Àmbit de la notícia
Informàtic

La UB i entitats socials dissenyen una aplicació amb informació pràctica per a persones migrants

Entitat redactora
Colectic
  • Una persona utlitzant l'aplicació mòbil del projecte 'APPS4ME'
    Font: Canal de Youtube d'Eloi Martin Busquets
  • Grup de treball del projecte 'APPS4ME'
    APPS4Me ha desenvolupat una app tot implicant persones migrants, professorat de la Universitat de Barcelona i desenvolupadors/ores Font: Canal de Youtube d'Eloi Martin Busquets

L'app mòbil ofereix informació sobre el certificat d'empadronament, l'accés a la nacionalitat i l'accés a la sanitat. És fruit d'un procés participatiu, que ha aplegat persones migrants, professorat i especialistes tecnològics.

Des de l'any 2016, personal investigador de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona desenvolupa el projecte 'APPS4ME'. Pretenen aportar coneixement sobre els usos que fan de les tecnologies les persones migrants que viuen a la ciutat de Barcelona. L'objectiu és contribuir al desenvolupament de projectes dirigits cap a una acció comunitària que permeti donar resposta a l'exclusió social i digital.

El projecte proposa una metodologia participativa, a través de la qual persones migrants vinculades a cinc entitats del tercer sector s'han implicat en la iniciativa. Han col·laborat amb professorat de la Universitat de Barcelona (UB) i desenvolupadors/ores, per tal de crear una aplicació mòbil que donés resposta a les necessitats de les persones migrants. Les entitats participants han estat la Fundació Migra Studium, PROBENS, Espai d'Inclusió i Formació Casc Antic (Eicascantic), Apropem-nos i la Fundació Servei Solidari.

Les aplicacions que més fan servir les persones migrants i refugiades que viuen a Barcelona són les de comunicació, perquè els faciliten la connexió amb les famílies d'origen. De fet, es comuniquen molt més a través de telèfons intel·ligents, que no pas amb els ordinadors. Així van concloure en una fase prèvia al disseny i creació de l'app, en què van entrevistar tant persones migrants com personal tècnic de les entitats involucrades en el projecte.

Un 'chatbot' que parla de forma senzilla i entenedora

També, van detectar que la majoria tenien dificultats per entendre aspectes relacionats amb la vida diària. Per això, van decidir crear un bot conversacional ('chatbot'), que expliqués de forma senzilla i entenedora com fer els tràmits relacionats amb el certificat d'empadronament, l'accés a la nacionalitat i l'accés a la salut.

L'eina inclou preguntes relacionades amb aquestes temàtiques i permet la interacció. Ofereix informació que en principi podria resultar complicada d'entendre, però explicada de manera fàcil, àgil i intuïtiva.

L'aplicació està disponible a través de Facebook, ara com ara, en castellà, però aviat també es podrà utilitzar en anglès i francès. La coordinadora del projecte, Begoña Gros, ens ha explicat que tenen previst realitzar una trobada per donar a conèixer l'eina.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari