Bastó blanc, gos pigall i On The Bus, l'app per moure't per la ciutat

Autor/a: 
Xavi Aranda i Anna Sànchez - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Bastó blanc, gos pigall i On The Bus, l'app per moure't per la ciutat

Autor/a: 
Xavi Aranda i Anna Sànchez - Associació per a Joves TEB

Resum: 

Una aplicació realitza l'acompanyament a qualsevol persona a desplaçar-se per la ciutat amb transport públic. L'aplicació és totalment accessible.

Tanqueu els ulls, intenteu sortir al carrer sense veure res i plantegeu-vos un objectiu encara més gran amb aquestes condicions: desplaceu-vos per la ciutat amb transport públic. Difícil oi? Doncs imagineu-vos el dia a dia d'una persona amb ceguera total. Complicat. Tot i així és cert que les persones que pateixen una diversitat funcional visual, s'acostumen a moure's per la ciutat on viuen. Amb l'ajuda de gossos pigalls i bastons blancs poden arribar a les destinacions desitjades. Però que passa quan viatgen a una ciutat que no han visitat mai?

Jordi Roig, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre del Grup de Recerca per Aplicacions Biomèdiques i Tecnològiques per l'Autonomia Personal, té una diversitat funcional visual i tenia aquest problema quan viatjava a altres ciutats del món. D'ell mateix va sorgir la idea de crear un acompanyament sonor en format app per mòbil. Així va néixer On The Bus.

On The Bus és una aplicació ben senzilla d'utilitzar: marques un punt d'inici i un punt de destí, i la app et va guiant amb avisos sonors fins arribar al lloc escollit. Aquesta aplicació està pensada perquè l'utilitzi tothom. I quan es parla de tothom, significa des del públic en general fins les persones que pateixen alguna diversitat funcional.

Per a fer-ho possible, han adaptat els menús perquè siguin accessibles. En el cas que l'usuari pateixi alguna diversitat funcional visual, el menú conté un acompanyament sonor. En el cas de patir alguna diversitat funcional auditiva, el menú conté un reforçament visual com menús amb més colors.

En l'aspecte tècnic, l'aplicació utilitza la senyal GPS, la brúixola del mòbil, la senyal 3G, la senyal GSM... Amb totes aquestes senyals, l'aplicació pot saber on està l'usuari en aquell precís moment. Per les dades del transport públic, l'aplicació accedeix a les dades obertes que faciliten les administracions públiques. Però On The Bus també conté una part social molt important. Qualsevol usuari pot notificar alguna incidència amb els recorreguts i compartir-ho amb la resta d'usuaris.

El futur de On the Bus

On the Bus ha anat evolucionant i de la idea del Jordi s'ha creat una empresa anomenada Mass Factory. Un dels primeres novetats de On The Bus és el canvi de nom comercial. On The Bus es dirà App and Town, ja que el nom confonia a la gent fent pensar que només servia per anar amb autobús.

Conjuntament amb el canvi de nom, App And Town està intentant buscar una fusió entre els menús normals i els menús accessibles. El que es busca es que només d'entrar a l'aplicació, la persona no hagi d'activar cap opció d'accessibilitat, i disposi d'un menú integral que tothom podrà fer servir.

Actualment només hi ha la versió per Android, però també estan a punt de treure la versió per iOS.

Afegeix un comentari nou