Com trobar i engrescar persones voluntàries a través de les xarxes socials
Comparteix
Les xarxes socials poden ser per a les entitats un espai on captar l'atenció de la ciutadania, connectar amb la base social i construir comunitat. T'oferim algunes claus per aconseguir el compromís dels voluntaris/àries mitjançant el social media.
Facebook, Twitter, Instagram… haurien de ser molt més que un espai de publicació per a les entitats sense afany de lucre. Les xarxes socials es caracteritzen per ser un espai de relació, de conversa, de comunitat. Un lloc ideal per a les entitats, doncs. Conformar una massa crítica que ens segueixi a les xarxes i participi de la nostra comunitat, però, no resulta tan fàcil. En canvi, si ho aconseguim, serà molt més senzill que les nostres causes, activitats, crides al voluntariat, etc. arribin més lluny.
Posar en valor la comunicació a través de les xarxes socials, dedicar-hi temps i esforços i fer-ho el millor possible ens serviran tant per atraure noves persones sòcies i voluntàries com per a altres objectius de l'entitat. És difícil separar una cosa de l'a'tra. Per això, t'oferim algunes pautes sobre com establir una estratègia comunicativa a les xarxes social i alguns trucs per aconseguir, mantenir i motivar persones voluntàries per a la teva entitat.
1. Defineix el paper del social media en la teva estratègia comunicativa
Mai és tard per crear un pla de comunicació de la teva entitat. Quan ho facis, alinia la teva estratègia de continguts per a les xarxes socials amb l'estratègia general de comunicació. Fes que hi hagi una coherència entre totes dues, sempre tenint presents les característiques pròpies de les xarxes socials.
2. Què vols aconseguir? Marca't objectius
Marcar objectius del que vols aconseguir a partir de la comunicació a les xarxes socials ajudarà a establir una estratègia, fer el seguiment i analitzar els resultats. Posa per escrit els teus objectius i revisa'ls de tant en tant. Els objectius més comuns entre les ONG acostumen a ser: aconseguir el compromís de la comunitat; mantenir les persones donants; aconseguir nous socis i sòcies o donants; generar coneixement de la marca.
3. Identifica el teu public objectiu i busca'l
Sovint les organitzacions asseguren que el seu públic objectiu és "la societat en general", però segur que podem ser una mica més específics. Pots establir diferents tipus de persones a les que us interessi arribar i crear diferents estratègies depenent del perfil. Si aconsegueixes una massa crítica de seguidors els teus missatges arribaran més lluny.
4. Tria les plataformes adequades
No cal estar present a totes les xarxes existents. Segurament el temps que tens per dedicar a la comunicació és limitat, per tant, millor centrar-se en les xarxes socials on pots trobar el vostre públic potencial i dedicar temps i esforços als espais que heu triat.
Completar el perfil a la xarxa o les xarxes que trieu amb informació d'interès de la teva entitat ajudarà a la gent a arribar a vosaltres.
5. Demana ajuda amb la difusió a la teva base social
Quan activis un compte, al principi et començaran a seguir persones molt properes a l'entitat. Anima-les a que convidin als seus amics i amigues a seguir-vos i comparteix a altres espais de comunicació de l'entitat (plana web, mailing, trobades, altres xarxes...) els vostres nous perfils de Facebook, Twitter, Instagram...
També pots intentar accedir a persones influents en el vostre àmbit perquè us donin un cop de mà amb la difusió, ja sigui dels vostres perfils com de crides al voluntariat, campanyes, etc.
6. Què compartir? Estratègia de continguts
Pots analitzar quins continguts que heu compartit amb anterioritat han estat els més reeixits, així com preguntar directament als vostres seguidors/ores què voldrien escoltar de vosaltres. Amb el moment de compartir i la quantitat d'outputs passa el mateix. Cal valorar i establir quins són els millors moments i la freqüència de publicació.
Els experts/es aconsellen diversificar els tipus de missatges que compartim. A més de fer difusió de les nostres accions i crides, és recomanable incloure informacions relacionades amb les nostres causes, amb altres entitats, amb els valors que defensem, etc. Les xarxes socials són un espai informal, on l'humor, els missatges emotius... poden tenir el seu lloc.
El contingut visual pot arribar molt més que les paraules soles. Crear una composició, una gràfica o fins i tot una infografia és cada cop més fàcil amb eines gratuïtes disponibles a la xarxa.
7. Com compartir les crides al voluntariat?
La teva entitat pot seguir publicant les crides al voluntariat als llocs on acostumi a fer-ho: la vostra plana web, portals de voluntariat... i després cladrà moure-les per les xarxes socials per tal que arribin a tota la gent possible. Abans de començar, és convenient fer un pensament i posar per escrit com vols portar a terme aquesta campanya de comunicació: on publicaràs, amb quina freqüència, crear una etiqueta (hashtag), recopilar fotografies adients o crear unes imatges a partir de les fotos i afegint-hi textos, pensar a quines persones pots mencionar perquè se'n facin ressò...
Un cop pensada, pots llançar la campanya i anar valorant com està funcionant. Pots anar canviant el tipus de missatge i la imatge/vídeo que facis servir, publicar a les xarxes en funció de les característiques de cadascuna, etiquetra persones i demanar-los ajuda amb la difusió, etc. Sempre hauràs d'incloure l'enllaç a "més informació", perquè les persones interessades puguin consultar tota la informació sobre l'oportunitat de voluntariat.
8. Fes curació de continguts
Estar informats/des del que es cou a l'àmbit en què treballes i compartir les informacions relacionades amb aquesta pot servir per posicionar-se en el sector com a referents. A les xarxes socials no podem ser egocèntrics i només parlar de nosaltres mateixos. Amb la curació de continguts la teva entitat pot introduir varietat a les seves publicacions i contribuir a distribuir continguts de valor.
Tot l'equip s'hauria d'implicar en aquesta tasca. Fins i tot, pots contactar persones voluntàries actives a les xarxes socials perquè us facin arribar les informacions que trobin elles.
9. És una conversa, no un monòleg
La paraula estrella en anglès quan parlem de xarxes socials es "engagement", que es podria traduir com "compromís". Aconseguir aquest compromís de la nostra base social ha de ser una prioritat. A les xarxes socials no ens podem limitar a fer difusió de les nostres accions. Hem de generar conversa. Respondre preguntes, comentaris i missatges és bàsic. Així com buscar etiquetes (hashtag) pertinents per trobar noves converses a les quals unir-nos.
10. Crea comunitat
Ja sigui al voltant d'un hashtag a Twitter o creant un grup privat al Facebook, aplegar les persones sòcies i voluntàries i generar una comunitat fa que se sentin més implicades. Mantenir engrescades les persones que ja formen part de la nostra organització és tan important o més que aconseguir-ne de nova.
I quan ens estimem alguna cosa i ens sentim part d'ella acostumem a parlar-ne a la gent del nostre voltant, oi? El boca-orella pot ser la nostra millor eina per engrescar gent nova!
11. Posa en valor la tasca dels voluntaris/àries i dona'ls veu
Conèixer una bona experiència és la millor manera de motivar-se per intentar viure el mateix! Per tant, si vols aconseguir persones voluntàries per a la teva organització, dona a conèixer les experiències viscudes per altres, reconeix la seva tasca, posa-la en valor i explica tot allò que s'ha assolit gràcies a la seva dedicació. Segur que les persones que ja participen de la teva causa se sentiran valorades i orgulloses i a més serviran d'inspiració per a futures voluntàries.
Si aconsegueixes que expliquin la seva experiència en primera persona encara millor! Pots animar els voluntaris i voluntàries actuals a compartir la seva vivència a les xarxes, tot mencionant l'entitat.
Aquesta és també una manera de mostrar el tipus de tasques que poden realitzar els futurs voluntaris/àries a la vostra entitat.
12. Mesura els resultats
Fer seguiment i mesurar els resultats de la nostra estratègia comunicativa és vital per anar millorant. Eines com Google Analytics o Hootsuite ens poden ajudar en aquesta tasca.
Afegeix un nou comentari