La Viquipèdia en català compleix vint-i-dos anys

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
La versió en català de la Wikipedia és una de les millors del món, segons en rànquing de la mateixa plataforma. Font: Llicència CC Unsplash. Font: Llicència CC Unsplash
La versió en català de la Wikipedia és una de les millors del món, segons en rànquing de la mateixa plataforma. Font: Llicència CC Unsplash.

La Viquipèdia en català compleix vint-i-dos anys

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La plataforma celebra el seu aniversari a punt d'arribar a la fita col·lectiva dels 750.000 articles creats en la nostra llengua.

Tal dia com avui, un 16 de març, però de l'any 2001, va néixer la Viquipèdia, la versió catalana de la cèlebre enciclopèdia lliure Wikipedia. La versió en català va ser la tercera en posar-se en marxa, poc després de la versió en alemany i, durant dos mesos, va ser l'única versió en tenir articles en llengua no anglesa.

El primer article en català es va escriure només un dia després de la creació de la web en català i va ser sobre l'àbac. Segons recull la mateixa Viquipèdia, l'article es va escriure des d'Andorra i el seu autor va ser Daniel José Queraltó.

La traducció catalana de la Wikipedia va sorgir arran de la crida que el creador de l'enciclopèdia lliure, Jimmy Wales, va fer a les usuàries, demanant que posessin en marxa versions del famós web en les seves llengües maternes. Actualment, l'enciclopèdia en línia compta amb versions en més de 300 idiomes.

El següent objectiu: 750.000 articles en català

En els vint-i-dos anys d'història de la Viquipèdia en català, s'han creat 723.412 articles de totes les temàtiques, a càrrec del gairebé mig milió d'usuàries amb les quals compta la plataforma. Es calcula que, en els darrers quatre anys, s'han publicat 3.100 articles cada mes, el que suposa més de 100 entrades cada dia.

Tot i això, des de la Fundació Wikimedia animen a continuar navegant en català i a prioritzar els clics en la nostra llengua perquè aquesta "no quedi amagada als cercadors"

Més enllà de la quantitat d'articles, la Viquipèdia en català es distingeix per la qualitat del seu contingut. De fet, l'any passat, la versió en català es va situar, per primera vegada, entre les deu millors llengües del món en el rànquing de qualitat dels articles.

A més, l'any 2021, la versió catalana de la Wikipedia va rebre el Premi Núvol, organitzat pel diari digital que rep el mateix nom,on es va reconèixer la tasca de les voluntàries que formen part de la plataforma.

Afegeix un comentari nou