Guillem Martínez: "Cal un moviment global de robòtica educativa lliure, sostenible i multidisciplinària"
Comparteix
L'associació El Racó dels Robotaires torna amb la Robocat, la competició de robòtica educativa de Catalunya.
La Robocat torna després de dos anys de virtualitat pandèmica. Primer, amb les fases territorials i, el 14 de maig, amb la Gran Final, que se celebrarà a Girona. Organitzada per l'associació El Racó dels Robotaires, compta amb la col·laboració de la Generalitat, la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Diputació de Barcelona.
Guillem Martínez Roura, president del campionat, sap molt bé el que significa per als nens i nenes que hi participen, i anima les famílies i el públic general a anar-hi per viure l'experiència. L'entrada és gratuïta perquè tothom hi tingui accés.
Com neix i quina evolució ha viscut la Robocat en aquestes sis edicions?
La Robocat va néixer l’any 2016 com una iniciativa de l'associació El Racó dels Robotaires, que va sorgir de l'experiència de l’equip Salvauth Park de robòtica en què hi vaig participar des dels 13 anys.
Vam competir en robòtica a nivell internacional i vam veure que volíem crear un campionat perquè tothom hi pogués participar en el qual les barreres econòmiques no fossin un impediment.
Quins valors hi ha al darrere de la Robocat?
Tenim tres pilars fonamentals. La robòtica lliure, és a dir, el hardware i software dels robots es poden muntar lliurement i no hi ha obligació d'usar una programació determinada ni són d'una marca concreta. La robòtica low cost: perquè el cost de participació fos econòmic hem implementat beques a equips per reduir l'escletxa digital i la bretxa de gènere. El tercer pilar és la difusió del patrimoni cultural, natural i artístic de Catalunya.
Les noies de l'escola @dainaisard estan preparant el seu robot per a participar a la #ROBOCAT22
— ROBOCAT (@robocatoficial) April 6, 2022
És un dels 10 equips que forma part del programa de beques #NoiesROBOCAT de foment del talent femení en robòtica i programació! @tic #ROBOCAT #RoboticsforGood pic.twitter.com/vn2l8y6jHl
Per això enguany un inspireu en els Castellers?
Ens hem inspirat en la ciutat de Girona, en Dalí, en els Remences, en els Bastaixos i, aquest any, en els Castellers, que al 2010 van ser declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO. La idea és que, a més de construir i programar, puguin conèixer elements d'altres disciplines.
I com es fa això de fer robots castellers?
Han de construir robots que agafin cubs per construir castells. Els que fan les torres més altes obtenen la millor puntuació.
Quin impacte pot tenir la robòtica en l'aprenentatge de nens i nenes?
Sobretot la possibilitat d'interessar-te pel món de la robòtica i la programació, que nens i nenes que mai s'haurien introduït en temes de resoldre problemes matemàtics ho puguin fer. És una de les millors maneres d'introduir-se en el pensament computacional i en la intel·ligència artificial. La tecnologia és essencial per a la majoria de feines del futur. És important que ho coneguin des que són ben joves.
També hi ha un element lúdic. L'enfocament és que no és una competició. Els nens i nenes no venen a competir perquè els hi donen un premi sinó a posar en pràctica els robots que han creat durant el curs. I col·laboren amb altres equips si tenen problemes.
"Els nens i nenes no venen a competir perquè els hi donen un premi sinó a posar en pràctica els robots que han creat durant el curs"
Com reben la Robocat?
Venen il·lusionats. Això és el que la fa tirar endavant perquè és sense ànim de lucre.
Us hi veieu reflectits?
Sí, i creiem que això ha de començar a ser un moviment global de robòtica educativa lliure, sostenible i multidisciplinària, i que els robots han de servir per solucionar problemàtiques a petita escala. Quin és el potencial de la robòtica, per exemple, per fer front a les dificultats alimentàries?
La tecnologia forma part de tot, no?
Està present en totes les professions. Es fan esforços, però no se li dona la importància suficient. Realment està afectant el dia a dia de tothom en tots els àmbits: agricultura, pesca, incendis forestals... Ajuda a millorar les condicions de vida de les persones.
Per això necessitem enginyers i enginyeres expertes que sàpiguen de tecnologia. Això serà essencial per al futur. És el que d’alguna manera estem fent a petita escala. Aquest any hi ha més de 500 estudiants. El que fem és desvetllar l’interès per la tecnologia des de ben petits.
"Necessitem enginyers i enginyeres expertes que sàpiguen de tecnologia. Això serà essencial per al futur"
Alguna anècdota?
Sempre penso en un equip de noies que participa des de fa cinc edicions. Ara estan a la universitat i participaran com a àrbitres. Aquest interès continua. Crea un canvi, no són només paraules, hi ha un impacte social.
Quin paper tenen les nenes en el campionat?
Dels 500 unes 200 són noies, entre un 38 i un 40%. Nosaltres tenim aquest compromís, però aquesta robòtica es presenta a les escoles, a la classe de tecnologia, i és important també que a les escoles facin un esforç perquè les noies participin.
Haurien de ser el 50%, però estem contents. Anem per bon camí. Per això és important que hi hagi referents femenins.
Hi participen institucions, entitats i centres educatius.
Volem fer una crida a les empreses d’aquí Catalunya perquè donin suport. És important posar en contacte aquests estudiants des que són joves amb empreses que treballen amb tecnologia i robòtica perquè tinguin referents fora de l’escola per veure que és possible una sortida professional. I que puguin col·laborar amb la Robocat amb el sistema de beques.
No es demanen grans contribucions. 'Low cost' no significa de baixa qualitat. Amb material reciclat pots programar un robot.
Quin és el gran èxit de la Robocat?
Haver aconseguit que 3.000 nens i nenes en total hagin participat sense que els hagi suposat un cost molt elevat. Que després de dos anys de pandèmia sense poder-la celebrar en format presencial la puguem tornar a fer amb el mateix nombre d'equips, malgrat totes les dificultats.
L'èxit és portar la robòtica a les escoles, entitats i empreses perquè tothom pugui ser partícip de l'aprenentatge en robòtica.
Afegeix un nou comentari