5 eines que existeixen gràcies a Tim Berners-Lee

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Tim Berners-Lee va ser el creador de la world wide web Font: Silvio Tanaka. Llicéncia d'ús CC BY 2.0
Tim Berners-Lee va ser el creador de la World Wide Web.
El Next Cube va ser el primer servidor de pàgines web connectat a Internet. Font: autoria desconeguda.
El Next Cube va ser el primer servidor web connectat a Internet.
Wolrdpress és un gestor de continguts basat en pàgines web.  Font: Wordpress
Wordpress és un gestor de continguts basat en pàgines web.

5 eines que existeixen gràcies a Tim Berners-Lee

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

Tim Berners-Lee va crear el 1989 un sistema d’hipertext on la informació es guardava en servidors. Gràcies a aquest invent, el dia a dia de la vostra entitat seria completament diferent.

Avui molta gent celebra el 30è aniversari de la creació les pàgines web. La història d’aquesta efemèride té Tim Berners-Lee com a personatge principal. El 13 de març del 1989, Tim Berners-Lee va presentar a l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear, el CERN, un sistema d’organització de la informació basat en la possibilitat de connectar múltiples documents que tenien relació entre ells, mitjançant enllaços.

De sistemes hipertext ja n’hi havia, però el sistema de Berners-Lee va evolucionar i va incorporar la possibilitat de guardar les pàgines d’hipertext en un ordinador que fes de servidor. Aquestes pàgines es podien consultar mitjançant programes navegadors instal·lats en altres ordinadors. Els ordinadors es connectaven al servidor a través d’Internet. Havia nascut el «World Wide Web» o el que coneixem a casa nostra com les pàgines web.

Molta gent pensa que les pàgines web és Internet, quan en realitat és només un dels molts serveis que ofereix. Per això moltes persones celebren el 13 de març l’aniversari d’Internet. Però que passaria si avui en dia no hi hagués les pàgines web? Com quedarien afectades les entitats, associacions, fundacions i ONG?

A continuació us descrivim una llista de les eines que feu servir gairebé a diari, gràcies a l’invent de Tim Berners-Lee.

  • La pàgina web de la teva entitat. Tal com hem dit, Tim Berners-Lee es va inventar un hipertext que s’allotja en un servidor. Aquest servidor permet que altres ordinadors es connectin per visitar aquestes pàgines d’informació. Per posar una mica d’ordre, Berners-Lee va crear el World Wide Web Consortium (W3C), un consorci per establir com desenvolupar i treballar els estàndards per la web. Del consorci W3C han sortit llenguatges d’etiquetes hipertexts com el HTML, que és l’esquelet de la pàgina web de la vostra entitat.
  • El Blog de la teva entitat. Moltes entitats segurament tenen un blog on publiquen les notícies o activitats de la seva associació. Majoritàriament, els blogs, estan fets gràcies a un llenguatge de programació anomenat PHP. Aquest llenguatge de programació permet generar pàgines web i la informació de la pàgina es guarda en una base de dades. Això permet l’actualització constant de la pàgina web, sense haver de retocar massa codi. La Plataforma de Blocs de Xarxanet n’és un exemple.
  • Gestors de continguts. Els gestors de continguts, són sistemes que permeten la generació de pàgines web i notícies, sense haver de programar. Mitjançant els gestors de continguts podreu crear la pàgina web de la vostra entitat i actualitzar-ne la informació constantment. La gran majoria de gestors de continguts són modulars, els quals es permet afegir innovacions per la vostra pàgina web. Wordpress i Drupal en són un exemple.
  • Xarxes Socials. Les xarxes socials són pàgines web on la gent es registra per contactar amb altres usuaris i usuàries i compartir informació. La gran majoria de xarxes socials tenen versió per a navegador web. Aquesta versió està desenvolupada amb llenguatge HTML i PHP, permetent la ràpida actualització de la informació, sense haver de retocar línies de programació. Facebook, Twitter i Instagram, en són un exemple.
  • Eines digitals. Les eines digitals són pàgines web que ofereixen uns serveis molt concrets, que poden ajudar la vostra entitat. Són eines digitals: Mailchimp per enviar butlletins electrònics, Joplin per anotar notes en llibretes, Wekan per gestionar projectes o Baikal per gestionar calendaris. Totes aquestes eines funcionen amb una pàgina web al darrera, construïda amb HTML i altres llenguatges com PHP.

Segurament sense totes aquestes eines, avui en dia encara enviaríeu cartes als vostres socis i sòcies per comunicar les vostres futures activitats, editaríeu revistes en paper per explicar tot el que féu o faríeu servir el telèfon molt més per comunicar-vos amb altres persones.

Afegeix un comentari nou