Jordi Belmonte: "El joc és una molt bona eina per treballar competències d'una forma nova i engrescadora"
Comparteix
El programa de Noves Tecnologies de l’entitat vol incorporar les darreres innovacions per posar-les al servei de les persones amb discapacitat.
Àuria Grup és una de les entitats de referència a l’Anoia. Amb una història de més de mig segle, l’organització aglutina, ara per ara, més de 1.700 persones de base social i més de 800 professionals que la converteixen en un dels pilars del sector social a la comarca.
Gairebé des dels seus inicis, l’entitat ha apostat per la tecnologia com a eina per millorar la vida de les persones amb discapacitat, és per això que Àuria compta amb el seu propi programa de Noves Tecnologies, especialitzat en la creació de jocs en línia adaptats per a les persones amb discapacitat.
Des de Xarxanet hem parlat sobre la tasca de l’entitat, la incorporació de les tecnologies i els seus projectes de futur amb Jordi Belmonte, responsable del programa de Noves Tecnologies d’Àuria Fundació.
Què és Àuria Fundació?
Àuria és un grup d'entitats d'economia social que donen suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, especials dificultats, risc d'exclusió o vulnerabilitat. Una d'aquestes entitats és Àuria Fundació, que es dedica a oferir serveis d'assistència i suport per a persones amb discapacitat intel·lectual, trastorn mental i totes aquelles persones en risc d'exclusió social i en situació de vulnerabilitat.
Com a part de la nostra tasca, oferim serveis assistencials, activitats de promoció de l'autonomia personal, suport i atenció a familiars dels usuaris, inserció sociolaboral, serveis residencials, suport en el lleure, teràpia ocupacional a un centre de dia, etc.
Com sorgeix l'entitat?
Àuria Fundació neix de la seva entitat matriu, Àuria Cooperativa, amb seu a Igualada. Es tracta d’una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre nascuda l'any 1972 a l'empara de l'associació de pares i mares de l'Escola Àuria, amb l’objectiu de crear un espai de treball on es pogués donar oportunitats laborals a aquella primera generació d'alumnes de l'escola especial per a infants amb discapacitat.
Amb aquesta voluntat de construir futurs i promoure la transformació social mitjançant la inserció, la creació d'ocupació i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i necessitats especials, l'any 1992 es crea Àuria Fundació, per tal d'estructurar la prestació de serveis i suports per a les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental de la comarca de l'Anoia.
Parlem de la secció de noves tecnologies. Per què la poseu en marxa?
El Programa de Noves Tecnologies o, com en diem nosaltres, NNTT, es va crear per millorar i innovar en els processos educatius, formatius i rehabilitadors dels nostres programes i serveis mitjançant l'ús de les noves tecnologies.
Gran part de la nostra tasca consisteix a testejar tecnologia existent o de recent creació, relacionada, o no, amb el món de la discapacitat, per valorar la seva utilitat a la nostra entitat de forma directa i pràctica a través d'alguna adaptació que la faci més accessible. També fem molta recerca d'empreses d'arreu del territori que tinguin projectes interessants i mirem d'establir-hi sinergies, intentant sempre crear un teixit col·laboratiu.
Una de les vostres grans apostes són els jocs en línia. Parla'ns d'alguns que hàgiu desenvolupat.
Exacte. Fa temps que vam començar a introduir tauletes Android per treballar competències com la coordinació oculomanual, la discriminació visual, la memòria, etc. d'una manera més innovadora i motivadora per a les persones. Va ser llavors quan vam detectar la falta de material gratuït, accessible, no infantilitzat i en català i això ens va motivar a començar a generar el nostre propi material. De seguida ens vam adonar que aquest tipus de contingut tenia molt bona acceptació i rebuda tant per part de les persones usuàries com per part dels monitors. I va ser així com va néixer la línia de jocs d’Àuria.
Us podria parlar de les anècdotes que hi ha darrere de cada joc, del que hem après amb cadascun d’ells, quin objectiu tenen, l'acceptació que han tingut o les millores que hi hem anat introduint perquè sempre creiem que poden millorar i evolucionar. Per dir-ne un, ara em ve al cap ‘Les dents del drac’. Es tracta d’una adaptació del clàssic joc físic ‘Cocodrilo saca muelas’ però adaptat a les tauletes i amb temàtica de Sant Jordi. El joc està pensat per jugar-lo dues persones. Per torns, toqueu una dent i, si coincideix que és la dent que li fa mal al drac, aquest s'exclamarà i tancarà la boca. Si no ho és, podreu continuar fins a tocar-la.
NOVES TECNOLOGIES|
Avui nova entrada al blog, un nou joc anomenat “Objecte Afegit“, per treballar la memòria.
👉L’objectiu: aconseguir identificar els nous objectes que aniran apareixent a una sala virtual.https://t.co/k3nQJJTUIZ#AccessibilitatDigital #NovesTecnologies pic.twitter.com/4hNhYWroeU— Àuria (@auria_grup) March 28, 2022
Com es poden reforçar les habilitats a través del joc i la tecnologia?
El joc és una molt bona eina per treballar competències d'una forma nova i engrescadora per les persones, sobretot tenint en compte que porten molts anys treballant-les de la mateixa manera. Els jocs ens permeten oferir un nou enfocament i donar temàtica a una mecànica perquè sigui més motivador jugar-hi i, a més, ens ofereix un estímul visual i auditiu extra. En alguns casos, com aquest de ‘Les dents del drac’, ens permet configurar-ho per ser utilitzat amb un polsador, cosa que permet a persones amb mobilitat reduïda gaudir igualment del joc i també, a vegades, permet afegir un component competitiu que també és molt ben rebut.
A través d'aquests jocs i de la creativitat dels monitors per aplicar-ho en les activitats hem perdut la por a les pantalles, hem treballat la pulsació simple, l’arrossegat, el doble clic, la paciència, la competència sana, la memòria, la velocitat de reacció, la discriminació visual, etc. Tenim moltes possibilitats al nostre abast.
Quins altres recursos oferiu des de l'entitat?
A banda dels jocs per a tauletes i navegadors, també duem a terme activitats amb realitat virtual, proporcionem material imprès en 3D gràcies a les nostres pròpies impressores, disposem de dos robots Thymio per dur a terme diverses activitats i oferim assessoraments i formació als nostres professionals, a altres col·lectius i a professionals de fora de l’entitat, etc.
Quins projectes teniu de cara al futur?
Actualment hem incorporat dues dutxes intel·ligents a les nostres llars i estem encara en procés d’aprenentatge i testeig. Però segurament en un futur ens agradaria poder incorporar-ne alguna més, ja que els resultats i les millores en la percepció de la higiene, la sostenibilitat i l'eficiència són molt positives. D'aquí un parell de mesos tenim prevista l’arribada d’una nova eina que donarà molt de joc a la Fundació. Es tracta d’un robot TEMI de l’empresa lleidatana Grup Saltó, amb qui col·laborem i treballem plegats per desenvolupar noves funcionalitats.
De fet, aviat incorporarem també una nova eina del mateix Grup Saltó amb la qual es poden prendre mesures de salut de les persones usuàries, emmagatzemar les dades i fer-ne gràfics per veure tendències i fer previsions. Es tracta del robot Maia. A més a més, estem en procés d’instal·lar tauletes a totes les sales de la Fundació i a totes les nostres llars per agilitzar alguns processos interns com el registre de medicació o similars que ens ajudaran a donar un servei i una atenció encara millor.
Afegeix un nou comentari