Barcelona, Capital Europea de la Democràcia per projectes com Decidim i el Canòdrom

Colectic
L'acte de la Capital Europa de la Democràcia a l'Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona
L'acte de la Capital Europa de la Democràcia a l'Ajuntament de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona

Barcelona, Capital Europea de la Democràcia per projectes com Decidim i el Canòdrom

Colectic

Resum: 

La ciutat ha estat seleccionada per un jurat de més de 2.500 ciutadanes europees i un jurat de persones expertes entre les finalistes, de tretze aspirants presentades.

Barcelona s'ha convertit en la primera ciutat escollida Capital Europea de la Democràcia i dos dels projectes que han fet decantar el jurat estan liderats per entitats. Són el Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica i la plataforma de democràcia participativa Decidim, a més del projecte urbanístic de les superilles, del Fòrum Jove i dels pressupostos participatius, d'on han sortit projectes com el del camp de criquet de Criquet Jove BCN.

La ciutat ha estat seleccionada d'entre les finalistes, jutament amb Braga i Brussel·les, per un jurat de més de 2.500 ciutadanes europees i per un jurat de persones expertes. S'hi han presentat tretze aspirants.

Així ho ha anunciat Helfried Carl, cofundador de la Capital Europa de la Democràcia i soci de The Innovation i Politics Institute, l'organització impulsora, en un acte a l’Ajuntament de Barcelona, en què els ha rebut el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra. La iniciativa també compta amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea, i d’altres com Democratic Society, RSA i German Marshall Foundation.

Aquest càrrec implica que Barcelona acollirà activitats i esdeveniments dirigides a l’enfortiment de la democràcia a Europa i organitzades per iniciatives ciutadanes europees des del setembre fins a l'agost del 2024.

La representant del jurat de persones expertes, Antonella Vallmorbida, ha valorat el salt d’escala que ha fet Barcelona en la participació ciutadana i la democratització de les decisions, “implementant un alt grau de professionalització i ambició en els sistemes de votació, que permeten no deixar fora ningú en la cocreació i coproducció de les polítiques de ciutat”.

La democràcia, en crisi

Dubravka Suica, vicepresident de la Comissió Europea, ha subratllat l’emergència d’aquestes iniciatives en moments incerts per a la democràcia. "Després d’una dècada de diverses crisis i atacs contra els valores europeus, és moment d'unir forces, lluitar i connectar les idees innovadores per la democràcia i ser partícips dels canvis del nostre temps", ha dit.

En aquest sentit, l’alcaldessa Ada Colau ha afegit que "en un context global on el discurs d’odi i l’autoritarisme estan creixent, les ciutats han de ser el lloc on treballar conjuntament amb la ciutadania per enfortir la democràcia". "Entomem aquest repte com una oportunitat per progressar en la innovació democràtica, per cooperar amb d’altres ciutats i per assegurar-nos que els i les veïnes tenen un paper actiu en les polítiques públiques”, ha afirmat.

Afegeix un comentari nou