ChatGPT: ens pot substituir la intel·ligència artificial?
Jordi Serrano, de Future For Work Institute, i membre del consell assessor de la Fundació Factor Humà, i Héctor Gardó, de la Fundació Bofill, reflexionen sobre les oportunitats i amenaces d'aquesta eina.
Des de la revolució industrial que s'automatitzen processos substituint persones per màquines en llocs de feina mecànics. Ara, però, amb la consolidació de la intel·ligència artificial, també aquest text podria estar escrit per una màquina.
És tan fàcil com entrar al ChatGPT i demanar-li: "Pots redactar un text sobre l'impacte social d'eines d'intel·ligència artificial?". "L'avenç de la intel·ligència artificial ha revolucionat la manera en què la societat interactua amb la tecnologia", comença, identifica les aportacions en l'àmbit de la salut i la seguretat, i admet que "una de les preocupacions és que les eines d'AI poden contribuir a la creació d'un món on hi hagi un excés d'automatització i pèrdua de llocs de treball humans".
Robots dissenyadores i periodistes
"És com un gir de guió. Fins ara, les feines d'oficina semblava que no es podien automatitzar. El ChatGPT apunta cap aquí, cap a automatitzar qualsevol feina creativa: el disseny, la fotografia, el vídeo o l'escriptura", assenyala Jordi Serrano, de Future For Work Institute, i membre del consell assessor de la Fundació Factor Humà.
Es dedica a identificar tendències en l'àmbit laboral i admet que ara mateix la intel·ligència artificial suposa una de les màximes inquietuds, juntament amb les diverses crisis, la guerra d'Ucraïna, l'economia de plataforma i la deslocalització.
Aquesta última sorprèn si tenim en compte l'auge de l'economia de proximitat. Serrano assegura que hi ha rècord d'exportacions perquè "una cosa és el discurs i l'altra, la realitat", però que sí que hi ha la intenció dels països de tenir més controlada la producció. "Veurem si tornen les fàbriques a Europa en forma d'ocupació o d'automatització", insisteix.
El ChatGPT informa i el professorat inspira
El mateix ChatGPT diu d'ell mateix que "pot ser una eina molt útil per als centres educatius, ja que pot ajudar els estudiants a millorar les seves habilitats lingüístiques i a aprendre de manera més eficaç", però el cert és que aquesta eina està generant incerteses a la comunitat educativa.
"El professorat que senti que aquesta eina l'està substituint s'hauria de repensar la seva funció a l'aula", afirma Héctor Gardó, director d'equitat digital de la Fundació Bofill. I és que el ChatGPT "no treballa de manera competencial, no acompanya el creixement educatiu i humà del seu alumnat, no inspira i genera curiositat, ni motiva o estimula el pensament crític", ironitza. I és precisament en aquest context on "la figura del docent és més important que mai".
És essencial per una educació crítica que integri les eines d'intel·ligència artificial, per exemple, en una activitat que proposi a l'alumnat deixar anar la seva creativitat a partir d'un text creat pel ChatGPT. En aquest sentit, Gardó no creu en la prohibició ni en desentendre's, sinó en pactes per fer-ne un ús responsable i informat.
"No és fàcil": empatitza amb el professorat i percep la necessitat d'espais per compartir i intercanviar bones pràctiques entre el personal docent. "Tenen 30 alumnes al davant amb el ChatGPT obert i no saben què fer-ne. No ens podem permetre deixar els docents penjats", afirma.
La privacitat i la desinformació, els grans reptes
Des de la Fundació Bofill estan d'acord amb el fet que l'eina pot donar suport a l'aprenentatge i ser clau en la democratització de la informació, però també avisen que cal tenir precaució amb els principals reptes que suposa.
D'una banda, Gardó anomena la privacitat de les dades i recorda que l'eina, propietat de Microsoft, està vinculada amb el nostre correu i la nostra adreça IP i que "l'estem entrenant gratuïtament". De l'altra, identifica el risc de la desinformació en donar per fet que el que ens retorna el xat és veritat, com ja passa amb Google o amb les xarxes socials. Aquestes dues realitats es tornen especialment sensibles quan es tracta de menors.
Amb tot, és evident que "en el context educatiu no podem obviar que el ChatGPT ja és una font d'informació i no podem tancar els ulls a aquesta realitat".
Afegeix un nou comentari