Apps útils per cuidar els boscos!

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
L'Open Source Beehives és un projecte per la preservació de les abelles.  Font: Open Source Beehives
Open Source Beehives és un projecte per a la preservació de les abelles.
Les nevades poden provocar efectes negatius cap als boscos.  Font: Alerta Forestal
Les fotografies que envien els usuaris i usuàries ajuden a estudiar els problemes dels boscos.
Les cabanes de pedra seca són construccions que ens podem trobar al mig del bosc.  Font: Observatori del Paissatge
Les cabanes de pedra seca són construccions que ens podem trobar al mig del bosc i que aprofiten els recursos naturals.

Apps útils per cuidar els boscos!

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic - Informàtic

Resum: 

La muntanya i els boscos són entorns que els teniu al costat de casa vostre. Tot i tenir-ho al costat, hi ha tot un coneixement del seu ecosistema que heu de conèixer.

La primavera és sinònim de: bon temps, sortir de casa, fer excursions, travesses i una mica d’esport. Per fer totes aquestes activitats ho podem fer a la vostra ciutat o, preferiblement, a la muntanya. La muntanya i els boscos són entorns que els tenim a prop de casa. Però també a vegades són entorns desconeguts.

Els boscos són ecosistemes molt rics, on la natura ha anat evolucionant al seu ritme, i a vegades trobant-se amb l’acció de l’ésser humà. Natura i ésser humà han anat creant, i aquestes creacions són les que a vegades desconeixem. Plantes, animals, perills, construccions de pedra seca, bolets, líquens, salts d’aigua... hi ha tot un món per descobrir!

A continuació us proporcionem tot un conjunt d’aplicacions que us poden ajudar molt a descobrir l’ecosistema dels boscos, la seva preservació i a conèixer tots els entorns naturals que teniu a prop vostre.

Alerta Forestal és un projecte col·laboratiu de recollides de dades a la muntanya i els boscos, creat pel CREAF, CSIC, Institut Català d’Ornitologia i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Les dades que es recullen són dades sobre fenòmens que afecten la salut dels ecosistemes dels boscos: plagues, sequeres, ventades, nevades, erugues, processionària del pi, etc. Totes aquestes dades són recollides mitjançant drons, dispositius mòbils i una aplicació web que han desenvolupat. Trobareu totes les instruccions sobre com publicar dades a la web del projecte.

Un cop l’usuari o usuària ha entrat les dades, aquestes es mostren en un mapa d’alertes. En aquest mapa es pot observar cada avís, amb la seva localització GPS, fotografies i nivell d’alerta. En el mapa també es poden fer consultes d’alerta per dates concretes.

Amb totes aquestes dades recollides, l’equip de Alerta Forestal pot redactar articles científics o pot fer servir-les per altres projectes.

En altres llistats n’havíem parlat d’aquest projecte tan interessant, que al llarg dels anys ha anat evolucionant. Open Source Beehives és un projecte que vol lluitar contra la desaparició de les abelles, promovent la construcció de ruscos i el seu seguiment. Cada any moren moltes abelles per culpa de la pressió humana i de les vespes asiàtiques. Aquest projecte ajuda a la no desaparició de les abelles.

Open Source Beehives et proporciona el disseny dels ruscos perquè els podeu descarregar i anar a qualsevol centre de Fabricació Digital a fabricar-los amb una talladora làser. El projecte té dos models de ruscos, el Colorado Top Bar i el Barcelona Warre. Però a part dels ruscos també té una caixa sensor, anomenada ‘BuzzBox’ que es col·loca dins el rusc i permet controlar el seguiment de la colònia d’abelles. Mitjançant el sensor es pot detectar: la temperatura, la humitat, la pressió baromètrica, les condicions meteorològiques, malalties de les abelles i si l’abella reina ha desaparegut o no.

Open Source Beehives també té una aplicació, on podreu afegir el vostre rusc i fer-ne el seguiment. L’aplicació us anirà mostrant les dades de la caixa sensor. Tot el projecte ha estat desenvolupat sota la filosofia del programari lliure.

Segurament moltes vegades heu anat a fer un passeig pel bosc i heu vist moltes plantes que desconeixeu. Algunes d’aquestes plantes són comestibles, tòxiques i altres tenen funcions molt determinants pels ecosistemes dels boscos. Caldria doncs, identificar-les correctament per la seva preservació.

Plant Net és una aplicació que utilitza la tecnologia de reconeixement per identificar espècies de plantes. Mitjançant la càmera del vostre dispositiu mòbil, Plant Net us podrà dir la planta que esteu veient en directe.

Plant Net també pot reconèixer les plantes mitjançant les fotografies que disposeu a la galeria del vostre dispositiu mòbil. L’eina està disponible per iOS i Android i és totalment gratuïta.

  • WorldSummits

Moltes vegades us haurà passat. Esteu passejant per la muntanya i veieu tota una serralada amb diferents muntanyes. I us formuleu la següent pregunta: quin és el nom d’aquestes muntanyes?

WorldSummits és una aplicació que mitjançant la posició GPS i la càmera del vostre dispositiu mòbil, us indicarà el nom i la informació de la muntanya que esteu veient. WorldSummits utilitza la tecnologia de realitat augmentada. Aquesta tecnologia utilitza la càmera del vostre dispositiu i permet interactuar amb el que s’està veient en directe.

Mitjançant Worldsummits podreu identificar totes les muntanyes que estan a prop vostre. Podeu descarregar-vos l’aplicació per Android.

Tal com hem explicat al principi, dins l’ecosistema dels boscos hi conviu tot d’organismes vius. Entre ells els éssers humans. I els éssers humans fabriquen construccions. En els boscos podreu trobar algunes d’elles, com les cabanes de pedra seca, que poden ser un gran refugi pels pastors però també poden ser un bon hàbit per líquens. L’emigració de l’ésser humà cap a les grans ciutats, ha provocat que les cabanes de pedra seca vagin desapareixent.

Wikipedra és un projecte de l’Observatori del Paissatge de Catalunya que permet georeferenciar les construccions de pedra seca que hi ha al territori català. Les persones usuàries podran publicar les fotografies que han fet de barraques, pous, forns i murs, publicar-les a la web, i afegir tota la informació sobre l’estat de conservació.

Afegeix un comentari nou