Com reduir la petjada ecològica del nostre correu electrònic

Colectic
Un grapat de sobres en una imatge d'arxiu. Font:  Foto de Lum3n en Pexels
Un grapat de sobres en una imatge d'arxiu. Font: Foto de Lum3n en Pexels

Com reduir la petjada ecològica del nostre correu electrònic

Colectic

Resum: 

Alguns trucs per començar l'any tenint cura del planeta des dels nostres ordinadors.

Any nou, vida nova. Ara que tornem a la feina i ens tornem a trobar amb els correus electrònics saturats, és el moment de recordar què podem fer per reduir la petjada ecològica que deixem també amb la tecnologia. L'enviament i la rebuda, el filtratge, la visualització i, sobretot, l'emmagatzematge, tenen un impacte en el medi ambient.

Segons un article de The Guardian, un correu spam és equivalent a l'emissió de 0,3 grams de CO2 i un amb arxius adjunts, a 50 grams. Així, un any de gestió de correu d'un compte de feina equival a 135 kg, el que emet un cotxe comú conduït durant 322 km. Cada any s'envien prop de 62 bilions de missatges de correu brossa, que requereixen l'ús de 33.000 milions de quilowatts hora i generen l'equivalent a 20 milions de tones de CO2.

Fem un repàs d'alguns trucs per ser més sostenibles amb la gestió del correu:

1. Filtratge

La guia per a una internet eco-amigable de Pangea, que treballa perquè les entitats puguin disposar d'un internet ètic i solidari, ens proposa comptar amb un bon filtre de correu brossa per mantenir neta la safata d'entrada. Es pot configurar des dels paràmetres del correu electrònic afegint l'assumpte i el remitent que voleu filtrar, i/o marcant els correus no desitjats com a correu brossa perquè el gestor els identifiqui.

2. Text pla

Podem configurar el correu per rebre i enviar els missatges en format text pla i no html.

3. Minimitzar imatges

Les imatges pesen i requereixen més energia per enviar-se i emmagatzemar-se. Per tant, millor si les evitem i minimitzem les signatures i els logotips, o les fem servir només per a missatges externs.

4. Afegir només imatges a l'estil de l'art ASCII

Sostenibilitat no vol dir insipidesa. Es pot aplicar la creativitat amb aquestes imatges fetes amb caràcters que no ocupen tant d'espai. Podeu fer servir aquest recurs per transformar les imatges convencionals en ASCII.

5. Evitar arxius adjunts

Evitar els arxius adjunts pesats pot reduir molt la petjada de carboni. Sempre és millor penjar l'arxiu al núvol i enviar l'enllaç perquè tothom el pugui consultar.

6. Desactivar notificacions automatitzades

Desactivar les notificacions automatitzades com les de les xarxes socials i donar-nos de baixa de butlletins i altres promocions que no consultem pot estalviar-nos una gran quantitat d'spam.

7. Evitar correus per fer comentaris irrellevants

Sovint contestem correus amb un "Ok" o un "Gràcies" que potser és innecessari o que, fins i tot, podríem verbalitzar de forma presencial. Si totes fem això, la quantitat d'energia invertida en enviar, rebre i acumular missatges amb poca informació i poc rellevant creix exponencialment, i també l'energia consumida.

8. L'hàbit de netejar

El manteniment del correu, com el de casa, hauria de ser un hàbit per evitar la deixadesa i el descuit. Cada setmana hauríem d'esborrar els correus electrònics que no necessitem conservar per reduir l'energia que malbaratem.

Afegeix un comentari nou