En marxa la campanya per finançar l’Anuari Media.cat 2020

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
L'Anuari Media.cat vol ser una realitat i per això ha engegat una campanya de micromecenatge. Imatge del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Font: Grup de periodistes Ramon Barnils.
L'Anuari Media.cat vol ser una realitat i per això ha engegat una campanya de micromecenatge. Imatge del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
Una de les recompenses és una samarreta dissenyada pel Jordi Calvís. Imatge de Jordi Calvis. Font: Jordi Calvís
Una de les recompenses és una samarreta dissenyada pel Jordi Calvís. Imatge de Jordi Calvis.

En marxa la campanya per finançar l’Anuari Media.cat 2020

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

L’anuari analitza els silencis mediàtics i la situació del periodisme crític als Països Catalans. La pandèmia de la Covid-19 i l’extrema dreta, són dos temes que es tractaran en l’anuari.

El 27 d’octubre del 2020 el Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’Observatori Crític dels Mitjans Media.cat, va presentar la campanya de micromecenatge de l’Anuari Media.cat 2020. Aquesta campanya s’està duent a terme a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. L’Anuari Media.cat tracta, en bona part, sobre l’anàlisi del tractament mediàtic de la pandèmia i l’extrema dreta.

L’Anuari vol tractar la Covid-19 des d’una perspectiva transversal, cercant el perquè de les coses, apagant els grans altaveus, per tal d'apujar el volum sobre com afecta la pandèmia, a la vida de les persones. A part de la pandèmia, l’Anuari Media.cat també cerca com tractar mediàticament l’extrema dreta, ja que hi ha un cert sector que defensa silenciar-la.

Víctor Yustres, un dels cordinadors de l’Anuari, comenta que “a l’Anuari es parlen de temes, que per interessos polítics i econòmics, no acaben de publicar-se en alguns mitjans informatius. Pot passar, que tampoc es parlen de certs temes per la dinàmica periodística provocada per la precarietat laboral que pateixen els i les periodistes.”

L’Anuari també analitza els sorolls informatius que es publiquen en els mitjans informatius i que ofeguen mediàticament altres informacions rellevants. En aquest aspecte, Yustres comenta que “hi ha mitjans de comunicació que són empreses, amb interessos econòmics i editorials ideològiques. Això afecta en el que es publica i en el que no es publica”.

L’edició del 2020 és la desena edició d’aquest anuari sobre l’estat del periodisme. Des de la primera edició s’han tractat temes que havien estat silenciats en altres mitjans informatius. Alguns d’aquests temes són el cas Palma Arena, el règim d’aïllament a les presons catalanes, el maltractament institucional que pateixen les víctimes de violència masclista, els atacs antiindependentistes a Catalunya durant la tardor del 2017 o el biaix territorial i de classe en el cos d’alts funcionaris espanyol.

Victor Yustres comenta que “fa deu anys que vam iniciar aquest projecte i, any rere any, veiem que la gent segueix apostant per un periodisme més crític. Només esperem que projectes com el nostre i altres projectes periodístics amb mirada crítica, pugin continuar endavant”.

Sota l’etiqueta #VacunaPeriodisme com a reclam per vacunar-se d’una cura informativa es busca el suport econòmic per poder tirar endavant el projecte. El Verkami estarà actiu fins al 6 de desembre. Per a fer una crida més amplificada s’ha realitzat aquest vídeo.

De moment hi ha 135 aportacions i els queden gairebé, la meitat dels 12000 € pressupostats. Entre les recompenses materials, n’hi ha de projectes com Bankrobber, Top Manta, Fent País o Propaganda pel fet, o de persones com l’Albert Pla o el Jordi Calvís.

Afegeix un comentari nou