Dadesxcomerç, eines contra la bretxa digital entre petits comerços i grans corporacions
Comparteix
L'associació Iniciativa Barcelona Open Data ha cocreat eines digitals per visualitzar dades que permetin al comerç de proximitat de Barcelona prendre decisions.
Només el 3,9% de les microempreses de comerç al detall utilitzen Big Data, segons un informe de l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat.
L'associació Iniciativa Barcelona Open Data ha cocreat #Dadesxcomerç, dues eines digitals de visualització de dades per lluitar contra la bretxa digital entre el petit comerç i les grans corporacions per tal que els establiments de proximitat tinguin més oportunitats per prendre decisions. L'objectiu és empoderar l'associacionisme comercial a través del coneixement que generen les dades i democratitzar l'accés al seu ús a través de les dades obertes.
"Les dades són informació, la informació és poder, i aquest poder et dona recolzament per prendre decisions, fiabilitat, estructura i seguretat", afirma el cofundador de l'entitat Alberto Abella.
El projecte consta de dues eines: d'una banda, la web que ofereix visualitzacions interactives basades en dades obertes, dades de l’entorn de la zona comercial i dades d'afluència; i de l'altra, l'App Comerç Intelligence, un quadre de comandament per prendre decisions de negoci, dades pròpies internes del comerç i la seva evolució, dades dels negocis de l’entorn per comparar-les i dades d’afluència dels punts d’interès.
De moment s'hi han sumat comerços de sis barris de Barcelona, entre els quals hi ha els eixos comercials de Sant Andreu, La Marina, Mirall de Pedralbes, Clot, Fabra Centre i Creu Coberta.
Lourdes Muñoz, cofundadora de l'entitat, va subratllar la importància de la cocreació col·laborativa perquè "cada comerç o associació no podria construir aquestes eines” durant la presentació a la jornada Dades digitalització comerç, on les i els comerciants van exposar la seva experiència.
Anna Puig, de l’Eix Clot, del comerç “Siente”, va explicar que les havien utilitzat per analitzar si necessitaven ampliar l'horari de la botiga i que van detectar que l’afluència al barri és proporcional a les seves vendes.
Afegeix un nou comentari