TransparENT, l'eina d'avaluació de transparència gratuïta per a entitats, ja és operativa

Fundació Autònoma Solidaria
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

TransparENT, l'eina d'avaluació de transparència gratuïta per a entitats, ja és operativa

Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

El grup d'investigació de la UAB que ha impulsat la plataforma va presentar l'eina i la va posar en marxa el passat dijous 7 d'abril en un acte que va comptar amb l'assistència d'una setantena de persones.

El gener del 2015 el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB publicava una guia gratuïta sobre els nivells de transparència i la qualitat de la informació subministrada per les entitats sense ànim de lucre de Catalunya amb l'objectiu d’afavorir que poguessin complir amb les directrius i exigències de la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i al bon govern.

Poc més d'un any després, la guia s'ha transformat en TransparENT una plataforma web que permet a les entitats fer un diagnòstic de la seva transparència, saber com millorar-la, obtenir documents d'auoacreditació i conèixer exemples de bones pràctiques.

Com funciona TransparENT?

TransparENT és una plataforma de treball gratuïta que consta de 45 indicadors que permetran a l'entitat que la faci servir avançar en els seus nivells de transparència. La plataforma està dividida en 5 graons de dificultat que l'entitat anirà superant a mesura que acompleixi les indicacions de la plataforma.

La informació que s'ha de subministrar està dividia també en 5 àmbits: organització, socis i sòcies, informació i procediments de participació. A cadascun dels 5 graons hi ha informació de tots els tipus.

El primer pas per fer-la servir és accedir al web transpar-ent.info. El web ofereix la possibilitat de fer una prova de l'eina per conèixer-la i posteriorment ja es pot passar al registre. És possible també que més d'una persona per entitat puguin registrar-s'hi per poder-hi treballar simultàniament.

L'eina és operativa des del passat dijous 7 d'abril, el mateix dia en què el grup d'investigació va celebrar l'acte de presentació al costat de persones representants de les instituciones que hi ha donat suport, com l'Ajuntament de Barcelona i la UAB. A l'acte, celebrat al Departament de Treball, Afers Socials i Família, van acudir-hi una setantena de persones.

Una eina útil, per a les entitats i per avançar cap a una societat més transparent i democràtica

La Dra. Amparo Moreno Sardà, com a Directora del Laboratori, va obrir l'acte en un discurs en què va posar en valor la feina feta per l'equip i va ressaltar la importància de col·locar la tecnologia al servei de les persones i les entitats. En aquest sentit, va dir, "Transpar-ENT, és una eina pensada perquè les entitats sense ànim de lucre puguin proporcionar una informació no només transparent, sinó també entenedora i de qualitat".

El Director General d'Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, va ressaltar la importància que l'eina estigués dissenyada per a les entitats i que fos gratuïta, ja que, va dir, "les entitats demanen que les institucions ofereixin solucions i la solució passa per eines com TransparENT". Valls va afegir també que la plataforma és un exemple del que el PNAV, que també serà vigent durant el 2016, pretenia aconseguir. Finalment, va afirmar que les entitats que més i millor expliquen els seus programes, és a dir, les més transparents, són les que tenen més oportunitats de cridar l'interès de la ciutadania compromesa.

Xavier Ribes: "Cal que la universitat posi el saber a disposició de la societat per fer-ne un ús concret i aquesta missió s'ha aconseguit amb TransparENT"

"La llei de transparència ha vingut per quedar-se", va afirmar el representant de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Llinares. En conseqüència, va continuar, "administracions, entitats i ciutadania tenim l'obligació de mostrar que el que rebem va on ha d'anar, així doncs, donem la benvinguda a la Plataforma".

Per la seva banda, Xavier Ribes, com a representant de la UAB, va agrair l'abundant feina feta i la seva qualitat, ja que, "en el context universitari els esdeveniments acostumen a ser lents i, en canvi, en aquest cas, en només un any la guia s'ha convertit en una eina concreta que pot ser eficaç". Ribes va parlar de les funcions que, segons va dir, ha de complir la universitat: "docent, investigadora, de difusió del saber i d'aplicació del saber". Cal, va dir, "posar el saber a disposició de la societat per fer-ne un ús concret". Una missió aconseguida, per a ell, amb el cas de TransparENT. A més, va reiterar i remarcar la importància de la platafaroma, no només com a instrument útil, sinó per l'objectiu pedagògic i de sensibilització que comporta, ja que "cal fer pedagogia del que la societat pot exigir a les administracions i a les entitats".

Núria Espuny, Directora General de Transparència, Dades Obertes i Qualitat Democràtica en Generalitat de Catalunya; va valorar el fet que projectes com Transparent posin en valor la cultura de gestió transparent així com la riquesa de l'associacionisme de Catalunya. Va concloure que les administracions contribueixen a avançar en el camí d'aconseguir un país transparent donant suport a iniciatives com TransaprENT.

Bernat Valls: "Les entitats demanen que les institucions ofereixin solucions i la solució passa per eines com TransparENT"

Finalment, el Dr. i coordinador del projecte, Pedro Molina, a més de mostrar l'eina i com funciona, va explicar l'evolució de TransparENT i va agrair nombroses vegades la implicació de persones, entitats i institucions per fer-la possible.

Afegeix un comentari nou