar fonamental per a un futur més sostenible. Treballant amb nenes, nens i adolescents les moltes alternatives que existeixen al cotxe permetrà que desenvolupin una mirada crítica cap a les formes de mobilitat, fent el seu futur més sostenible.
Tenint en compte això, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica va elaborar un Catàleg d’activitats per a centres educatius on recull diversos recursos per a promoure la mobilitat sostenible entre la infància i l’adolescència, posant el focus sobretot en compartir l’espai públic.
En aquest recurs es comparteixen algunes d’aquestes activitats, idònies per a entitats educatives i de lleure. Els grups reflexionaran conjuntament sobre diversos tipus de mobilitat i, alhora, treballaran sobre el terreny per a aplicar tot allò que s’hagi après en el dia a dia.
Caminar
El catàleg proposa tres activitats en grup per a reflexionar i treballar l’hàbit de caminar. El primer es pot fer al centre o aula, i es tracta de realitzar un eslògan o còmic que animi a anar als llocs caminant, tot buscant avantatges o inclús explicant una història.
Una altra opció que a més és aplicable en el dia a dia de l’entitat o centre és preparar conjuntament un camí escolar a peu. Es poden prendre com a punts d’inici els barris o àrees on viuen les nenes i nens i dibuixar en un mapa les diferents maneres d’arribar al centre, i inclús buscar diferents alternatives segons el que es vulgui veure a la passejada.
Finalment es poden posar en pràctica aquestes rutes o d’altres organitzant caminades conjuntes que visitin diferents punts de referència del barri, poble o ciutat.
Anar en bicicleta
Com amb la primera activitat per a promoure l’hàbit de caminar, la primera activitat per a la bicicleta proposada té com a objectiu reflexionar sobre els avantatges d’anar en bicicleta. Totes les persones del grup hauran d’escriure què troben de bo en l’anar en bicicleta, i serà interessant encoratjar-les a buscar motius originals.
Una altra activitat podria ser dissenyar bicicletes: podran pensar en colors, formes, tipus de rodes... Per a això només caldrà imprimir dibuixos simples de bicicletes i permetre que juguin amb la seva imaginació. D’aquesta activitat pot penjar-ne una altra que pot tenir un to reivindicatiu, que és omplir el barri o poble dels diferents dibuixos per a promoure l’ús de la bicicleta entre les veïnes.
També utilitzant els dibuixos de les bicis, o, encara millor, amb una bicicleta real, es pot aprofitar per a explicar al grup les diferents parts d’aquest vehicle i la importància de cadascuna. Aquest exercici es pot ampliar explicant mitjançant dibuixos les eines per a reparar cadascuna de les parts.
A banda d’aprendre les parts de la bicicleta, és important que les nenes i nens entenguin les regles de circulació bàsiques per a poder anar en bici de manera segura. Ajudant-se d’un mapa, el monitor o monitora pot explicar a tot el grup les diferents senyals, el funcionament dels carrils bici... Finalment, es pot organitzar una excursió per a posar a prova aquests coneixements, però sempre tenint en compte que hi haurà integrants del grup que potser no tenen accés a una bici. En aquest cas, es pot fer la mateixa excursió a peu tot observant tot allò explicat.
Moure’s amb transport públic
El fonament per a les següents activitats es posarà repassant amb el grup els formats de transport públic existents al seu barri, ciutat o poble. Es tractarà d’exposar-los les diferents opcions, les normes que cal seguir, i les formes de trobar indicacions a cada transport per a utilitzar-lo. També pot ser interessant parlar-los del seu funcionament, quantes persones poden portar, perquè en el seu entorn s’utilitzen uns i no uns altres... S’aconsella utilitzar mapes, fotografies, dibuixos i demès materials participatius.
A partir d’aquí, es poden fer activitats més concretes com treballar conjuntament per idear un itinerari amb els diferents transports públics per anar d’un punt a l’altre. Caldrà que el grup investigui plegat sobre els diferents horaris, les parades... Per a donar-li emoció, es pot demanar que busquin la manera més ràpida, o la que fa servir menys tipus de transports, o posar un màxim de temps...
Es pot partir d’historietes: “Com puc arribar a una pel·lícula que comença a les 18:30 h al cinema del centre de Mataró si visc al Masnou?”, “És diumenge, he quedat amb uns amics a Mòra d’Ebre i soc de Tortosa. Com hi arribo abans de les 12 del migdia?”, “Soc de Llers però vaig a l’escola a Figueres. Com torno quan acabi les classes?”.
Finalment, es pot posar en pràctica tot això fent una excursió per les diferents xarxes de transport públic de l’entorn del centre. Fins i tot, si el grup és més avançat d’edat, es poden fer curses o gimcanes de transport públic.
Una altra activitat pot ser reflexionar l’espai que s’estalvia utilitzant aquests recursos, és a dir, treballar la capacitat viària. Es pot fer amb una maqueta i cotxes, trens, autobusos i altres transports de joguina.
Educació ambiental
Conjuntament amb una educació sobre la mobilitat sostenible, s’ha d’oferir a les nenes, nens i adolescents una explicació de quina serà la contribució que faran a la societat amb la decisió conscient de tenir aquests hàbits.
Un dels avantatges de moure’s caminant, en bicicleta o en transport públic és l’estalvi en la contaminació de l’aire. Per això, una de les activitats pot ser reflexionar sobre l’estat de l’aire de l’entorn del centre, per a la qual cosa s’haurà de buscar informació o, encara millor i si és possible, utilitzar conjuntament aplicacions mòbils de mesura de la qualitat de l’aire com IQAir AirVisual, BreezoMeter o Plume Labs.
A banda d’això, es poden fer algunes sessions sobre la petjada ecològica. A banda de tractar temes més teòrics per a introduir el grup a què és i perquè és important tenir-la en compte, es poden realitzar activitats participatives. Es pot optar per utilitzar calculadores en línia com la de CeroCo2 o Carbon Footprint per a que cada persona conegui la seva petjada i treballar conjuntament per a buscar maneres de reduir-la.