Àmbit de la notícia
Informàtic

El voluntariat també pot ser tecnològic!

  • Voluntariat virtual. Imatge amb llicència CC BY-NC-SA 2.0 d'Alec Couros
  • Voluntaris i alumnes del CPS Francesc Palau del Prat
  • Voluntària i alumnes del Projecte Connecta Jove
  • Informació del projecte Connecta Jove
  • Un voluntari del CPS Francesc Palau ajudant a les alumnes

Encarregar-se de la creació de la plana web d'una entitat, fer una traducció o ensenyar informàtica són diverses maneres de fer un voluntariat relacionat amb la tecnologia.

Sovint relacionem el voluntariat amb l'atenció directe a les persones. Tot i així, les entitats també tenen altres tipus de necessitats. La Fundació Arrels, per exemple, necessita voluntaris/àries que acompanyin les persones que viuen al carrer o als pisos d'acollida, però també demana col·laboració amb la plana web d'Arrels, per fer traduccions, donar un cop de mà amb els equips informàtics o en la gestió interna de l’entitat. Algunes d'aquestes tasques es poden fer a través d'Internet sense necessitat de desplaçar-se a la seu de l'organització. Estem parlant del voluntariat en línia.

El voluntariat en línia, un repte per a les entitats catalanes

Aquesta modalitat no està gaire estesa a Catalunya, però els experts assenyalen que pot ser una bona resposta a la nova manera de fer dels i de les joves. La joventut té ganes d'implicar-se en accions solidàries, però prefereix col·laborar en accions concretes amb resultats quantificables a curt termini, que adquirir un compromís a llarg termini.

La comunicació, la informàtica, la traducció, la gestió de projectes... són àmbits en que es pot desenvolupar un voluntariat en línia, així com col·laboracions puntuals en la difusió de campanyes. Moltes vegades, el voluntariat online està associat a l'àmbit de coneixement i a les capacitats de la persona voluntariat. D'aquesta manera, les organitzacions aprofiten el talent dels professionals.

L'autor del blog TecnolONGia, Jaume Albaigès, afirmava en una entrevista de xarxanet.org que "les entitats hauran de poder oferir al nou voluntariat diferents vies d’implicació amb les respectives causes que s’adaptin als seus desitjos i interessos i a les seves limitacions horàries, geogràfiques o de qualsevol altre tipus". Descobrir el potencial d'Internet i del voluntariat en línia és, doncs, un repte per a moltes organitzacions catalanes.

Les Nacions Unides ja compten amb una plataforma de voluntariat online, amb un espai destinat a les persones que volen fer-ne i un altre a les organitzacions que necessiten voluntaris. A Hacesfalta.org també es poden buscar ofertes de voluntariat online.

El voluntariat digital, apropant les TIC a la ciutadania

Algunes entitats fan una gran tasca apropant les noves tecnologies a la ciutadania. Moltes ho fan a través del projecte Òmnia, tot acollint un Punt Òmnia, un espai de treball comunitari amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Sovint, persones que al principi hi assisteixen com a alumnes o participants acaben implicant-se i fent-hi de voluntàries.

Al Punt Òmnia del Centre de Promoció Social Francesc Palau, al Prat de Llobregat, en trobem un exemple. Compten aran mateix amb tres persones voluntàries. Dues col·laboren en els cursos d'introducció i ús comunitari i l'altra amb els nens del Reforç Escolar. La dinamitzadora del punt, l'Olivia Ortega, ens explica que "són persones jubilades que col·laboren des de fa uns anys i estan molt implicats, sobretot els que porten més temps, vénen gairebé tots els dies i la gent està encantadíssima amb ells, la seva aportació és molt valorada al punt". De fet, cada trimestre fan una reunió amb tot l'equip de l'Òmnia i "ells participen molt activament fent propostes i col·laborant en el funcionament del punt".

Diversos Punts Òmnia han participat en diferents edicions del projecte Connecta Jove. Es tracta d'un programa en què joves voluntaris donen classes d'alfabetització digital bàsica a persones adultes. L'objectiu és proporcionar aquesta formació als alumnes però, sobretot, promoure les relacions intergeneracionals entre joves i adults. La idea és de la Fundació Catalana de l'Esplai i el projecte es materialitza al territori a través d'una xarxa d'entitats i associacions.

 

Comparteix i difon

Comentaris

Fidel Figuerola Costa

(Usuari no registrat)

Estaria disposat a fer pagines web per entitats sense anim de lucre. Soc bastant expert en l'us de Drupal. També estaria disposat a donar classes de Microsoft Office, especialment d'Acces, amb caràcter totalment voluntari. Preferentment a Sabadell.

Afegeix un nou comentari