Àmbit de la notícia
Informàtic

Infants i joves programen des de casa per millorar el món

Entitat redactora
Colectic
  • Activitat de la Xarxa Òmnia per participar en Moonhack 2018
  • Moonhack vol bàtre el rècord mundial d'infants i joves programant el 20 de juliol
    Moonhack 2020 tindrà lloc del 25 al 31 de maig. Font: Moonhack

La iniciativa Moonhack vol batre un nou rècord d'infants i joves programant. Enguany, els projectes no se centraran en la lluna, sinó que baixaran a la Terra i posaran la mirada en la sostenibilitat.

L’objectiu de Moonhack és batre un nou rècord mundial aconseguint el màxim nombre d'infants i joves programant el mateix projecte en una mateixa setmana. L'edició 2020 es desenvolupa entre el 25 i el 31 de maig. 

Tal com han fet els dos últims anys, els Punts Òmnia de Torrelles de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló se sumen a aquest repte internacional. Els anys anteriors, els Punts Òmnia han estat l'espai de trobada per als i les participants. Enguany no es podran ajuntar físicament, però, seguiran tenint el suport del dinamitzador de Santa Coloma de Cervelló, l'Antonio Collado, i la dinamitzadora de Torrelles de Llobregat, la Lidia Santiago, de manera virtual. La cita serà dijous 28 de maig, de 16.30 a 18.30 hores.

Al Baix Llobregat un dels objectius principals serà treballar la visibilització i la promoció d’activitats TIC entre les noies, per fomentar les vocacions STEAM de les més joves i intentar trencar l'escletxa digital de gènere.

Els infants i joves que hi vulguin participar s'hauran d'inscriure i, així, rebran informació més concreta. Cal tenir entre 8 i 12 anys. Per a més informació, poden adreçar-se a torrelles@xarxaomnia.gencat.cat o colocam@xarxaomnia.gencat.cat.

Jocs per conscienciar sobre la sostenibilitat

En les edicions anteriors, la temàtica se centrava en la lluna, d'aquí ve el nom de Moonhack: 'hackejar' la lluna. De fet, les edicions 2018 i 2019 van tenir lloc al voltant del 20 de juliol, dia en què l'Apollo 11 va arribar a la lluna. Enguany, han decidit portar la iniciativa de tornada al planeta Terra i conscienciar els més joves de la necessitat de tenir-ne cura.

Concretament, els jocs que programaran infants i joves buscaran solucions per a l'estalvi d'aigua, la regeneració de matolls i la sostenibilitat a casa, entre altres. 

 

D'Austràlia al món

Moonhack és una iniciativa impulsada per Code Club Australia. Code Club és un moviment internacional amb associacions a diferents països, com ara, el Code Club Catalunya.  Els clubs de codi d'aquesta xarxa posen l'aprenentatge de la programació a l'abast dels infants, amb l'objectiu de trencar amb les barreres socials i de gènere, oferint una activitat gratuïta i oberta, gestionada per una persona voluntària.

La primera edició del repte Moonhack es va celebrar el 15 d'agost de 2016 i va reunir més de 10.000 infants i joves d'Austràlia. En la segona edició, es va obrir la iniciativa a escala global i hi van participar 28.000 persones. En 2018 va ser l'any amb més participació: un total de 35.865. L'any 2019 no es va superar el rècord anterior, ja que s'hi van sumar 25.450 persones.

Per què aprendre a programar?

Artur Coll, mestre, enginyer informàtic i assessor tècnic docent del Departament d'Educació, explicava en una entrevista a Xarxanet, que l'aprenentatge de la programació proporciona habilitats avançades de resolució de problemes i d'estructuració del pensament, així com, el treball en equip i la creativitat. Els i les infants passen de ser consumidors/ores de tecnologia a produir-ne , fan un aprenentatge autònom i se senten apoderats.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari