Àmbit de la notícia
Informàtic

Des de contes exquisits a tertúlies contra 'fake news': 4 projectes comunitaris de la Xarxa Òmnia

Entitat redactora
Colectic
  • Sara Borrella i Lady Pazmiño presentant el projecte Wemin a la Jornada Òmnia 2023.
    Sara Borrella i Lady Pazmiño presentant el projecte Wemin a la Jornada Òmnia 2023.

Fundació Gentis, Casal dels Infants, Associació de Persones Participants Àgora i Colectic expliquen la seva experiència a la Jornada Òmnia.

La Jornada Òmnia és un moment perquè les professionals de la Xarxa Òmnia coneguin què està fent cadascú a través de la presentació de projectes comunitaris. Enguany, ha sigut el torn de la Fundació Gentis, l'Associació de Persones Participants Àgora, Casal dels Infants i Colectic. Fem un repàs dels projectes presentats.

1. Contes

Mònica Bertran, de la Fundació Gentis, ha explicat el projecte Contes exquisits, que va sorgir del curs de català en plena pandèmia i que consisteix a crear històries amb la tècnica del cadàver exquisit. Un projecte que va desembocar en altres com el de lectura col·lectiva amb persones nouvingudes, el de contes il·lustrats amb costura i altres eines, i el de minicontes de tres paraules per Whatsapp.

A més de desenvolupar l'escriptura creativa, ha fomentat l'ús de la llengua, explica: "Ens agradaria molt publicar el resultat".

2. Donat'+

Aquest projecte de Casal dels Infants al Punt Òmnia Betsaida Badalona vols afavorir la inserció laboral de dones migrades amb càrregues familiars a través de la capacitació digital, l'idioma i la cohesió social.

Durant el projecte, han combinat l'espai de llengües amb les eines digitals i el treball de l'àmbit laboral (competències personals, mercat laboral, currículum, carta de presentació, portals de feina i entrevistes) amb el seguiment de forma individualitzada.

3. DesinfoEND

Carla Jarque, de l'Associació de Persones Participants Àgora, entitat gestora del Punt Òmnia de l'Escola de Persones Adultes La Verneda-Sant Martí, ha explicat aquest projecte europeu contra la desinformació que s'està fent també a Itàlia i Bulgària.

Durant el seu desenvolupament, utilitzen dues eines: els grups interactius, grups heterogenis petits dinamitzats per una voluntària perquè tothom pugui participar basats en el diàleg, i les tertúlies dialògiques que promouen la participació i la diversitat d'opinions i ajuden així a desmuntar 'fake news', per exemple, sobre racisme.

El projecte funciona gràcies a persones voluntàries com el Sergio. "Va ser una experiència enriquidora sortir del rol de professor per afavorir la interacció. Vam aprendre a pensar de manera crítica utilitzant les plataformes que ens van ensenyar. Seria interessant que s'implementés a més llocs perquè la gent tingui eines per pensar d'una forma més crítica", diu.

El Javier, un dels participants, ho ha trobat útil. "T'adones que no ho saps tot i coneixes moltes coses. Les tertúlies t'ajudaven a consolidar la investigació perquè hi havia gent de molts llocs que et podia explicar, no el que tu havies sentit, sinó el que realment passava al seu país", comenta, i demana un nou curs semblant per poder-s'hi apuntar sense dilacions.

4. Wemin

Sara Borrella, de Colectic, ha explicat que aquest projecte va néixer per implementar un model d’integració pioner a Europa per a dones migrades i refugiades per tal de trencar la bretxa digital de gènere en les tecnologies, tot respectant els processos d’aprenentatge d’aquestes dones.

Un cop es va acabar el finançament, la cooperativa va apostar per tirar-lo endavant apropant-lo al territori del barri del Raval de Barcelona amb una triple mirada: la comunitària, la tecnològica, i la feminista.

La responsable del projecte, Lady Pazmiño, ha subratllat els objectius de millorar l'ocupabilitat de les participants i de generar xarxa: "Fem de pont entre elles i la comunitat". D'aquesta manera, es tracta de promoure les eines però també d'establir un vincle de proximitat per a la prevenció de violències i d'afavorir la participació comunitària, perquè el projecte vol, per sobre de tot, "posar les persones al centre".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari