Agroecologia: tècniques ecològiques i innovació social

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Agroecologia: tècniques ecològiques i innovació social

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Cultivar la terra i produir aliments pot ser una activitat respectuosa amb la naturalesa, i també amb les persones, gràcies a tècniques ecològiques i models d’organització socioeconòmics responsables, socials i solidaris.

Què és l'agroecologia?

L’agroecologia és el fonament científic per als models d'agricultura sostenible. Més enllà de l'àmbit de l'agronomia, es dedica a l'estudi dels sistemes agrícoles, tenint en compte de manera integrada la perspectiva ecològica i la socioeconòmica. El seu objectiu bàsic és intentar crear agroecosistemes similars als ecosistemes naturals, que s'insereixin harmònicament a la natura.

Per tant l’agroecologia és el coneixement que promou l’aplicació de tècniques respectuoses amb el medi natural, en comunitats de persones vinculades per relacions d’altruisme i compromís, entre si i amb la natura.

L’agroecologia és, d'aquesta manera, un autèntic camp d’experimentació social.

Una eina per a conreuar i per a reflexionar

Partint de la reflexió de base sobre l’anàlisi del sistema agroalimentari industrial, l'agroecologia aporta també experiències pràctiques amb iniciatives de transició social i ecològica, exercint un paper de moviment social transformador.
L'agroecologia aprofundeix en les tècniques agronòmiques ecològiques, en la recerca de fórmules d’organització social com aquelles lligades a l’economia social i solidaria, als nous accessos a la terra, a la creació de mercats de circuits curts de comercialització, els micro finançaments, les empreses autogestionades, els sistemes participatius, les xarxes d’intercanvi…

L’agroecologia parla d'una Transició Agroecològica amb l’objectiu del Bé Comú, i forma part del grup d'iniciatives per a la transició a la sostenibilitat.

Qui s'hi dedica

A Catalunya assistim a un creixent interès per part dels ciutadans de consumir productes ecològics i responsables. Les cooperatives agroecològiques, però, no aspiren només a ser un mecanisme de producció i comercialització de productes ecològics, sinó de generar una nova modalitat de consum, a ser eines per impulsar valors lligats a la sostenibilitat.

Diverses cooperatives treballen en l'Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya.
El projecte Grípia, amb l’escola de Pastors, és un autèntic dinamitzador local agroecològic al Pirineu.
Cooperatives com L’aixada i la Kosturika, aporten un espai de formació i reflexió al voltant dels models de l’agricultura sostenible, social i solidaria. La Xarxeta és la xarxa de pageses i pagesos agroecològics. Les diverses experiències pràctiques, individuals i col·lectives, creen un model social, ambiental i econòmic en el món rural basat en la justícia social, la solidaritat, la cooperació i la sostenibilitat.

Durant la Fira de l’economia social i solidaria hi haurà ocasió de contactar amb diverses cooperatives agroecològiques.

I per aprendre més, la UAB organitza un postgrau de Dinamització Local Agroecològica.

Afegeix un comentari nou