Àmbit de la notícia
Informàtic

Com aplicar el màrqueting de continguts en la teva entitat?

Entitat redactora
Colectic
  • Il·lustració sobre màrqueting de mitjans socials. Llicència CC0: https://pixabay.com/en/service/terms/#usage
    Font: Kreatikar (Pixabay)
  • Noia amb els polzes cap a dalt. Llicència CC0: https://pixabay.com/en/service/terms/#usage
    T'oferim una petita guia amb passos a seguir per engegar una campanya de màrqueting 2.0 Font: carloscuellito87 (Pixabay)

En el Tercer Sector no hem de tenir por a la paraula 'màrqueting'. Molt probablement no tindrem un departament de màrqueting, però sí que podem utilitzar estratègies que ofereix aquest per dialogar amb la ciutadania i fidelitzar la base social.

Una frase cèlebre en el món del màrqueting diu així: "La gent no compra el que fas, compra per què ho fas". És del consultor i autor Simon Sinek i emfatitza la importància de tenir una missió i un motiu per existir. I en això precisament resideix la força de les entitats del Tercer Sector. Tenen una missió molt més sòlida i solidària que la majoria d'empreses. Així com una base social que els dona suport. Aquests són elements claus per poder compartir una història significativa i inspiradora i arribar a més persones.

D'això tracta el màrqueting de continguts. De compartir contingut de valor, dialogar amb la ciutadania i atraure-la a la nostra organització. Les empreses l'utilitzen amb l'objectiu final de vendre els seus productes, però des de les entitats sense afany de lucre ens podem marcar altres objectius, com ara, aconseguir nous socis i sòcies, donar a conèixer la seva tasca, aconseguir més implicació ciutadana o més donacions, motivar les persones a fer un voluntariat, etc.

T'oferim una petita guia amb passos a seguir per engegar una campanya de màrqueting 2.0.

Defineix objectius, audiència i missatge

Per crear una bona estratègia de màrqueting de continguts haurem d'establir els objectius, el públic objectiu i la línia editorial d'aquesta. Per poder fer això, hi ha un pas previ: analitzar la situació de l'entitat i de la seva base social.

Genera els continguts

Cal generar un contingut amb valor afegit i que sigui útil o inspirador per a les persones a qui adrecem la campanya. Només així els usuaris/àries es fixaran en el missatge i voldran establir un diàleg amb l'organització. L'avantatge de les entitats sense afany de lucre és que tenen una missió potent, que, comunicant-la bé, pot atraure i implicar la ciutadania.

En aquest sentit, una tècnica útil és l''storytelling', és a dir, explicar una història que generi una connexió emocional entre l'entitat i l'usuari/ària. Explicar com es va crear l'associació, el somni que persegueix o el dia a dia de l'entitat, compartir els relats personals dels seus socis i sòcies o de les persones beneficiàries... són algunes de les històries que es poden generar.

Els formats del contingut poden ser molt variats i combinats entre ells: text, imatge, àudio, vídeo, gràfics, etc. No cal generar tot el contingut de nou, es poden aprofitar recursos que ja s'hagin creat amb anterioritat, així com, compartir materials d'altres.

Tria els canals

A través del màrqueting de continguts les organitzacions creen i distribueixen continguts valuosos allà on és la ciutadania, és a dir, a les xarxes socials. D'aquesta manera, no interrompen la seva activitat i s'estableix un diàleg de manera natural. El màrqueting 2.0 és menys agressiu que el màrqueting tradicional, ja que, es basa a establir una conversa horitzontal, en comptes d'enviar missatges unidireccionals i verticals.

Evidentment, la plana web de l'entitat pot ser l'espai on recollir tota la informació de la campanya. Aquesta, però, s'haurà de difondre a través d'altres canals, com ara, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, etc. Cada organització haurà de valorar quin canal encaixa millor amb el tipus de contingut que genera i l'audiència a qui s'adreça.

Avalua

Com no pot ser d'una altra manera, en finalitzar la campanya, caldrà mesurar la seva efectivitat. Valorar si s'han aconseguit els objectius i avaluar el retorn que ha tingut, analitzar què ha fallat i pensar solucions per a altres ocasions.

Convé marcar els indicadors que s'avaluaran ja des de l'inici de la campanya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari