Tecnopessimismes: qüestionem la tecnologia?

Colectic
Silicon Valley, la zona de San Francisco on tenen la seu moltes empreses tecnològiques. Font: Zetong Li (Pexels)
Silicon Valley, la zona de San Francisco on tenen la seu moltes empreses tecnològiques. Font: Zetong Li (Pexels)

Tecnopessimismes: qüestionem la tecnologia?

Colectic

Resum: 

Lafede.cat considera que hi ha un qüestionament, especialment de l'acumulació de poder en mans de les tecnològiques.

Hi ha corrents de pensament com el neoludisme que rebutgen el desenvolupament tecnològic per l’impacte que té en les persones, les comunitats i el medi ambient. Des de Lafede.cat consideren que no hi ha entitats que rebutgin la tecnologia, sinó que qüestionen tot allò que l'envolta com les relacions de poder i les desigualtats que genera.

Són entitats com Rebelión Científica, persones de comunitat científica i acadèmica que denuncien l'acció política davant de la crisi climàtica, o Enginyeria Sense Fronteres, que treballa temàtiques com l'abastiment de l’aigua al Sud Global, i que està demostrant que "gran part dels problemes amb l’aigua té a veure amb centres de dades que necessiten molta aigua per refrigerar-se".

De fet, en temes mediambientals, el consum d'energia és el que més emissions produeix a nivell mundial, el qual inclou el seu ús en la indústria, el transport, el consum residencial i comercial, i l'ús en l'agricultura. Dins d'aquest marc és difícil separar la tecnologia d'altres sectors com a indústria tèxtil.

No obstant això, hi ha exemples en àmbits estrictament tecnològics com el desenvolupament web d'iniciatives que aposten per reduir el consum d'energia, com aquesta web que funciona amb energia solar. També hi ha entitats com Pangea, que acompanyen altres entitats per adaptar llocs web per tal que contaminin menys.

En aquest sentit, des de Lafede.cat creuen que cal coneixement i trobar mecanismes per entendre l'impacte com, per exemple, un sistema per saber la petjada ecològica que tenim a internet. Un nínxol explorat per l'artista Joana Moll, per exemple, en aquest projecte que calcula les emissions de Google..

Al·legat contra el tecnosolucionisme

Chiara Monterotti, presidenta de SomlaClau, deia en una entrevista a Xarxanet que "la millor tecnologia per solucionar el canvi climàtic ens la dona la natura", que és "plantar més arbres perquè absorbeixin el CO2".

Charo Morán, de la cooperativa Garua i d’Ecologistes en Acció, identifica el marc mental de la fe en la tecnologia que fa que de vegades creiem que serà la solució a tots els nostres problemes. Mentrestant, no ens fixem en què les solucions ambientals estan a la natura: "És absurd pensar en drons pol·linitzadors en comptes de pensar en com evitar el deteriorament de les poblacions d'abelles".

I en aquesta línia, assenyala cap al decreixement: "Reduirem l’ús de la tecnología per l’escassetat de recursos i haurem de compartir els dispositius i apostar per la reutilització i la reparació de forma natural".

Judith Membrives, responsable de digitalització de Lafede.cat, alerta que el decreixement pot no tenir en compte totes les desigualtats, ja que no depenem de la mateixa manera de la tecnologia, per exemple, en el nostre entorn de treball.

Aproximació crítica

Lafede.cat s'hi apropa des de la mirada crítica i dels drets humans. Per això cal un canvi sistèmic. Segons Membrives, cal apostar pel recondicionament de maquinària, per regulacions que protegeixin el dret a reparar, per la incidència política per eliminar l'obsolescència programada, i per la conscienciació ciutadana que va més enllà de la tecnologia: "Educar a viure menys de pressa en un sistema que va al revés".

Afegeix un comentari nou