Àmbit de la notícia
Informàtic

Alternatives en el consum de dispositius electrònics per a un Nadal sostenible i solidari

Entitat redactora
Colectic - Informàtic
  • Un jove repara un ordinador
    Alencoop és una de les entitats que l'economia social i solidària que formen part d'eReuse Font: eReuse
  • Tres joves aprenent a reparar una torradora
    Andròmines col·labora amb els Ateneus de Fabricació Font: Andròmines

Davant del consumisme que acompanya aquestes dates i de l'obsolescència programada, existeixen iniciatives que ens permeten allagar la vida dels aparells i desfer-nos-en amb criteris de sosteniblitat i solidaritat.

El Nadal és una època de l'any en què augmenta considerablement la venda de productes informàtics, i electrònics en general, i en què ens desfem d'aquells que ja no podem o volem seguir utilitzant. Com a conseqüència també s'incrementa notablement la generació de residus electrònics, amb l'impacte sobre el medi ambient que això acostuma a suposar.

Aquests dos fets ens obliguen a consumir aquests productes i a desfer-nos d'ells de manera responsable, comprant a partir de criteris de sostenibilitat i reutilitzant, reparant i reciclant tant com ens sigui possible. No només se'n beneficiarà el medi ambient sinó també, i a curt termini, la nostra butxaca.

I tot això va molt lligat també a la solidaritat, ja que podem donar aquells aparells que encara funcionen a persones que no tenen mitjans per adquirir-los, o bé a entitats que s'encarreguen de posar-los a punt quan sigui necessari i de fer-los arribar a d'altres persones o entitats.

Generar valor de la restauració, l''upcycling' i la reutilització

Electronic Reuse (eReuse) és una comunitat que té com a missió evitar el reciclatge prematur dels dispositius digitals a partir de la seva reutilització, tot garantint la cadena de custodia i el reciclatge final. És a dir, intenten combatre l'obsolescència programada i mirar pel medi ambient. Tots els grups locals, les organitzacions i les empreses que integren eReuse.org es proposen també a allargar la vida útil dels productes mitjançant la reparació i la restauració.

Aquesta xarxa la coordina l'associació Pangea - Coordinadora Comunicació per a la Cooperació, que es va fundar al 1993 amb l’objectiu de promoure l’ús estratègic de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Mireia Roura, 'project manager' i responsable de comunicació d'eReuse.org, ens explica que és "un projecte que genera valor de la restauració, el reciclatge creatiu o 'upcycling' i la reutilització". També comenta que fa un "seguiment d’ítems electrònics gràcies a la utilització d’un innovador sistema de traçabilitat que permet allargar la vida dels dispositius, la creació de llocs de feina a nivell local, l'escurçament de l’escletxa digital i garantir el reciclatge al final de la vida útil".

A nivell local, els participants d’eReuse cooperen per crear circuits procomuns d’economia social i solidària. El de Barcelona porta com a nom Circula i està format per 17 entitats i altres organitzacions que comparteixen una plataforma tecnològica per mantenir els dispositius i fer el traçat fins al reciclatge. "Treballar en comunitat i en l’àmbit local permet escalar i sostenir costos, especialitzar-se en uns serveis determinats i ajustar l’oferta i la demanda dels dispositius", afegeix la Mireia.

A la pregunta de quins consells ens donaria en relació a l'adquisició o a desfer-nos d'equipaments informàtics, la reposta és que ens ho pensem bé abans de comprar, que respectem la 'llei de les 3R' (reduir, reutilitzar i reciclar) i fem tot el possible per allargar la vida d'aquests dispositius.  També podem fer accions com reparar un component deteriorat o reemplaçar-lo quan no es pot reparar. Per donacions particulars, es pot contactar amb projectes com Donalo o Labdoo (ordinadors portàtils); per donacions d'empreses es pot contactar, per exemple, amb eReuse escrivint a hello@ereuse.org. Pel que fa a reciclar, hem d'assistir sempre a un punt verd autoritzat.

La Mireia també proposa adquirir ordinadors de segona mà certificats a través de Circula, en el cas d'entitats de la economia social i solidària, o a Backmarket en el cas de persones a títol individual.

Aprendre a reparar dispositius electrònics

Existeixen projectes d'algunes entitats i iniciatives d'institucions que proposen aprendre a restaurar equipaments informàtic i altres aparells a partir de tallers. Un exemple d'entitat que fa aquesta tasca és l'associació Restarters Barcelona, i un altre d'iniciativa institucional són els Ateneus de Fabricació impulsats per l'Ajuntament de Barcelona.

Restarters Barcelona impulsa alternatives a l'obsolescència programada i a la reapropiació de coneixements tecnològics. Des de l'entitat ens expliquen que és un "grup obert a la participació de qualsevol persona interessada en aquesta activitat i el seu màxim desig és 'contagiar' a altres persones i grups fins a convertir-se en moviment".

El col·lectiu es va crear amb la intenció d'organitzar 'Restart Parties' als diferents barris de Barcelona. Aquests esdeveniments públics compten amb persones voluntàries amb habilitats tècniques que ajuden les que hi assisteixen a aprendre a reparar els seus aparells elèctrics i electrònics espatllats. D'aquesta manera "les persones assistents prenen consciència que els seus aparells es poden reparar i que en alguns casos pot ser molt fàcil allargar la vida dels nostres dispositius". Al febrer i en el marc del Mobile Social Congress s'organitzarà una 'Restart Party' per reparar tots aquells  'gadgets' electrònics que estiguin espatllats o comencin a fallar.

Des de Restarters Barcelona també ens donen uns consells per ser sostenibles i soldiaris aquest Nadal: no comprar res que no sigui necessari; adquirir de segona mà; comprar aquells aparells que siguin o semblin més reparables; regalar serveis, experiències, temps i moments compartits; regalar manualitats fetes per nosaltres; intentar allargar la vida del nostre ordinador millorant la RAM, el disc dur o instal·lant-nos el sitema operatiu Linux.

L'associació Andròmines duu a terme projectes d'educació ambiental que promouen la participació de tots els actors i busquen transformar el nostre entorn en un espai sostenible. Cira Garcia explica que "cada any es generen a tot el món 6,1 quilograms de residus elèctrics i electrònics per habitant. Aquesta xifra equival a 4.500 torres Eiffel de residus. Durant el Nadal es regalen molts d’aquests aparells que acabaran convertint-se en residus abans de temps, degut a la poca formació de la ciutadania en reparació".

És per aquest motiu que l'entitat "aposta per fer tallers de reparació que apoderin la ciutadania en el món de la reparació i així poder allargar la vida útil d’aquells aparells que acabarien esdevenint un residu abans de temps". Alguns d’aquests tallers de reparació s’han realitzat durant el mes de desembre a l’Ateneu de Fabricació la Fàbrica del Sol, però es continuaran programant en els següents trimestres del 2019.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari