Reclamació de la digitalització democràtica dels centres educatius de Catalunya

Colectic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Actualment els centres educatius de Catalunya utilitzen programes privatius. Imatge de Joseph McKinley. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Joseph McKinley. Llicència d'ús CC BY 2.0
Actualment els centres educatius de Catalunya utilitzen programes privatius. Imatge de Joseph McKinley. Llicència d'ús CC BY 2.0
El pla presentat per Xnet i Maadix només gastaria un 1% respecte el pla presentat pel departament d'educació. Imatge de sgtgary. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: sgtgary. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
El pla presentat per Xnet i Maadix només gastaria un 1% respecte el pla presentat pel departament d'educació. Imatge de sgtgary. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0

Reclamació de la digitalització democràtica dels centres educatius de Catalunya

Autor/a: 
Xavi Aranda
Colectic

Resum: 

Xnet emet un comunicat explicant el pla que han presentat conjuntament amb Maadix per la digitalització democràtica de les aules. Per implementar aquest pla només es necessita un 1% del pressupost de digitalització actual.

Xnet va emetre, el passat 28 de juliol, un comunicat demanant la digitalització democràtica dels centres educatius de Catalunya. El comunicat va ser publicat a la seva pàgina web i té per objectiu reclamar una digitalització democràtica dels centres educatius, amb servidors segurs, entorns de treball col·laboratiu, paquets educatius auditables i capacitació digital puntera.

El comunicat s’acompanya de la presentació del disseny d’implementació del Pla per a la Digitalització Democràtica dels Dentres Educatius, creat per Xnet i Maadix, i amb l’ajuda de famílies, professorat, personal directiu de les escoles i alumnat de diversos centres educatius. Aquest pla es va presentar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb el qual hi ha un acord perquè es prengui seriosament aquest pla.

Aquest pla és una proposta pilot per a 2000 persones usuàries, amb tres propostes de treball:

  • Servidors. Es proposa que els centres educatius disposin de contractes d’ús de servidors, que els puguin gestionar i puguin demanar ajudes al mateix proveïdor de servidors.
  • Aplicacions adaptades: es proposa utilitzar aplicacions de programari lliure, especialment pensades per entorns educatius. Algunes d’aquestes aplicacions són: NextCloud, Moodle, Big Blue Botton – Blindside, Jitsi, Etherpad, Wordpress o Caellum Labs – Lorena.
  • Implementació, manteniment i formació: es proposa un concurs públic per l’administració dels sistemes informàtics i una altre concurs per a formadors i formadores d’eines.

El mateix comunicat expressa que segons el Pla dissenyat per Xnet i Maadix, la quantitat que s’ha d’invertir perquè la digitalització de les escoles sigui democràtica i amb control sobre les dades i la informació de la comunitat educativa, és de l’1% respecte al pressupost anunciat pel Departamentt d’Educació per a la digitalicació de les aules.

Afegeix un comentari nou