Òscar Ortega: "Amb programari lliure, l'espionatge de Pegasus seria impossible"

Colectic
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Òscar Ortega, president de bTactic. Font: BTactic
Òscar Ortega, president de bTactic. Font: BTactic

Òscar Ortega: "Amb programari lliure, l'espionatge de Pegasus seria impossible"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Colectic

Resum: 

BTactic és una cooperativa tecnològica especialista en serveis al núvol de programari lliure i codi obert.

BTactic és una cooperativa tecnològica que es dedica a desenvolupar aplicacions amb programari lliure i de codi obert per a la gestió empresarial com ara correu electrònic, gestió de fitxers i CRM. També ofereixen serveis de proveïdor d’internet com domini i hosting per a empreses, entitats i administració pública. Òscar Ortega explica la trajectòria de l'entitat.

Com neix bTactic?

L’objectiu era muntar una consultora tecnològica de programari lliure. La cooperativa era la forma que més s'adaptava a la nostra forma de treballar. El programari lliure, que és democràtic i col·laboratiu, hi encaixa molt bé. Hem detectat un moviment de cooperació molt potent a Catalunya i a fora. Jo, fins i tot, he muntat dues cooperatives noves: Stage Lab, sobre tecnologies aplicades a les arts escèniques, i Blockchain Tools, d'eines de participació democràtica amb Blockchain.

No coneixies el format cooperatiu i ara el promous?

Sí, ara em dedico a aportar coneixement cooperatiu. També ajudo a través de Ponent Coopera.

Quantes persones sou?

Som tres socis i 2 treballadors.

Sou tot homes?

Per desgràcia, sí. Col·laboro amb escoles perquè hi hagi més motivació. Al sector tecnològic hi ha poques dones i són molt bones, per això la majoria se’n van a empreses més grans, a grans consultores.

"Al sector tecnològic hi ha poques dones i són molt bones, per això la majoria se’n van a empreses més grans"

Què vol dir utilitzar el programari lliure?

Utilitzar eines que siguin lliures i sobiranes. No estàs cedint dades a tercers com amb eines de les GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft) i pots deixar-les quan vulguis. Ara estem migrant sistemes de Gmail perquè començarà a cobrar llicències i ens trobem moltíssims problemes per migrar un simple correu electrònic. Amb les eines de programari lliure moure't de servidor o canviar de proveïdor és més senzill i transparent.

També les dades són transparents. Què vol dir això?

Ho hem vist amb l'espionatge del 'software' Pegasus. Amb programari lliure seria impossible. Et poden hackejar però ho veus, no està amagat. Analitzem el codi i sabem si és segur o no. És mil vegades més transparent.

Per què el funcionament és democràtic?

Funciona amb unes comunitats al darrere dirigides per una empresa o per una entitat o per una persona, que deixa que altra gent millori aquest codi. L'anem millorant de forma democràtica. El modifiquem i el tornem a la comunitat.

Però només hi accediu els que teniu aquest coneixement.

Tothom hi pot accedir, està en un repositori, però no pots tocar el codi i modificar-lo. Quan tu fas una proposta de millora perquè hi ha un error o crees alguna cosa nova hi ha uns responsables que decideixen si accepten o no aquesta millora. Si no te l'accepten pots agafar el codi i fer una nova versió pel teu compte. N’hi ha que han tingut més èxit que la primera versió. Facilita la continuïtat.

No és paradoxal que les GAFAM apostin pel programari lliure?

És normal que ho facin, obren el codi perquè així s'estalvien desenvolupadors i aconsegueixen que gent contribueixi al seu projecte. Els últims anys, Microsoft ha obert codi perquè tenien molta competència en programari lliure. El CEO va decidir que certs projectes, com els de bases de dades SQL, fossin obertes perquè tinguessin molts més contribuïdors i s’han estalviat moltes despeses de personal.

Obren el codi però el seu programari continua sent privatiu.

Esclar, però quan alliberen un codi no continuen cobrant per aquest codi. Utilitzen una economia més col·laborativa per millorar les seves eines i nosaltres aconseguim unes eines que ens haguessin costat més de trobar gràcies a ells de forma gratuïta. Ho fan perquè saben que el sistema capitalista no funciona. Però utilitzen el programari lliure per guanyar diners. És lícit. Btactic també l'utilitza per guanyar diners, però nosaltres no basem el benefici en la gestió de la informació dels nostres clients.

"Les GAFAM obren codi perquè així s'estalvien desenvolupadors"

El nostre model és que la gent pagui pel servei que gasta, per uns recursos, per un espai al núvol o un servidor personal, però que no pagui per malbaratar els seus recursos. El benefici va destinat a millorar l'aplicació i els recursos que utilitzen i el cost és molt baix o no té cost, o hi ha un preu segons l'ús que se'n fa. És un model de negoci diferent.

La tecnologia de programari lliure és garantia de consum responsable?

No si no s'utilitza de forma responsable. És una eina que pots utilitzar de forma lliure i modificar per guanyar-te la vida. Hi ha entitats que ho fan de forma transparent i n'hi ha que no. No treballem amb núvols de tercers si no podem controlar qui accedeix i qui no.

"El programari lliure no és garantia de consum responsable si no s'utilitza de forma transparent"

I els servidors són responsables si estan situats a milers de quilòmetres de distància?

Aquest és un tema important. És sostenible si puc triar on vull posar els servidors. Nosaltres tenim un proveïdor francès respectuós amb el medi ambient. La diferència és que pots marxar quan vulguis, amb Google no es pot. Jo puc veure on estan les meves dades ara mateix. Això no es pot fer amb altres sistemes. També es pot muntar un servidor propi només per a tu, que seria més adient, però té un cost més alt.

Quins sistemes implementeu?

Treballem oferint el correu electrònic amb Zimbra i el sistema de fitxers amb Nextcloud, que seria com una suite. Som proveïdors del correu de Commonscloud (SomNúvol). Oferim el mateix sistema des de Btactic, però derivem les entitats socials a Commonscloud, i nosaltres ens enfoquem més en l'empresa. En comptes de fer-nos competència ens complementem.

També fem el kit digital per a entitats, que ens està donant molta feina. Incorporem sistemes de col·laboració amb programari lliure. A més, estem desenvolupant una integració de suiteCRM amb tecnologia blockchain gràcies a què vam guanyar el Projectes Singulars. I la línia de hosting i dominis també va creixent.

Afegeix un comentari nou