Propostes per a un Nadal Sostenible

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Propostes per a un Nadal Sostenible

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Es podria considerar que sostenibilitat és sinònim de Nadal. En aquest moment de l’any, de prendre consciència i reflexió, celebrem els nostres tresors quotidians, essent més bons que mai, també amb el planeta i tots els habitants que hi vindran.

No podem permetre'ns no celebrar un Nadal sostenible. I de fet, l’esperit nadalenc ens convida a ser respectuosos amb les persones, la societat i l’ambient. És a dir, sostenibles. De vegades, només cal parar un moment a pensar, per aconseguir un Nadal més verd. Us proposem 8 reflexions.

1. Un Nadal Slow

Ritme frenètic de compres en sortir de la feina, nervis amb la cinta de cel·lo i el paper de regal, desig d’acabar abans de començar? Potser... no es tractava d’això…? El moviment slow proposa prendre el control del temps, més que no pas ser-ne esclaus, i donar prioritat a les activitats que enriqueixen com a persona, amb un just equilibri de la tecnologia. Per tant, preneu-vos el temps necessari per celebrar el Nadal, no vulgueu retallar aquests 14 dies al cor de l'hivern. Aprofiteu les trobades per cantar, ballar, fer jocs, mirar pel·lícules antigues. Aprofiteu per dormir, per llegir i per fer bones passejades. Les compres, no cal deixar-les per a darrera hora; en això la tecnologia us pot ajudar a simplificar la vostra vida comprant per internet. I sobretot, prepareu els àpats en grup i en companyia, compartint tasques i treballant en equip. Una bona passejada a un bosc terapèutic de Acciónatura entre àpat i àpat ajudarà a viure un Nadal slow.

2. El valor de l’intangible: el regal immaterial

Una estratègia per reduir residus i per recuperar el valor de l’intangible que inspira el Nadal, és fer aparèixer sota l’arbre regals immaterials: experiències culturals, formacions, activitats de lleure, o el nostre temps a compartir. Les entitats ambientals proposen experiències per connectar amb la natura, i tenir l'oportunitat de conèixer les iniciatives sostenibles que es desenvolupen en espais en custòdia. Excursions amb burricleta al Ripollès amb Cea Alt Ter, navegar pels canyons marins del Maresme amb els experts de Submon, o passejar entre vinyes i dòlmens amb la IAEDEN, són algunes de les propostes que ofereixen a Arrèlia.

3. Compres intel·ligents: pensa en verd

Tones de plàstic, productes químics tòxics i emissions de CO2, s'utilitzen per fer molts regals de Nadal… Podem minimitzar el problema mitjançant la recerca d’alternatives ecològiques, com ara joguines de fusta fetes a mà, amb fusta d’origen sostenible, teixits ecològics, locals o reciclats, moda sostenible i productes de bellesa orgànics. Seleccioneu productes amb garantia de sostenibilitat, amb etiquetes ecològiques com ara FSC o ECOLABEL. També val la pena considerar els regals amb els quals pot col·laborar amb entitats: per exemple, els que trobaras a la botiga per a amants de les aus de Seo Bird Life o a la botiga de regals Panda de WWF, o la "Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya" de Ipcena.

4. Regala Biodiversitat

Pots regalar o regalar-te biodiversitat col·laborant amb el projecte #arrozvolucion al Delta de l’Ebre, a la reserva ornitològica i projecte de desenvolupament sostenible Riet Vell, i tenir oportunitat de desenvolupar allí voluntariat, rebre educació ambiental, i comprar arròs ecològic.

5. Biodiversitat a taula

Al Nadal podem promoure la Sostenibilitat des de la taula, amb el consum de productes de temporada i de proximitat: reduïm l’impacte ambiental, i impulsem la sobirania alimentaria. Usar canals tan directes com sigui possible entre el productor i nosaltres, adquirir productes locals i de temporada, conreats segons les normes de l’agricultura ecològica i la pesca sostenible.

Amb un consum local i de temporada potenciem, o deixem de potenciar, aspectes importants: reduïm el requeriment de transport i distribució, gran emissor de CO2; els aliments frescos ens nodreixen millor, i a més a més eliminen la necessitat de conservació -empaquetatge, cambres refrigeradores, conservants químics... - ; també evitem el conreus massius i industrialitzats, no afavorim la superespecializació regional i els monocultius, i podem potenciar el conreu de les varietats locals més adaptades al medi, protegint el medi rural de la despoblació i l’envelliment; i, sobre tot, no ens allunyem dels cicles naturals del nostre entorn.

Per menjar localment, podeu trobar mercats, com el de Slow Food entre d'altres, o contactar amb cooperatives i cooperatives agroecològiques, com les de ecoconsum.org. En tot cas, recordeu preguntar per l’origen dels productes a qui els compreu, a la botiga, el supermercat, el mercat, per a poder fer una tria conscient i sostenible.

6. El Repte del Residu Zero

Celebrar el Nadal és motiu per generar molts residus, o motiu per no reciclar correctament? Precisament durant les reunions al voltant de Nadal i Cap d'Any, és el moment de no abaixar la guàrdia, i aconseguir reciclar totes les nostres deixalles i assolir el residu zero. Per celebrar amb família i amics, podem reduir els residus, evitant les ampolles d'aigua de plàstic, gots i coberts de plàstic, tovallons de paper, i els mals càlculs amb el menjar que poden portar al malbaratament alimentari. Hi ha molts recursos que, en el fons, coneixem molt bé, per fer les festes més sostenibles.

7. Cosmètica "lliure" per Nadal

Podem incoroporar la cosmètica a la reflexió nadalenca, i avaluar quin tipus de perfum és respectuós amb la terra i les persones. Els perfums i cosmètics contenen productes controvertits pels seus efectes sobre la salut o el medi. Els glicols (PEG o sufix-oxynol), irriten la pell i contaminen els ecosistemes aquàtics, un cop el sabó se’n va pel desguàs; els parabens (o hydroxybenzoate), són conservants, que alteren el sistema hormonal i són molt al·lergogens; les isothiazolinones, són conservants i també molt al·lergogens; perfums, a base d'olisessencials o sintètics, mescos sintètics, són disruptors hormonals; i el formol (o formaldehyde), és un conservant força al·lergogen, pot causar asma i està classificat com a probable cancerigen, molt fàcilment absorbible per la pell.

En front aquestes dades, podem acostar-nos a la cosmètica "lliure" de tòxics, que busca ingredients el més propers possible a la natura basant-se en la idea que s’avenen més amb el nostre organisme i amb el medi.Per saber-ne més, l'entitat GEPEC t'ensenya a conèixer les propietats dels olis essencials naturals.

8. I les decoracions?

Val la pena preguntar-se sobre l'origen i el material de moltes de les decoracions a la venda, i reflexionar si realment en podem garantir la idoneitat socioambiental de la seva fabricació. Preparar les decoracions amb productes naturals pot ser una opció, que alhora ens apropa a la natura i ens permet crear moments slow al voltant del Nadal. Les llums, obviament, millor amb LEDS, i per entendre perquè, Ecoserveis ofereix nombroses explicacions.

Afegeix un comentari nou